Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (61 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
5 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 


Vešalica in kajmak


Šampinjoni z gorgonzolo


Surovi marinirani file


Surovi marinirani file 
Okrepčevalnica Čompa, Ljubljana, 4
Izdelovalec mesnih skorjic

Čompa je oboje! Čompa je, kar nas povezuje z Balkanom, in Čompa je, kar nas razlikuje od Balkana. Čompa je ljubljanski strokovnjak za meso in žar!
Ni lepšega odkritja za turista, ni lepšega večera za sosede od blizu in daleč, od majhne gostilne tako blizu centra mesta, v ulici s starimi obrtniškimi izveski, z majhnimi okrepčevalnicami in bifeji ter z veliko domačini, ki sedijo, slonijo, se smejijo in pogovarjajo, v svoji ulici in v svoji gostilni.Čompa je zato, da začnete o mesu razmišljati! Da spoznate, da imajo tudi biki in žrebeta imena, da se krškopoljci pasejo in pršuti visijo doma, da zorenje ni vakumirano in da roštilj ne vpraša, kako naj bo pečeno. Ker chef Robert Prinčič ne peče mesa, temveč izdeluje skorjice! Meso se, namreč, ne reže prej, temveč šele potem. Zato je velikemu kosu potrebno najprej narediti takšno skorjo, da bo zunaj hrustljavo, znotraj pa sočno in mehko, toda z žara, z aromo oglja in ognja, za pol centimetra skorje in za dva centimetra sredice, z okusom Maillarda in sokom življenja.


Če drugi chefi pravijo, da je Prinčič iz Čompe največji ljubljanski strokovnjak za meso, jim kar verjemite. Saj ves svet prihaja v majhno in temno krčmo, kjer gre zato počasi, a zato ves čas prinašajo tople pogače, in ko notri ni več prostora, ker so vsi že prisedli, ga je nekaj morda še na ulici, ker se Čompa lahko poljubno razteguje.


Vse je na ploščah, a to nima nič skupnega s ploščami kot jih poznate od drugod. Na lesenih mizah so leseni pladnji in vse je že zrezano in vsi si že oblizujejo prste. Če pršuta ni, še zori, če je, pa se je dovolj dolgo sušil. Če je zelenjava, je z žara in s sirom, če je slano, je od solnega cveta, če je olivno olje s Sicilije, pa je zato, ker ”so naši predragi in nimajo ga dovolj.”


Predvsem pa je Čompa za meso. A le, če je z Blok ali z Velike planine in če ima za seboj pravilno prvo fazo zorenja in dovolj dolgo drugo. In le tisto meso in tistega kosa, ki je ravno tisti večer najbolj primerno, da ga izdelovalec skorjic položi na svoj žar za šankom majhne krčme v Trubarjevi, v kateri, ob soju sveč, jeste vonj in okus najboljšega žara glavnega mesta. 


Zakaj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu)

Imate radi meso? Šele v Čompi ga boste začeli zares spoznavati. Ker meso ni le stejk, za katerega je pomembno le, da iz njega ne teče. Imate radi žar? Šele v Čompi boste spoznali, da ste ga doslej uporabljati čisto drugače in za nekaj čisto drugega. Ker roštilj je le eden. Ne jeste mesa? Šele v Čompi boste o njem začeli drugače razmišljati. Ker tudi mesojedci imajo (lahko) radi živali. 


Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Hišni vinar je Krapež (Vrhpolje, Vipava), vino najraje točijo v vrče, kdor pa hoče iz buteljke, dobi še: Štemberger (Šepulje, Kras), Renčel (Dutovlje, Kras), Kmetija Jogan (Pobegi, Istra), Bojan Ravbar (Dutovlje, Kras).Komentar bralcev:

17. 8. 2015: kvaliteta je padla


Dodatni podatki

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
žar

Naslov:  Trubarjeva cesta 40, Ljubljana

Telefon:  040 799 334

E-pošta:  mila.nikic@gmail.com

Zaprto:  nedelja in prazniki; odprto od ponedeljka do sobote med 19. in 01. uro

Lastnik:  Robert Prinčič in Mila Nikić

Kuhar:  Robert Prinčič

Cene:  hladne predjedi 6 do 12,50, tople predjedi 5 do 10, glavne jedi 10 do 25

Jedi:
meso na žaru

Dodatno:
roštilj

Leto obiska:  junij 2015   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND