Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (51 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
5 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 
 
Zlata srna, Maribor
Leteči zmaj s feniksom

Kitajcev ni veliko le na Kitajskem, temveč tudi v Mariboru - Včasih obrati družbene prehrane, danes pa kitajske restavracije - Zveneča imena, toda na krožniku blizu našim okusom - Torta po kitajsko

Bil je dolgočasen dan. Takšen, da si lačen, toda ni ti do kuhanja, še manj do večurnega gostilniškega posedanja. Dan, skratka, ki je kot naročen za - fast food. Toda, tudi do tega mi ni... Kaj in kam, torej? Odpreš časopis in vabi srna. Pa še zlata! Prenovljena kitajska restavracija. Koliko jih je že v Mariboru? Glede na število specializiranih gostiln je vrh hit lestvice najbolj priljubljenih jedi v mariboru videti takole: 1. lignji, 2. dunajski, 3. kitajska hrana.

Še en Kitajec je na Studencih, pri Tekolu. Včasih obrati družbene prehrane, danes kitajske restavracije. To je dobro, saj nam nihče ne more očitati, da se ne odpiramo v svet... Veliko parkirišče, zato je notranjost še večja. Zakaj imajo Kitajci tako radi velike gostilne? Sklepajo po sebi... Mislijo, da je nas tudi toliko kot njih in bo naval...

Pogrinjek za piknik

Povsod so rdeče zavese, ki opoldne naredijo temo, da je z rumenim stropom, izrezljanimi lučmi in plastičnimi vazami s plastičnimi rožami vse videti kot da bi prišel v nočni lokal. Še dobro, da je takoj pri vhodu na steni ogromna slika kitajskega zidu. Odgrnila sva zaveso, prižgala plastične roza nageljne v plastičnem lončku in se potopila v jedilni list. "Saj zvečer pa je bolj polno," so se kdove zakaj opravičili. Spoznala sva dve natakarici in obe se je dalo povsem dobro razumeti. Za jezike so res pridni!

Pogrinjek na vseh mizah, in miz je v treh prostorih res veliko, tako da bi se hkrati lahko pripeljala tudi dva avtobusa, je zanimiv: nizek plastični krožnik za piknik, toda zraven prtiček iz blaga, in, seveda, palčke, v staniolu.

Spomladanski zvitki, majhni, so bili všečni zaradi majhnosti, sicer pa so boljši, če hrustljajo in če nadev ni tako stlačen. Juha s tremi okusi je bila pravzaprav bistra zelenjavna juha, v kateri so plavali majhni koščki piščančjega mesa, zelenjave in kozic. In bila je okusna! Pa ne (le) zato, ker je bila zelo podobna naši kokošji juhi!

Mešana solata je bila samo še ena potrditev, da je srna nežna in ne mara preveč močnih ter divjih okusov. Lepo zrezana solata na trakove, pekoče (zelo na rahlo) zelje, kalčki in korenje. Nekitajec bi rekel: sestavljena solata.

Zdrava kitajska hrana

Leteči zmaj s feniksom je v imenu obljubljal ogromno, toda na krožniku je bil prav krotek, pravzaprav medel. Sumim pa, da je to tudi hotel. Saj je natakarica že pri rižu, ko sva namesto pečenega naročila kuhanega, pohvalno prikimala: "To je zdravo!" In tudi zmaj je bil zdrav, le na hitro pokuhan ali bolj poširan: majhni koščki piščančjega mesa, majhne kocke raznorazne zelenjave, majhni rakci in razcveteno zrezani kosi sipe, ki so se dali prav fino žvečiti.

Na razbeljeni železni plošči, da je cvrčalo kot le kaj, so bili zapečeni kitajski, jajčni, tanki rezanci, med katere se je pomešalo mešano meso, rakci, skratka kitajska klasika, ki pa je, to jim je potrebno priznati, vselej kakovostna. Vsekakor sva ploščo zmazala najprej.

Pri sladicah ni veliko izbire, kot nasploh pri Kitajcih, čeprav je na jedilnem listu popisana celotna stran. Dilema, kaj delajo kitajske babice za praznike, predvsem okrog (našega) božiča, še zmeraj ostaja. Ko naše nekaj tednov cele dneve pečejo in gnetejo, kitajske babice segrevajo le svoje olje. Ste že jedli kitajsko torto ali kakšen kolač, ki je pred tem videl pečico?

Pri Zlati srni pa torto imajo! No ja, je sicer kitajska, toda vseeno. Ovita je v cvrtje, logično, v katerega skrijejo dvojni keks, ki ima vmes čokoladni namaz. Saj poznate, dva albert keksa, vmes pa čokolada. To lahko poskusite tudi doma, potopite alberta v pivsko testo in hitro v fritezo.

Ob slivovem vinu je dama dobila tudi majhno darilce.Dodatni podatki

Kako do tja:  pri Tekolu (z Limbuške levo navzgor) na Studencih

Regija:  Štajerska

Značilnost:
kitajsko

Naslov:  Pohorskega bataljona 14, Maribor

Telefon:  02 429 6891

Zaprto:  Ni

Kuhar:  Kitajec

Cene:  chop sui 1.090, raca 1.590, raki 2.000, rezanci na vroči plošči 1.300, pekinška raca (za 4, rezervacija vsaj 1 dan vnaprej) 10.090, menu za osem oseb (19.900)

Jedi:
kitajska kuhinja, ki je prilagojena Evropejcem
spomladanski zvitki, ocvrti žlikrofi won ton, ocvrta zelenjava, ocvrte rakove rezine, kislo pekoča juha, juha z jajčnim cvetom, juha s plavutjo morskega psa, chop sui, svinjina na sečuanski način, sladko kisla svinjina, piščanec z bambusom in gobami, hrustljavi piščanec, govedina s šampinjoni in črnimi gobami, raca na kantonski način, raca z osmimi zakladi, suho pečeni raki, sladko kisli raki, sipa z zeleno papriko, hrustljava riba, samostanska govedina, pečeni riževi rezanci z dodatki, mongolsko pečeno meso, pekoča omaka osmih zakladov, prasketajoče trojno cvrtje, mravlje plezajo na drevo, leteči zmaj s feniksom, pijani raki, rezanci na vroči plošči, ocvrto sadje, ocvrti orehi, ocvrta banana s čokolado, ocvrti kokosovi zvitki, ocvrta čokolada.

Plus:
to, kar dobiš, je vse za pojest; za velike družbe; kosilo ti ne vzame veliko časa; prtički iz blaga.

Minus:
vse jedi so si preveč podobne, brez velikih okusov in posebnosti, skoraj dolgočasno

Dodatno:
ni težav s parkiranjem

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  rezanci na vroči plošči   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND