|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (81 od 100)
|
| 
| Gostilna ocenjena 8 krat
Hrana: 8 krat |       | Vina: 8 krat |       | Postrežba: 8 krat |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: 8 krat |       | Cena/kakovost: 8 krat |       |
Ocenite gostilno |  |
 Sladica
|
 Carabinieros
|
 Atlantska trska v masleni omaki
|
 Priželjc
|
 Koromač in jakobova pokrovača
|
 Čebulna juha
|
 Ocvrt piščanec
|
 Makron iz kislega zelja
|
 Hrustljavi krompirjevi olupki
|

|

|

| |
 | Hiša Denk, Zgornja Kungota | Ne po svetu, pač pa v Kungoto
| Denk še vedno izziva! Le da ne več zgolj one čez mejo in naše, če se ravno peljejo mimo. Denk zdaj izziva ves svet! Ker nima več le kuharja, temveč tudi - hišo! Iz stare mamine gostilne za sedmine in Avstrijce je sredi Zgornje Kungote zrasla moderna leseno-steklena restavracija za kulinarični prestiž in dobrojedce od blizu in daleč.
|
Novi so arhitektura, oprema, obveznosti ..., kar vse mora pripeljati predvsem nove goste! Avantgardno kuharsko znanje, zaradi katerega je bil Gregor Vračko vedno nekaj posebnega, v takšnem in drugačnem smislu, ostaja. Zato, brez skrbi, še vedno se boste ob vsakem krožniku spraševali, kako to naredi. In če boste potem vprašali Gregorja, bo odgovoril tako, da vam bo še manj jasno. Pri Denku ni nič preprosto, zato se ne čudi, temveč se le prepusti. Užitkom! Okusom! Ker zdaj ni treba po svetu, pač pa le v Kungoto … Ker je Denkova (Vračkova) kuhinja rezultat Greginih gostovanj v vrhunskih kuharskih brigadah po vsem svetu. Ker je v njej tudi vedno več domačih, lokalnih sestavin, idej in celo tradicije. Ker vedno preseneti! In v novi Hiši vedno bolj - navduši.
Grega Vračko ne pretirava s šovom, toda zelo dobro ve, kaj je trenutno moderno. Zanj ni skrivnosti, zato sfere, kreme, pene, spužve … ne manjkajo nikjer in narejene so dovršeno, kot v najbolj vrhunskih restavracijah. Če je grenko, je tudi slano, če je sladko, je tudi kislo, če so osnovni okusi, ne manjka niti umamija. In to, seveda, zahteva zbranost! V mamini gostilni je chef še lahko improviziral, v svoji zdaj ne more (in ne sme) več. Zato to zahteva tudi od gostov. Zato so si krožniki podobni le na pogled! Takšen je zdaj njegov slog in z njim ti ne prizanaša. Kdor hoče vrhunec, si mora zanj prizadevati, tudi pri jedi. Pri Denku uživaš, a to moraš znati in za to se moraš tudi potruditi.
Če je bila prej kulinarična zgodba Gregorja Vračka največji slovenski kulinarični odklop, s sedanjo Hišo, ki jo je iz stare vaške gostilne spremenil v najmodernejšo slovensko podeželsko vrhunsko (fine dining) restavracijo, izziva kar evropske dobrojedce! Doslej je bil Denk na meji, odslej pa je v Evropi! Doslej so bili njegovi gostje sosedje z obeh strani vinske ceste, sedaj ima vse (ob nespornem znanju še vrhunsko opremljeno kuhinjo, moderno restavracijo sredi vrta - ali vrt sredi restavracije, in tudi deset sob), da se lahko smer potovanj obrne. Hiša Denk je nova kulinarična destinacija za redne goste vrhunskih restavracij po svetu, v katerih sta se učila in stažirala brata Vračko.
Hiša Denk z drznim arhitektonskim posegom prerasla Kungoto, Maribor, Štajersko. Slovenija je ob Hiši Franko in dvorcu Zemono dobila še tretjo družinsko-lastniško-avtorsko hišo za svetovno kulinarično tekmo.
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
|
Komentar bralcev: 12. 10. 2015: Zelo dobra gostilna. |
|
Dodatni podatki | Regija: Štajerska | Značilnost: visoko avtorsko
| Naslov: Zgornja Kungota 11a, Zg. Kungota | Telefon: 02 656 3551 | www: www.hisadenk.si | E-pošta: mamoju768@yahoo.com | Zaprto: nikoli; odprto vsak dan med 12. in 22. uro | Lastnik: družina Vračko | Kuhar: Grega Vračko | Cene: hladne predjedi 2 do 12, juhe, 2,80 do 6,50, tople predjedi 6 do 14,50, glavne jedi 6,90 do 28,90, sladice 3,90 do 6,90; degustacijski meni 32,90 evra (4 hodi) | Jedi: vrhunska avtorska kuhinja | Dodatno: prenočišča | Leto obiska: januar 2015 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|