Če se je sprva zdelo, da bodo mize, s katerih ”raste” trava, glavni mik blejske Vrtnarije, saj je za tisto, česar sicer na opuščeni vrtnariji pod Stražo in nad jezerom, med Selom in Mlinom, ni malo, potrebno prespati, je odkar je protokol (Brdo) izgubil dolgoletnega kuharja, drugače. Glavno v restavraciji je tisto, kar je na travi!
Po desetih letih na Brdu je Dušan Jovanovič sprejel nov chefovski izziv. Namesto hotelske kuhinje ima sedaj sicer le stekleni boks sredi lesene restavracije, toda čudovit pogled na biotopno gladino in vso svobodo pri ustvarjanju. Zjutraj zdrav zajtrk, opoldan lahki prigrizki, zvečer pa sodobni krožniki z veliko zelenjave, zelišč in cvetlic.
Zakaj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu) Prespati na drevesu, se kopati pod slapom, loviti ribe v potoku ob šotoru in plavati v naravnem biotopu je - najbrž - doživetje. Toda že večerja v Vrtnariji, v družbi živih zelenjavnih jedi z lastnega vrta in ob spremljavi malo mesa od sosedov, da dovolj, da pohitite. Pozimi ni zelenjave in ne Vrtnarije.
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA Ponudba ni široka (21 etiket) in vinska zgodba ni velika, vseeno pa tujci spoznajo vse tri slovenske vinorodne dežele in vsaj 18 njihovih vinarjev. Slavčkova (Vodopivec, Dornberk) rebula, 2009, pri nežni zelenjavi še malo macerirano robato, je nadihana zmogla vse poznejše močnejše okuse.
|