Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (81 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Petit fours


Mleko in lešniki


Jabolko in stebelna zelena


Srnin osso bucco


Spužva in ocvirki


Srnin tatar


Ščuka, črni ribez, pisano korenje


Pogrinjek


Kamenje iz Mure


Makroni z gosjimi jetri


Grafiti jajčevec


Buča in potočni raki


Fermentirana zlatovčica


Richard Rauch
 
Steira Wirt, Trautmannsdorf, Avstrija, 5,5
Okusni spomini prihodnosti

Okrog travnikov in gozda na vrhu vasi je velika ograda, v kateri se vse leto po travi, zeliščih in mladih koreninah prosto pase petsto Rauchovih pujsov. Malo nižje in blizu cerkve, torej na sredi vasi, je najprej mesnica, ob njej pa še stara krčma. Klasična vaška idila v majhni štajerski vasi pol ure čez Muro. Le da krčmar ni tipični birt, pač pa vrhunski chef, ki je bil lani avstrijski kuhar leta, letos pa vodi najboljšo štajersko gostilno. Gremo na dobrojedski izlet, na katerem mladi Richard Rauch preteklosti kaže prihodnost!Kamni iz Mure so se nežno drobili, da se je njihova dimljena krema iz krompirja in kozjega parmezana toplo razlila po jeziku. Za nihajnimi vrati je sestra v dirndlu voščila dobrodošlico, iz kuhinje pa je brat poslal za celo večerjo hodov pozdrava. Gostilni z dolgo krčmarsko-mesarsko tradicijo mlada naslednika nista zamenjala duše, ko sta ji dodala sodobno dobrojedsko odličnost.


Na stari salamoreznici sredi domačne jedilnice, s keramičnimi ploščicami na tleh, starinsko kredenco, z vrčki za pivo s kovinskimi pokrovi, ob steni, dolgimi belimi prti iz babičine dote na lesenih mizah med izrezljanimi pregradami iznad lesenih klopi z zelenimi blazinami, je vajenec zrezal očetovo dimljeno 12-mesečno šunko na tanke rezine, ob katerih je sin postregel spenjeno kozje maslo s konopljinimi semeni, bučni kruh, krekerje z bučnicami in leseno skodelo zdrobljenega odpadlega listja … Na njem pa dva makrona iz snežnega beljaka z okusom hišne izabele, ki je pod lupino skrila jetrno kremo na vrhu kislega testa. In to je bil šele začetek kontrastov, iz katerih Štajerski birt na avstrijsko-štajerskem podeželju ustvarja harmonijo starih okusov in novih oblik!


Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj


Zakajj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu)

Okolica je znana po zdraviliščih in vulkanski zemlji. Blizu sta Saziani Stub’n (5,5 sončka) s še mlajšim Haraldom Irkom, in Zotter s čokoladami. Iz Radgone je 30, iz Maribora 50 kilometrov. Na takšen kulinarični izlet drugi letajo čez oceane in z lastnimi avioni!


VINSKA PONUDBA

Zdebele vinske karte sestra Sonja Rauch priporoča avstrijske posebneže, ki se idealno družijo s posebnimi novo-štajerskimi bratovimi jedmi. Začne se že s hišno penino iz brajde, nadaljuje pa z bio rdečim veltlincem (Soellner) iz lončene steklenice (k ščuki in ajdovi kaši), oštevilčenim neuburgerjem (Lichtenberger) z dvema dušama (h kokoši), in legendarno modro frankinjo Perwolff (Krutzler)


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Avstrija

Značilnost:
vrhunsko

Naslov:  Trautmannsdorf 6, Avstrija

Telefon:  +43 3159 4106

www:  www.steirawirt.at

E-pošta:  office@steirawirt.at

Zaprto:  torek in sreda; odprto od četrtka do sobote med 12. in 14.30 uro ter med 18. in 21. uro, v nedeljo med 12. in 17. uro

Lastnik:  družina Rauch

Kuhar:  Richard Rauch

Cene:  juhe 5 do 7,50, predjedi 12 do 15, glavne jedi 17 do 34, sladice 6 do 12; gostilniški meni presenečenja 39 € (3 hodi), 48 € (4 hodi) in 58 € (5 hodov); chefov degustacijski meni 80 € (5 hodov), 100 € (7 hodov) in 120 € (9 hodov)

Jedi:
vrhunska štajerska kuhinja

Dodatno:
šunke Johann

Leto obiska:  oktober 2015   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND