|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (84 od 100)
|
| 
| Gostilna še ni bila ocenjena Ocenite gostilno |  |
 Sorbet tanžerine, žele sladkega korena in teksture citrusov
|
 Čokolatini
|
 Svinjski file, cvetača in fižol
|
 Čokoladni njoki in ragu divjega prašiča
|
 Ravioli z govejim repom in čemažem
|
 Zelena polenta, mak in vijolice
|
 Hrustljavi parfait govejih jeter
|
 Korenje in dimljena svinjska ribica
|
 Koromač, bergamotka in primo salo
|
 Divji motovilec, zelena in baldrijan
|
 Pozdrav iz kuhinje
|
 Ambient
|
 Ambient
|
 Antonia Klugmann
| |
 | L’Argine a Venco, Dolenje, Italija | Brezmejno ob nasipu
| Do Slovenije je kratek sprehod. Do Trsta je otroški spomin. Do Brd je skok do mesarja. Do Collia ni več meje. Do reke je travnik, poln zelišč. Do vinogradov je pogled skozi vsa okna. Do starega mlina blizu Krmina je makadamska cesta. Do lastne zvezdice je zato le še jesenska izdaja!
|
Antonia Klugmann se je odločila, da bodo njeni otroci živeli na obeh straneh nasipa, ki zanjo ni ovira, temveč izziv. Otrok še nima, ima pa majhno restavracijo ob kamnitem mlinu čisto blizu meje v Goriških Brdih. V njej pozna sezono in sestavine, najde pozabljeno in izgubljeno, kombinira preprosto in kompleksno, toda najbolj pomembno v ustvarjanju Antonie Klugmann je dejstvo, da vprašanja ne iščejo odgovorov!
To niso jedi, ki bi se jim morali čuditi. To niso sestavine, ki jih ne bi poznali. To ni moda, o kateri se govori. Ko ponudi svojih deset hodov življenja v gibanju med rečnim nasipom in bivšo mejo, med teritorijem in tradicijo, med ljubeznijo in strastjo, med obiskom in užitkom, je to ”zgolj” hrana, ki ni zato, da nasiti, temveč - osreči.
Vas je majhna, za Krminom, proti Čedadu,takoj za odcepom proti Neblu, med potokom in reko, Reko in Idrijo, ob kateri pelje nasip, ob njem pa je na travniku, do katerega še ni asfalta, stari kamniti mlin, ki je bil nekoč orožarna. Ko sta ga Antonia in Romano prvič ugledala, kako razpada pod briškimi vinogradi in med dišečimi obrečnimi travniki, sta se takoj zaljubila. ”Tukaj, ob nasipu, ki združuje preteklost in prihodnost, da je stičišče kultur, jezikov, mentalitet in kuhinji, bodo rasli najini otroci!” Minilo še pet let, da je Antonia šla do župana: ”Želite, da tukaj odprem svojo gostilno? Potem pomagajte!”, Romano pa je začel načrtovati pritlično restavracijo z odprto kuhinjo, šestimi mizami in štirimi dvoposteljnimi sobami. Da sta jo zgradila, sta šla po Michelinovo zvezdico v beneško laguno, kjer je Antonia Klugmann v restavraciji Venissa na Isola di Mazzorbo postala najbolj obetajoči chef severne Italije. Decembra 2014 sta na italijansko-slovenski meji v Jenkovem (Venco) odprla svojo majhno restavracijo L’Argine (Nasip). ”Nekaj je za nama, še veliko več pred nama,” pravi Antonia, nasmejana in srečna, trmasta in odločna. Njena majhna restavracija je velika stvar za Collio in Brda!
Zakaj obiskati? (Uroš Mencinger v NeDelu)
Pri tridesetih so Antonijo Klugmann proglasili za najbolj obetajočega chefa severne Italije (v kateri je 200 restavracij z eno, 25 z dvema in 6 s tremi Michelinovimi zvezdicami)! Od takrat sta z možem na slovensko-italijanski meji zgradila lastno restavracijo, v kateri Antonija uresničuje svoje sanje in ambicije. To ni hrana, ki jo plačaš. To je hrana, s katero se nagradiš! Surovo, ki je kuhano. Kuhanje, ki je ustvarjanje. Antonia Klugmann je prihodnost italijanske kuhinje!
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA Vinska karta je izbor avtorskih in pretežno lokalnih vin z obeh strani meje. Cenovno od 25 do 50 evrov. Odlično ujemanje hrane in vin. Škerlj, vitovska, 2012, k zeleni polenti. Le due Terre, Sacrisassi, 2011, k raviolom. Škert, teran, riserva, 2006, k svinjini.
|
|
Dodatni podatki | Regija: Italija | Značilnost: avtorsko italijansko
| Naslov: Localita Venco 15, Dolenje (Dolegna del Collio), I | Telefon: +39 0481 1999882 | www: www.largineavenco.it | E-pošta: ristorante@largineavenco.it | Zaprto: torek; odprto od srede do ponedeljka med 12.30 in 15.30 uro ter med 19. in 23. uro | Lastnik: Antonia Klugmann in Romano De Feo | Kuhar: Antonia Klugmann | Cene: hladne predjedi 9 do 12, tople predjedi 15 do 18, glavne jedi 18 do 20, sladice 10; degustacijski meni 58 evrov (5 hodov), 70 evrov (6 hodov), 100 evrov (10 hodov po izbiri chefa)
| Jedi: avtorska italijanska kuhinja iz lokalnih sestavin | Dodatno: 4 sobe | Leto obiska: marec 2015 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|