Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (75 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 
 
Dolce Vita, Klagenfurt (Celovec)
Sladko življenje v Celovcu

Dolce Vita: morski divjaki na avstrijskem Koroškem - Le dve pravili za sladko življenje v celovškem bistrettu: zgolj morski divjaki in zgolj uživanje - Prvinskost prvovrstnih sestavin iz Jadrana - Vadnjalovi sredozemski okusi so pristni, saj jih ne muči dolgo v loncih

Stephan Vadnjal ima sladko življenje! In, ker na srečo ni sebičen, svojo Dolce Vito deli s svojimi gosti. Resda se jih naenkrat ne more sladkati veliko, le za šest miz, toda to le pomeni, da se jim lahko še toliko bolj posveti. Že na začetku, ko pride namesto jedilnega lista k mizi kuharski mojster osebno.

Toda, najprej pravila sladkega življenja. Naj se ve, kaj se ne sme. Saj ni veliko tega. Le dve stvari. "Pri nas imamo samo divje ribe, nobenih gojenih!" pove Stephan Vadnjal prvo pravilo. Z drugim pa še malo počaka, saj mora najprej našteti, kaj divjega se je tista dan ujelo v ribiške mreže jadranskih ribičev. Potem pa pove tudi tu: "Uživajte pri nas!"

Dolgi pozdrav iz kuhinje

Ko chef in patron, ki sta v eni osebi, opravi s pravili in naročilom, se začne takoj. Saj gostje so lačni sladkosti. Cocktail sladko življenje, ki pokaže, da je tudi malo grenkosti (campari) včasih potrebne. Še posebej, ker hrustljava focaccia uspešno pomiri prvo lakoto. Drugo pa takoj zatem bruschetta, še vroča, s paradižnikom, povsem dovolj za majhen grižljaj, kajti prinesli so že tretji pozdrav iz kuhinje, sveži, domači kruh z olivami, kaprami, deviškim oljem in namazi.

Toda, če mislite, da sva bila po tem uvodu že sita, se motite. Lačna še bolj kot takrat, ko sva prišla! Pa saj to je bil tudi namen. In, lepo vas prosim, kdo pa se lahko preobje sladkega življenja?! Še posebej, če ti ga servirajo sproti in v majhnih količinah. Zraven pa ne skoparijo z vinom, pa čeprav je to v sredozemski restavraciji pretežno avstrijsko. Pomembno je, da je na kozarec.

Ozimica (Coregonus Wartmanni) je sladkovodna riba, sorodnica lososov, na katero so najbolj ponosni na Solnograškem (rainanke). Vadnjal pa je uporabil le njen kaviar - natakarica se je pohvalila, da so ga sami naredili! -, debela zrna pomarančne barve in zelo nežnega okusa, ki jih je pomešal s kislo smetano, posadil na penasti krompirjev pire, ki se je kopal v kremasti mladi špinačo. Vsega skupaj za dva, tri grižljaje, v velikem in globokem krožniku, s požirkom Bruendlmayerjevega zelenega veltlinca iz Kamptala.

Pristni in preprosti morski okusi

Dolce Vita sredi Celovca je majhen lokal, z visečimi jabolki v oknih, toplimi barvami na stenah, Norah Jones v zvočnikih in belimi pogrinjki na šestih mizah. Njegov chef ga imenuje bistretto, ker je bolj italijansko sredozemski. Toda predvsem morski! Tako kot jakobova školjka, ki pa ni bila na pireju, temveč v krompirjevem fondu, ki ga je barvno polepšalo nekaj lističev endivije in radiča, okus pa mu dodala sled reduciranega balsamica in deviškega olivnega olja. Vse skupaj je zašilil krompirjev čips s sezamom. Vadnjalovi sredozemski okusi so pristni in preprosti, morju dovoli, da ohrani svojo svežino, dopolnjuje pa jih zgolj s sezonsko zelenjavo, ki je ne muči dolgo v loncih.

Na ta način je tudi izluščil škampe, ki jih je pustil še skoraj surove, položene na terino (zato, ker je bila trikotna...) polente, ki se je bohotila sredi penaste omake rdeče paprike. In čez to je, kar je najbrž videl pri Michelu Brasu, potegnil še okusno tanko črto bazilikinega olja. In čisto nič več tudi ni bilo potrebno. No ja, razen tankih domačih grisinijev, ki se jim ves večer nisva uspela upreti.

Vadnjalova ribja juha je na avstrijskem Koroškem že slavna, kot da bi bila iz domačega morja. Pri tem pa je njena umetnost v tem, da je pripravljena a la minute. Kar pa ne pomeni le, da je riba v njej še čvrsta in morska (odmrznjene ribe in tiste, ki se več dni sončijo na ledenih stojnicah niso več morske), pač pa tudi to, da jo začnejo kuhati nekaj minut preden jo gostu servirajo. Ribe, školjke in škampi imajo le toliko časa, da jim menjajo vodo, namesto slane dobijo paradižnikovo, toda z dodatki bazilike, limonske trave in čilija. Ja, Stephan Vadnjal rad pokaže, da je razgledan in ustvarjalen.

Ker je življenje lepo

Po takšni morski prvinskosti smo si morali brbončice malo odpočiti. Z radičevo rulado na sirovem fondiju. Ja, Stephan Vadnjal rad tudi pokaže, da mu ne manjka domišljije. Tekoče penasti sir se je odlično ujel z radičevim pastičom, z obema pa Schoenbergerjev beli pinot iz Gradiščanskega. Usta so polna še, ko so že dolgo prazna.

V globine morskih okusov so nas povrnili špageti, ki pa so skoraj preveč spominjali na juho. Vadnjal nas je razvadil, zato smo si v območju glavnih jedi želeli še nekaj njegove kreativnosti. A ravno takšne špagete, zgolj s paradižnikom in školjkami, bi si vedno želel kot primo za opoldansko kosilo.

Ponovitev se je zgodila tudi pri pravem ribjem secondo, saj so trlji družbo delali mlada špinača, pire krompir in paradižnikov češnjevec. Že videno, bi rekel prevzetnež, dobrojedec pa bi vseeno pohvalil ribo, da v deželi zgolj sladkih voda deluje tako morsko.

"Da vidim, če uživate," je prišel k mizi preverit svoje drugo pravilo chef, tokrat že v civilu, kar je pomenilo, da je v Sladkem življenju čas za prave sladkosti. In spet je Stephan Vadnjal ostal zvest samemu sebi: ne kompliciraj in ne sili se v ospredje, saj so glavne sestavine; toda uporabljaj domišljijo! Prav takšna je bila, namreč, creme caramel, zapečena kot creme brulee, in domiselno "začinjena" z jabolčnim sorbetom, ki ga je mojster položil na posteljo iz jabolčne čežane. La vita e bella!Dodatni podatki

Kako do tja:  Heuplatz je v središču Celovca, sto metrov iz nakupovalne peš cone.

Regija:  Avstrija

Značilnost:
sredozemsko

Naslov:  Heuplatz 2, Klagenfurt (Celovec), Avstrija

Telefon:  0043 463 55499-4

Zaprto:  Sobota, nedelja

Lastnik:  Stephan Vadnjal

Kuhar:  Stephan Vadnjal

Cene:  opisana večerja za dva je stala 40.000 tolarjev; cena degustacijskega menuja na osebo je 65 evrov. Ja, ni poceni.

Jedi:
sodobna sredozemska kuhinja, ki ji kuhar dodaja ustvarjalnost in domišljijo; v ospredju so morske ribe, ki so še pred kratkim prosto plavale po Jadranu.

Plus:
Stephan Vadnjal ne popušča, njegova gostilnica je dovolj majhna, da se mu ni potrebno uklanjati množičnim okusom, temveč vztraja pri najvišji kakovosti sestavin, ki jih s svojim kuharskim podpisom ne pokonča, temveč oplemeniti. Ena najboljših sredozemskih gostiln Avstrije, kar v hudi konkurenci predvsem z Dunaja veliko pomeni.

Minus:
vse to pa ima seveda svojo ceno (dunajske cene v Celovcu!); čeprav bi za 65 evrov moralo biti v degustacijskem menuju še kaj več in bolj ribje konkretnega.

Dodatno:
za Ljubljančane šoping v Celovcu

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:  le kdo se lahko upre sladkemu življenju, pa čeprav ni poceni?!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND