Kamni iz Mure so se nežno drobili, da se je njihova dimljena krema iz krompirja in kozjega parmezana toplo razlila po jeziku. Za nihajnimi vrati je sestra v dirndlu voščila dobrodošlico, iz kuhinje pa je brat poslal za celo večerjo hodov pozdrava. Gostilni z dolgo krčmarsko-mesarsko tradicijo mlada naslednika nista zamenjala duše, ko sta ji dodala sodobno dobrojedsko odličnost.
Na stari salamoreznici sredi domačne jedilnice, s keramičnimi ploščicami na tleh, starinsko kredenco, z vrčki za pivo s kovinskimi pokrovi, ob steni, dolgimi belimi prti iz babičine dote na lesenih mizah med izrezljanimi pregradami iznad lesenih klopi z zelenimi blazinami, je vajenec zrezal očetovo dimljeno 12-mesečno šunko na tanke rezine, ob katerih je sin postregel spenjeno kozje maslo s konopljinimi semeni, bučni kruh, krekerje z bučnicami in leseno skodelo zdrobljenega odpadlega listja … Na njem pa dva makrona iz snežnega beljaka z okusom hišne izabele, ki je pod lupino skrila jetrno kremo na vrhu kislega testa. In to je bil šele začetek kontrastov, iz katerih Štajerski birt na avstrijsko-štajerskem podeželju ustvarja harmonijo starih okusov in novih oblik!
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
Zakajj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu) Okolica je znana po zdraviliščih in vulkanski zemlji. Blizu sta Saziani Stub’n (5,5 sončka) s še mlajšim Haraldom Irkom, in Zotter s čokoladami. Iz Radgone je 30, iz Maribora 50 kilometrov. Na takšen kulinarični izlet drugi letajo čez oceane in z lastnimi avioni!
VINSKA PONUDBA Zdebele vinske karte sestra Sonja Rauch priporoča avstrijske posebneže, ki se idealno družijo s posebnimi novo-štajerskimi bratovimi jedmi. Začne se že s hišno penino iz brajde, nadaljuje pa z bio rdečim veltlincem (Soellner) iz lončene steklenice (k ščuki in ajdovi kaši), oštevilčenim neuburgerjem (Lichtenberger) z dvema dušama (h kokoši), in legendarno modro frankinjo Perwolff (Krutzler)
|