Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Čokolada in kava


Meso na lešo s šalšo


Tuna na žaru


Papardelle s tartufi in pršutom


Ocvrti volovski rep


Dimljeni gof


Pozdrav iz kuhinje


Pelegrini - vrt


Pelegrini - vrt


Chef in ekipa
 
Pelegrini, Šibenik, Hrvaška
Modernizem pri štirih vodnjakih

Katedrala sv. Jakova v Šibeniku je na spisku svetovne kulturne dediščine Unesca, konoba zraven nje pa na spisku najboljših hrvaških restavracij (tretje mesto). Prva je zgodovinska, druga modernistična. Eno in drugo obiskujejo romarji, verski in dobrojedski. Prav pri vhodu v staro šibeniško jedro je chef Rudolf Štefan na starem trgu štirih vodnjakov združil tradicijo in sodobnost, dediščino in ustvarjalnost. Pelegrini so stare šibeniške jedi, ki jih v majhni odprti kuhinji mlada kuharska ekipa po chefovih navodilih pripravlja iz sezonskih sestavin s pomočjo sodobnih kuharskih tehnik. Dalmatinska kuhinja iz mesa in idej.


Nekaj miz se na kamnitem mostovžu gnete med sprehajalci, ki iščejo turistične znamenitosti enega najlepših dalmatinskih mest. S pogledom na zgodovino in častitljivost ter z vonjavami, ki obljubljajo še nekaj več kot malo naprej, je tam prostor za kratek pomenek, potešitev žeje med sprehodom, saj je v naslovu tudi vinoteka, in mediteranski mimojede, s pogledom na šibeniški kanal. A Pelegrini si zadaj na trgu in spredaj v majhni jedilnici, zasluži še kaj več vaše lakote in radovednosti. Tako Uroš Mencinger v Nedelu ocenjuje najboljšo dalmatinsko konobo, ki pa je tudi restavracija: ” Štefanove jedi so skrbno dizajnirane, a ne le to, nadgradi jih z drznimi kombinacijami, ki sicer dolgočasni dalmatinski kuhinji (spet riba, spet na žaru …) dodajo povsem nove dimenzije.

Njegov modernizem zato ni toliko v sodobnih tehnikah, ki se jih sicer ves čas oklepa, temveč (še) bolj v pestrosti okusov, ki iščejo harmoničnost med nasprotji. Bakalar, ki je povsod drugje le mazav, zato nasproti šibeniške katedrale hrusta in peče. Ker ima sodobna kuhinja rada dim, je skozenj šel tudi gof, strah in trepet vseh manjših jadranskih rib, ki pa je v Pelegriniju na pireju iz boba in z jing-jang kombinacijo pomaranče ter redkvice povsem krotek. In žilav volovski rep so že stari mehčali z dimom, le da je v Pelegriniju sedaj še v tempuri s solatno salso iz sveže zelenjave.”

Pelegrini v Šibeniku ima ideje in pozna tehnike, toda to so še vedno stare dalmatinske in še posebej šibeniške jedi, ki jih chef, ki dobro združuje vrhunske lokalne sestavine in ponosno šibeniško kulinarično dediščino s svojim kreativnim duhom, spodbujenim s popotovanji med modernističnimi evropskimi restavracijami, samo interpretira drugače.

Zakaj obiskati?

V sezoni je za kulinarične radovedneže Pelegrini predvsem lažje dosegljiva destinacija sredi Dalmacije, za katero ni potrebno z jahtnim proračunom vse do dubrovniškega obzidja. Jeseni, ko slovenski pomorščaki množično jadrajo po Kornatih, pa je Pelegrini dobrodošla popestritev gradel in konzerv. V prid mu gre, ker ni potreben ves degustacijski meni, temveč mu zadošča že nekaj snackov, da se pride na Štefanov kreativni okus. Najboljši dokaz, da ni nujno, da je dalmatinska kuhinja v vsaki konobi enaka.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  ob katedrali

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Jurja Dalmatinca 1, Šibenik, Hrvaška

Telefon:  +385 22 213 701

www:  www.pelegrini.hr,

E-pošta:  rudi.s@si.t-com.hr

Zaprto:  ponedeljek, torek in sreda (od 1.11. do 31.3.); odprto vsak dan med 12. in 24. uro, v nedeljo med 12. in 18. uro

Lastnik:  Rudolf Štefan

Kuhar:  Rudolf Štefan

Cene:  hladne predjedi 6 do 15, tople predjedi 10 do 16, glavne jedi 16 do 24, sladice 6; degustacijski meni 52 evrov (6 hodov)

Jedi:
dalmatinske jedi z modernističnimi tehnikami

Dodatno:
katedrala in staro mesto

Leto obiska:  oktober 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND