Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (70 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 
 
Potočnica, Slovenska Bistrica
Ob ribniku z zajčkom pod kiviji

Res sveže ribe, sladkovodne in morske, v Slovenski Bistrici - Novo rojstvo pod novim lastnikom ribje gostilne na obrobju Slovenske Bistrice - Morske ribe iz vitrine, sveže iz lastnih ribnikov - Idiličen vrt z vrtno uto in kaminom

Potočnica je že od svojega začetka pred nekaj leti neklasično - klasična gostilna. Neklasična zato, ker - klasično - sicer prisega na ribe in njihove sorodnike, toda pripravlja jih bolj domiselno kot drugod na štajerski "obali", hkrati pa ob klasični morski ponudbi v ospredje postavlja sladkovodne ribe, povrhu še iz lastnih ribnikov in bazenov.

Klasičen pa je (bil) njen uspeh pri gostih. Če si na Štajerskem neklasičen, s polnimi mizami, žal, ne boš obogatel...

Vseeno pa, na srečo, Potočnice ni doletela klasična usoda. Še zmeraj je, namreč, odprta!

Po težavah zaradi dobre ponudbe in slabega odziva, ko je bila Potočnica zaprta, odprta, zaprta..., je prišel novi lastnik (gostinstvo Laznik), ki ima dovolj izkušenj in podobnih restavracij, da ne bo tako hitro odnehal. Saj pri neklasičnem je vedno tako: potreben je le čas, da se ga navadimo in sprejmemo. Do takrat pa je novo vodstvo stari jedilnik nekoliko skrajšalo, a ohranilo vse najboljše, za večji obisk pa še nekoliko oklestilo cene.

Domača posebnost: somiči v kisu

V tem času je obisk Potočnice nujen že zaradi lepo urejenega vrta, ob ribnikih, z negovano travo, senca pod kiviji in trstiko. Na koncu vrta je lesena vrtna uta z odprtim kaminom. Ker sva rezervirala, so nama pogrnili v njej, a je bila senca prevelika, zato sva šla raje na polsonce (kar se vidi tudi na fotografijah).

Zajček je prosto tekal po vrtu in se motal natakarju pod nogami, da sva se bala zanj in za najine polne krožnike, iz vode so skakale ribe, smuči, somi, zlatovčice, potočnice, kalifornijske postrvi, krapi pa so to leno opazovali. Ob vsej tej idiliki sva postala kar preveč zahtevna, da sva se čudila, zakaj so na mizi umetne rože.

Predlagana refoškova penina (Vinakoper) je bila za opoldanski uvod na vrtu presuha in s preveč kisline, Lisjakov zelen, ker je dovolj lahek, ne preveč aromatičen, pa je bil prava spremljava uvodnemu trisu, ki je imel dovolj vodnih okusov v sebi: somič, cel, majhen, dobro se nama je smilil, odlično mariniran in vložen s čebulo, resnična hišna specialiteta, nič manj pohvalna terina in ribja pašteta, na krožniku v obliki zajčka (last prejšnjega gospodarja, ki ga vsak dan prinaša v njegovo staro okolje, da se v družbi rib lepo pase). Kuhar je uspel s tremi jedmi ustvariti povsem dovolj vtisa in okusa, zato ne bi potreboval drugih pripomočkov, še posebej ne posušenih zelišč.

Za potočne rake je bilo na srečo še prezgodaj, ker je bila zima predolga in se še grejejo. Saj je bilo dovolj za nežni duši že to, da je prišel na vrt kuhar, z ribiško zajemalko (morske ribe imajo v ledeni vitrini brez postanega ribjega vonja, z lepimi primerki, med katerimi v Potočnici vselej poskrbijo tudi za romba), v katero je z enim zamahom ujel do komolca velika smuča, potem pa sem moral izbrati, kateremu vrnem prostost, kateri pa se bo kuhal v soli. Morilec!

Zelo okusna je bila ribja juha, zgolj z ribjim, naravnim okusom, brez dodatkov in pomoči, z drobnimi kockami bučk in korenja, in večjimi kosi različnih belih rib. Le bolj vroča bi lahko bila!

Pri ščukinih cmočkih pa je bilo nekaj nedorečenega. Nežni cmočki, tudi hišna posebnost, so se valjali v gostljati škampovi omaki, ki je bila kriva, da jed ni navdušila. Prepričan sem, da bi bilo povsem drugače, če bi cmočki imeli pod seboj kakšno zelenjavno (grahovo, na primer) omako, ki ne bi dala le bave, temveč bi dopolnila z nasprotnim polom tudi okus.

Naravni okus pod solnim plaščem

Dami je natakar ponudil Erzetičev damski rose, s katerim se ni strinjala, nato je poskusil z Jakončičevim chardonnayem, ki pa se je tudi njemu zdel preveč aromatičen, nazadnje pa požel odobravanje s Tilijinim sivim pinotom.

Na vozičku sta natakar in kuhar pripeljala na velikem pladnju do komolca velikega smuča, zavitega v dobrega pol kilograma morske soli, zbite, saj se je s smučem v pečici pekla dobre pol ure. V družbi neolupljenega krompirja, da se je v tem času njegova skorja, pod vplivom prilitega oljčnega olja, lahko rumeno rjavo obarvala in napihnila, smuč pod solnim plaščem pa ni izgubil niti malo svojega ribjega okusa.

Natakar je previdno odstranil sol okrog ribe, ki se je seveda pod njim pekla z luskami vred. Kuhar je celotno operacijo budno nadziral, saj je šlo pravzaprav za najbolj pomemben del njegovega kuhanja. Nežno ribje meso je ohranilo vso svojo prvinskost, toda slabo razkosavanje bi ga lahko z divjo soljo povsem uničilo. In večinoma je natakarju to dobro uspelo, le nekaj stranskih koščkov ribjega fileja - zanjo zgornji, zanj spodnji del, kot se spodobi, zanjo samo najboljše - je imelo slani okus. Riba je bila, skratka, čudovita. Pred pol ure je še plavala, zdaj pa je že navduševala na krožniku.

Ne morem pa mimo klasičnih okraskov na krožniku, rozet, peteršiljev...Če pa je riba v soli zato najboljša, ker je bolj preprosto in naravno sploh ni mogoče pripraviti! Torej je vse drugo ob njej navlaka!

Tiliin galileus, 2002, rumeni muškat, polsladek, še malo poskočen, z izrazitim okusom po bezgu, nič štajerski, je bil dobrodošel s požirkom pred sladico, ob njej pa ji potem ni uspel stati ob strani. Ali pa sta bili krivi sladici, z narisanima rožama iz čokoladnega in sadnega preliva, kar sem upal, da je že preživeto. Drugače bi bilo, če bi bila zaradi kivijeve brajde na krožniku domača kivi omaka.

A bolj me je pri sladicah presenetila čokolada. Ob tiramisuju je krožnik krasila nastrgana, ob hruški zmleta. Vidi se, da kuhar ob svojem delu razmišlja!Komentar bralcev:

2. 4. 2007: Popolno razočaranje... ko človek pričakuje nadpovprečnost, naleti pa na: neprijaznost, ko se ne spomnijo, da si rezerviral; mizo brez pogrinjka ... kar opazijo šele, ko prinesejo hrano; neprofesionalnost postrežbe; podpovprečno pripravljeno ribo; ko ti "pomotoma" zaračunajo to kar nisi naročil itd. Mogoče so pa bili preveč zaposleni z ocvrtimi lignji "na lopato", ki so "zasmradili" ves prostor. Pokvarili so mi nedeljo! Da o šoku, gosta iz tujine, ki sem ga tja povabila na - kao dobro - kosilo niti ne govorim! Mene tam več ne bodo videli! Razočaranje je še toliko večje, ker sem pred tremi leti od njih odhajala navdušena...
21. 1. 2007: Bilo je super, hvala jim!
Obisk te gostilne definitivno ni bil razočaranje (ne pa tudi izjemno doživetje, kot je pričakovati po slavospevu, objavljenem na teh straneh).


Dodatni podatki

Kako do tja:  na trgu v Slovenski Bistrici proti Impolu, kjer zavijte na krožišču desno

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Zgornja Bistrica 69, Slovenska Bistrica

Telefon:  02 818 1549

Zaprto:  ponedeljek

Lastnik:  gostinstvo Laznik

Kuhar:  Jani Brečko, Dani Koren

Cene:  opisano kosilo za dva je z vini stalo 11.300 tolarjev; sveže sladkovodne ribe od 3000 do 8000, sveže morske ribe od 5000 do 8500

Jedi:
vodna kuhinja
file prekajene postrvi s hrenovim muslinom 950, ribji biftek 1050, ribja terina 950, riba v kisu, ribji karpačo, hobotnica v solati, škampov cocktail, pršut z melono in orehovimi jedrci, marinirane bučke z jelenovim pršutom 1050, čista ribja juha z zelenjavo in ribjim mesom 400, rakova kremna juha 600, juha iz prekajene postrvi s cmočki, rakovi repki s suho slivo in pršutom, potočni raki s širokimi rezanci in žafranovo omako 3000, polenta s siri, posrtrvji file gratiniran z jurčki in sirom 1500, domači tiramisu 450, jogurtova piramida z dušenimi malinami 550

Plus:
urejenost lokala, vrt, sveža ribja ponudba, pestra izbira tudi sladkovodnih rib iz lastnega ribnika; nekaj ustvarjalnih, lastnih jedi, ki so precej več od običajne gostinske morske klasike.

Minus:
pravzaprav naj ostanejo kar takšni (močna štirka) kot so; pri sladicah se morajo bolj potruditi.

Dodatno:
ribniki, prenočišča; gostinstvo Laznik ima pod svojim okriljem še restavracijo grad Tabor, hotel Savinja v Laškem, šotor pri hotelu Veniše in catering.

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  vedno, ko bo čas za sladkovodne ribe   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND