Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (50 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Lešnikova zmrzlina


File ribe


Ravioli z rakovico


Mešane školjke


Rezanci alla chef


Sardele v savorju


Mešani antipasti 
Dama Bianca, Devin, Italija, 3
Bela dama pri lepi Vidi

Tja se pride lahko kar peš, z Rilkijeve poti, ki vodi strmo od razvalin devinskega gradu, ali s plaže, ki je tam povsod naokrog, med pomoli in čolni razčlenjenega zaliva, na skrajnem robu Sredozemlja, skritega pod avtocesto, ki drvi med Trstom in Benetkami. Zato se lahko pride tudi iz kolone, ki se vozi poleti tja na sončenje, pozimi pa tava zgoraj v megli. Ali pa z jahto iz novega sesljanskega zaliva, ki je Majhen pristan spremenil v letovišče milijonarjev. In morda prideta zvečer med natakarske vozičke, ki gospem v visokih petah in gospodom v nizkih mokasinih razkazujejo divjake z ribiških luči na morski gladini, tudi Bela Dama s skale pod gradom in Lepa Vida iz Španije.


Sosednja gostilna, ki že z imenom pove, da je za manjše konjičke (Al Cavalluccio), je bila že polna, v Beli Dami pa sva dobila še prvo vrsto. Od mize do morja je le pol metra sprehajalnega pomola. Ko so ribiči prižgali svoje svetilke, so se tudi v Dami natakarji poljubili že z vsemi stalnimi gosti iz Trsta in Portopiccola, zato je najin, že petič v treh minutah nastopaško vprašal: ”Ste že izbrali?” Ni se lahko odločiti, ko znaš vse že na pamet … Dama Bianca nima prav nobene ambicije, da bi iz morja pred vrati izvlekla kaj več od klasike, ki se od Devina do Svetega Stefana cvre, friga in frita!

Jedi so prinašali, kot da bi tekmovali, krožnike pa odnašali, kot da bi počivali. Vmes so ves čas še vztrajno iskali vinsko karto, kot da bi bila edina. Bela Dama je hrepenela po hčeri, Lepa Vida po sinu, midva v Dami Bianci, v mesečini, čisto na obali in med valovanjem, pa po čustvih … Nič čudnega, če po italijansko na jedilnem listu piše škampi, po nemško pa kozice. Če ima hladna predjed tri prekate, pet jedi in en okus. Če se vse skupaj začne šele, ko se pečica ogreje.

Zakaj obiskati?


Vsekakor zaradi primerjave! Da znaš še bolj ceniti tiste domače morske gostilne, ki imajo prav tako sveže ribe, toda z neprimerno več čustvi in domišljije.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

Vinska ponudba

Na vinski karti (260 etiket) izstopajo furlanski vinarji, med njimi pa je opazen slovenski delež, tudi z naše strani, s Krasa, Istre in Brd. Damine morske jedi je lepo spremljal Nekaj Damijana Podveršiča, 2009, maceriran zeleni sauvignonasse, ki ima rad bolj topla poletja. S cenami vin ne pretiravajo.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  po avtocesti iz Sežane mimo Trsta, izvoz za Sesljan (Sistiana), v Devinu navzdol do obale

Regija:  Italija

Značilnost:
morsko

Naslov:  Duino porto 61c, Devin, Italija

Telefon:  0039 040 208137

www:  www.alladamabianca.com

E-pošta:  info@alladamabianca.com

Zaprto:  sreda; odprto med 11. in 24. uro

Lastnik:  Branka in Dario Miladinović

Cene:  hladne in tople predjedi 9 do 25, testenine in rižote 12 do 23, glavne jedi 13 do 23, ribe 60 do 70/kg, sladice 6

Jedi:
morske jedi italijanske kuhinje

Dodatno:
hotel in bar

Leto obiska:  avgust 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND