|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (42 od 100)
|
| 
| Gostilna še ni bila ocenjena Ocenite gostilno |  |
 Palačinke
|
 Pečenka divjega prašiča
|
 Jelenovi medaljoni
|
 Njoki z divjačinskim golažem
|
 Divjačinski narezek
|
 Vlado Čendak in Ermina Hasić
| |
 | Gostilna pod Slavnikom, Podgorje, 2,5 | Iz gozda, do merjasca in palačink
| Ko se Primorci naveličajo morskih divjakov, se zapeljejo pod Slavnik. Tam je že dvajset let gostilna z z dolgimi in zavitimi rogovi na kamnitih stenah. Če pravočasno naročite in če gre spet kak medo neprevidno čez cesto, imajo v Predgorju tudi šape. Od merjaščevega pršuta do palačink je v Čendakovi gostilni - gospodar je iz sosednje hrvaške vasi, žena pa je včasih kuhala v izolski Marini - vse iz gozda. Vključno z ravioli, ki naj bodo glavni razlog vašega obiska. Le avtobusni vozni red prej preverite.
|
Greš na divjačino, potem pa se ”stepeš” za raviole … Čendakov bis ima res pravo ime, saj sta v porciji zgolj dva raviola s tremi vrstami sira in enim majhnim gobanom. Zraven so resda še fuži s poletnimi (črnimi) tartufi, toda vse to - žal - na ”desertnem” krožniku, kar ne gre skupaj z okusom. V gostilni pod Slavnikom si zato naročite raviole solo! Kar pa se drugega tiče, ta članek najbrž ne bo končal na zidu.
Avtobus na parkirišču veliko pove. Posebne vožnje se ustavljajo pred preprostimi, toda domačimi gostilna, ki sicer niso znane po veliko hodih, a zato tudi ne po velikih cenah. To so gostilne, v katere ne gremo zaradi njih, temveč zaradi izleta, zato se dobro obujte in dobro nadihajte svežega zraka. V takšnih gostilnah se začne obvezno z juho - kdo bo govejo in kdo gobovo? -, nadaljuje z mesom - kdo bo pečenko in kdo ocvrto? -, konča pa s palačinkami. Z orehi, marmelado ali čokoladnim grehom? Če imajo še polnjene z gozdnimi sadeži, se temu reče hišna specialiteta.
Tudi Pod Slavnikom glede tega ni nobena izjema. Zato pa je razlika, ali ste v avtobusu, ali v avtomobilu … V najinem primeru je avtobus sicer ravno odhajal, a če nama zaradi tega ni bilo potrebno predolgo čakati, so jedi prihajale prehitro. Po avtobusu se namreč v gostilni - konča.
Zakaj obiskati?
Divjačine ne jemo vsak dan in vsaka preprosta slovenske gostilna, ki sicer ima v zamrzovalniku damjakove fileje, je tudi ne zna pripraviti. Če k temu dodate še (solo) raviole z jurčki, je dovolj za izlet v gozd, ko je na obali prevroče.
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA
Domači refošk in koprska malvazija, sicer pa še nekaj buteljk, največ iz Vinakoper.
|
|
Dodatni podatki | Kako do tja: z avtoceste na izvozu Socerb - Kastelec, nato po stari cesti na Črni kal, kjer je med serpentinami odcep za Podgorje | Regija: Primorska in Notranjska | Značilnost: slovensko
| Naslov: Podgorje 1, Podgorje | Telefon: 05 687 0170 | E-pošta: podslavnikom@gmail.com | Zaprto: ponedeljek in torek; odprto od srede do nedelje med 11. in 22. uro | Lastnik: družina Čendak | Cene: hladne predjedi 6,50 do 8, juhe 3 do 3,50, tople predjedi 5 do 10, glavne jedi 7 do 19, sladice 3 do 4 | Jedi: slovenske jedi z divjačino | Dodatno: prenočišča | Leto obiska: julij 2014 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|