Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (48 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Krof


Svinjska pečenka


Ljubljanski zrezek


Ajdova kaša z jurčki


Goveja juha z žlikrofi


Družina Bolha
 
Gostilna Čot, Pijava Gorica, 3
Od žlinkrofov do krofov

Ni ga junaka, ki se mu za pusta ne bi razlila marelična marmelada po roki! Koliko pa jih je - odkar tuneli skrivajo Trojane -, ki se jim sladkorni prah vse leto nabira na brkih? Zato, gostilna, ki je sicer znana po krofih, a pridite tja po soncu ali dežju, v nedeljo ali med službo, pa bo na pesku polno, na vrtu zasedeno, ob krušni peči veselo, zgoraj žalostno, v kleti pa rezervirano za zvečer, in gospodar vam bo povedal: ”Kriza je, se pozna, ker manj zapravijo, a glavno, da imamo polno …”, ni le navadna, obcestna gostilna. Čot je prava slovenska, domača gostilna, v kateri je vsak dan nekaj na žlico, vsako poldne nekaj iz pečice in vsak večer dovolj, da še ni treba domov. Glede krofov pa se vsak poslovi z vrečko, ki je še malo topla.Nasvet Uroša Mencingerja v Nedelu, kako najti dobro domačo slovensko gostilno: ”Ne zavijte v gostilno, ki se ima za domačo in slovensko, če ni za šankom lokalne dobrodošlice! Ne, če gospodarjeva hči ne prinese domače aperitivne žganice (še boljše, če sta dve, hčeri in žganici), če oče ne pomaga pri izbiri med kuhano govedino - ”Moram pogledati, če je ni že žena vse pojedla, ker najboljša je takoj ko se juha skuha …” - in telečjo pečenko - ”Rebra so najboljša!”, in če vsega tega ne skuha mama. Ne, če ni krušne peči, gasilskega koledarja, karirastih prtov in lokalnega radia, ki ves čas hrešči. Domača, slovenska gostilna ima svoja pravila in teh se je potrebno držati! Glede tega Čot ne razočara. Ima dovolj veliko parkirišče, da je za domače za poroke in sedmine, za mimovozeče pa za poslovne pogovore in nedeljske izlete. Ima dovolj sob, nadstropij in jedi, da je za vsakogar nekaj, pa čeprav vsi že vnaprej vedo, kaj bodo. Predvsem pa je Čot iz Pijave gorice družinska gostilna z dolgo tradicijo!”

Opisano še kako velja za Čota, ki je kmalu iz Ljubljane na poti proti Kočevju. Gostilna, ki najbolj slovi po krofi, je vselej polna zaradi znanih slovenskih jedi, ki so hitro na mizi in imajo značilen okus. Pri Čotu se dogaja, tudi ko je kosilo že mimo in je na vrtu že prehladno. A vse ima tudi svojo uro, malice od desetih do dvanajstih, golaž, vampi, pečenka, rebrca, prsa, kosilo od dvanajstih do šestnajstih, goveja juha, krompir, zelenjavna priloga in izbor slovenske klasike: govedina, svinjska pečenka, telečja nadevana prsa, telečja pečenka, dunajski, svinjski, puran ali telečji …

V Nedelu: ”A Čot zna tudi presenetiti in to takrat, ko pričakuješ klasiko … Ena najbolj klasičnih slovenskih jedi (v slovenskih gostilnah) je pražena ajdova kaša z jurčki. Žal pa je njen običajni poudarek na praženju, ki se konča s sipkim, prodnatim okusom v ustih, in jurčkih, ki so pred nekaj meseci končali svoje gozdno življenje v zamrzovalniku. Zato je potrebno k Čotu na pečeno kašo! V rjavi lončeni posodi in z nekaj posutega peteršilja je to na pogled neizrazno-bledolična jed, ki tudi po konsistenci ne odstopa od tega. Toda, ko jo poskusiš, se v ustih razlezejo prijetne arome gob, česna in ajde, sladka smetana obogati sočnost jedi, ki je na jeziku rižotasto-gostljata, na zobeh pa čvrsto-mehka, vsemu pa doda prepoznavnost nadokusa zapečenost, ki te sili h grižljajem, ko je v posodi le še nekaj vljudnih ostankov.”

Zakaj obiskati?


Ker veš, da ti kmalu za Ljubljano proti Kočevju ni več potrebno razmišljati, saj je za petek in svetek vedno enako, domače, družinsko, slovensko, Čotovo, od nedeljskega kosila do vsakodnevne ajdove kaše, od žlinkrofov do krofov. Gostilna za vsak dan, v katero vstopimo lačni in jo zapustimo zadovoljni.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Domača gostilna ima tudi domačo vinsko ponudbo, beli vipavec, rdeči bizeljčan, sicer litrska klasika

Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  Pijava gorica, ob cesti Ljubljana - Kočevje, za Škofljico

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Kočevska 140, Škofljica

Telefon:  01 366 1202

www:  www.gostilna-cot.si

E-pošta:  franc.bolha@gmail.com

Zaprto:  ponedeljek in torek odprto sreda, četrtek in nedelja med 10. in 22. uro, v petek in soboto med 10. in 24. uro

Lastnik:  Franc Bolha z družino

Cene:  hladne predjedi 6, juhe 2,50 do 3, tople predjedi 5 do 7, glavne jedi 4,20 do 18, sladice 1 do 5,50; nedeljsko kosilo 12 do 14 evrov

Dodatno:
krofi

Leto obiska:  julij 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND