|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (64 od 100)
|
| 
| Gostilna še ni bila ocenjena Ocenite gostilno |  |
 Tiramisu in sacher torta
|
 Jelenov golaž in frika
|
 Rezanci s škampi in jurčki
|
 Njoki
|
 Lisičke na polenti
|
 Dimljena gosja prsa
|
 Bučna juha in montasio sir
|
 Višarje
|

| |
 | Locanda al Convento, Višarje, Italija | Pri Juretu pod višarsko kraljico
| Razlog slovesa, ki gre tako daleč, da je Pri Juretu na Višarjah ”najboljša slovensko govoreča smučarska koča na svetu”, je v preprostih lokalnih karnijskih jedeh, ki se ponašajo z odličnimi sestavinami. Ravioli so polnjeni s sirom Montasio, lazanja je dišeči pastičo z jurčki, njoki so lahko skutni žličniki z rukolo ali pa krompirjevi svaljki s prekajeno skuto, namesto rižote je ječmenova ričota s treviškim radičem in klobaso, razen trisa najboljših smučarskih pašt pa je glavna hišna specialiteta krompirjeva frika s sirom in polento.
|
Višarska kraljica se sveti v soncu, terasa pa v dobrem razpoloženju. Na mizah so plastični prti, na klopeh pa rokavice in čelade. Tukaj se vsi poznajo, saj imajo vsi enake želje. Včeraj so raviole polnjene s sirom Montasio, danes bodo ječmenovo rižoto s treviškim radičem in klobaso, jutri pa friko s polento. Gostilna pri samostanu na Višarjah je najboljša slovensko govoreča smučarska koča na svetu! Zato pazite, da ne zamudite zadnje gondole v dolino, je zapisal Uroš Mencinger v svoji oceni zavetišča romarjev, smučarjev in pohodnikov na Višarjah. Jure Preschern, že 20 let oskrbnik, skrbi za dobro razpoloženje svojih gostov, tudi s hramoniko, njegov bratranec Igor Oitzinger pa za dobre jedi, tudi morske, 1766 metrov visoko. Ker pa imajo v Juretovem zavetišču ob samostanu na Višarjah tudi sobe, in ker je vinska klet polna najboljših buteljk s te in one strani meje, ni potrebno, da je le pašta in na hitro. Chef Igor komaj čaka, da se mu prepustite, saj bo potem v pokušino svojih majhnih specialitet vključil tudi ribe, rake in školjke. Ni se zaman učil pri enem od največjih mojstrov morske kuhinje severne Italije, nato pa zadnje skrivnosti morskega življa šest let spoznaval še kot ribji trgovec. Prava domača in slovenska gostilna na italijanskem snegu in sveti gori, v kateri je vse nalezljivo, od dobre volje do pašt, od frike in golaža do sonca na terasi.
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA
Tudi v tem Jure ni koča, temveč resna gostilna, saj je v kleti kar sto etiket, med katerimi se najdejo tudi takšne steklenice (k testeninam sveža Škerkova vitovska, k divjačini Brunello di Montalcino, ob sladici kraljevi sherry Ximenez-Spinola), da je dobro, ker vozi gondola v dolino. Vinsko svetuje gospodar Jure Preschern. Najbolj priljubljeni Branko, Damjan Podveršič, Zidarič, Villa Russiz, Joško Gravner, Il Carpino.
|
|
Dodatni podatki | Regija: Italija | Značilnost: regionalno
| Naslov: Svete Višarje 184, Camporosso - Tarvisio ( Žabnic | Telefon: +39 338 178 1133 | www: www.rifugioalconvento.it | E-pošta: info@rifugioalconvento.it | Zaprto: maj in november; odprto vsak dan med 8 in 23. uro od junija do oktobra in od decembra do velikonočnega ponedeljka | Lastnik: Jure Preschern | Kuhar: Igor Oitzinger | Cene: hladne predjedi 6 do 7,50, tople predjedi in juhe 4,50 do 9, glavne jedi 6,50 do 18, sladice 3,50; degustacijski meni po naročilu 40 do 45 evrov (6 do 7 hodov) | Jedi: jedi in sestavine karnijskih Alp in Furlanije | Dodatno: romarska gora treh narodov
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|