Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (43 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 


Tiramisu


Čokoladno srce


Goveji zrezek v omaki z rukolo


Vitello tonatto


Trofie s pestom alla genovese


Rižota z radičem in gorgonzolo


Bagna cauda


Bruschette


Zunanjost gostilne
 
Krtina D'Ampezzo, Imenje
Italijan duhovitega imena

Naše italijanske restavracije imajo resen problem. Ne le, da so se nagnetle v nakupovalnih središčih, kjer potem vse enako dišijo. Ne le, da ponujajo pizze tudi opoldan. In ne le, da ne govorijo italijansko. Predvsem niso duhovite! Kakšno dolgočasno branje njihovih imen: Vezuv, Tosca, Napoli, Amore, Romeo … A ta je izjema! Ne le, da je v (moravških) hribih. Ne le, da sploh nima pizz. In ne le, da njegov Italijan govori celo slovensko … Krtina D’Ampezzo ni običajna (slovenska) italijanska gostilna, pa čeprav boste kljub duhovitemu imenu, ki skrbi tudi za to, da ne zgrešite avtocestnega odcepa, v njej zaman iskali južnotirolske jedi.


Limoncello (limonov liker) je hladen, prosecco ni čisto suh, prti so karirasti, olivno olje je iz Pulja (ne Apulije) in krožniki so vsi enaki. Kar je bilo včasih kmečki turizem, ne more biti sedaj fini Italijan in to je dobra stran Krtine d’. Opečenci, s tunovo kremo in paradižnikom s česnom, vse pa potreseno s peteršiljem in polito z olivnim oljem, kar je vedno (dober) znak preproste italijanske domačnosti, so iz trgovinskega kruha iz doline, toda rezani so debelo in zapečeni še ravno dovolj, da toplo hrustajo, s čimer si kuhinja vljudno in ne preočitno kupuje čas. Jedi ”hodijo” skozi šank in Italijan gre sredi obeda lepo po slovensko od mize do mize: ”Je bilo dobro? Malo dalje ste čakali, ker je res gneča …” Čeprav gostilna novincu deluje kot nekaj, kar odprejo le za praznike in sončne dneve, gre vse v zakup, dokler je bagna cauda še topla in je vitello tonatto tako tanko odrezan, da je raztegnjen po celem (kovinskem) pladnju. Italijanska kuhinja je ravno zato tako priljubljena, ker ne komplicira. Vsa imena tako kanconsko zvenijo in vse jedi tako znano dišijo. Krtina d’ ni v tem nobena izjema oziroma vse to še potencira. Vitello je zanjo govedina in pri masleno-oljni topli piemontski omaki s slanim sardelnim okusom je zelenjava le za mesojedce. Namreč, hladen kuhan krompir, razkuhan brokoli in zimska paprika so slab izgovor, da omaka ni treba le na kruh. A zato je govedina še sočna, da se zvija in ne trga, in tunina omaka prijetna, predvsem pa ne ista kot je bila na opečenem pozdravnem kruhu. Začetek za obet in ne le zaradi gričev nad ”Italijani” v nakupovalnih centrih.

Zakaj obiskati?


Krtina d’Ampezzo je za izlet, ker veš, kje zaviti z avtoceste, potem pa tako ni več daleč. Za vse tiste, ki znajo na pamet dvajset italijanskih besed, zato bi radi še kaj drugega od halo pizze. Specialitete; florentinec, biftek na žaru in brasato (telečja pečenka z barolom in svinjska s čebulo) po naročilu. A da se razumemo: sivega pinota nimajo, imajo pa pinot grigio.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Ne le odprto, ki pa je tudi italijansko (belo je trebbiano, rdeče toskansko, Montepulciano); buteljk sicer ni dosti (šest penečih, šest belih, devet rdečih), a vse so tudi na kozarec


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
italijansko

Naslov:  Imenje 21, Moravče

Telefon:  051 630 631

www:  www.krtina-dampezzo.si

E-pošta:  info@krtina-dampezzo.si

Zaprto:  ponedeljek in torek; odprto od srede do sobote med 12. In 22. uro, v nedeljo med 12. In 20. uro

Lastnik:  Roberto Monas

Kuhar:  Roberto Monas

Cene:  hladne predjedi 4 do 12, juhe 3,50, testenine in rižote 6 do 9,50, glavne jedi 7,50 do 10, sladice 3 do 6,50; ribji meni 30 evrov (5 hodov) in chefov meni za 2 osebi 40 evrov (4 hodi)

Jedi:
italijanska kuhinja

Leto obiska:  november 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND