|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (61 od 100)
|
| 
| Gostilna še ni bila ocenjena Ocenite gostilno |  |
 Zapečena skuta, maline, čokolada...
|
 Sašimi tune
|
 Pegatka na štiri načine
|
 Jakobove pokrovače z belo čokolado
|
 Lisičkina juha
|
 Goveja taljata, tartar in zelenjava
|
 Garnele na leči
|
 chef Robi Žibrat
| |
 | Restavracija Terasa, Maribor, 4 | Več kot le v hotelu
| Hotel City je točno to: mestni hotel. Tik ob glavnem mostu, na dravskem obrežju, bolj v središču mesta, s podzemno garažo in in ob dovolj posteljah še s kongresnim centrom, se hotelsko ne da. In tudi njegova Terasa je točno to, najlepši pogled, z vilicami in nožem, na Pohorje in desni breg v Mariboru. Da je v panoramskem dvigalu informacija o ambiciozni kulinarični ponudbi izkušenega chefa, ki se je dolgo kalil v tujini in dobro pozna tudi mariborsko hotelsko sceno, zato koristi obema - mestni hotel ni le za površne turiste in stečajne poslovneže, največja terasa pa ne le za razgled in hotelski zajtrk.
Jakobova pokrovača je čvrsta, sočna, sveže dišeča, po vrhu hrskajoče zapečena, v sredici nežna, skoraj nedolžna. Njena spremljava je skrbno narezana in zložena, barvno usklajena in okusno razporejena. V dvobarvni leči so še opražena bučna semena, ob mangovem čatniju so še drobni brizgi kreme bele čokolade, nasprotje črnemu, sipkemu sezamu so drobljive, lahke, hrustljave panko drobtine.
|
”Elementov je več kot je jedčevega spomina, a vsi skupaj se lepo kombinirajo, dopolnjujejo, spoštujejo, vse do zaključnega nadokusa, ki je precej več od le vtisa. Terasa je z Žibratom dobila chefa, ki zna dobro in moderno kuhati,” ugotavlja v svoji oceni v Nedelu Uroš Mencinger. ” Ko Žibrat na mlado špinačo naloži štiri kose pegatke, prvi je poširan v belem vinu, drugi s kožo zapečen na lava žaru, tretji ocvrt v hrustljavih drobtinah in četrti ovit v tramezzin, je to jed, ki je postala hit že kmalu po njegovem prihodu iz Habakuka, a ji gostje še mesece zatem ne dovolijo v pozabo. In ko se loti teletine, naredi to tako temeljito, da je stegno v francoskem raguju iz lisičk, ličnice v gosti omaki kolagenske želatine, hrbet pa hitro rožnat z žara in dolgo sočen z 12-urnega konfiranja na točno 62,9 stopinjah. Robi Žibrat, ki je s Ptuja, se je tako naučil v Nemčiji, med 10-letnim kuhanjem v družinski gostilni v Offenburgu, in na vsakoletnih stažiranjih v evropskih restavracijah.”
Pa pravijo, da se v Mariboru nič ne dogaja! Bolj ko je mesto prazno, več kot je v časopisu afer, bolj se trudijo chefi, med katerimi je Robert Žibrat, v črni opravi, sramežljivem nasmehu in ves čas na poti med kuhinjo in gosti, ob bratih Vračko (hiša Denk in restavracija Mak) najbolj prepoznavno-chefovski.
Zakaj obiskati?
Za turiste in poslovneže, ki dobijo vse pod isto streho: s terase si ogledajo mesto, na Terasi dobijo več kot v mestu. Za Mariborčane, ki na izletu s panoramskim dvigalom dobijo lep razgled, urbano vzdušje in svetovljanske okuse.
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA
Na vinski karti ima vinski svetovalec Matic Kampuš 95 etiket; hišna vinarja Hafner (belo) in Klenar (rdeče). Najbolj priljubljeni Dveri-Pax, Steyer, Gaube, Valdhuber, Verus, Marof. Poudarek na štajerskih vinarjih je pravi, a želeli bi si več raznolikosti in posebnosti. Sommelier mora odkrivati, ne le posnemati.
|
|
Dodatni podatki | Kako do tja: središče Maribora, ob Titovem mostu | Regija: Štajerska | Značilnost: sodobno sredozemsko
| Naslov: Ulica kneza Koclja 22, Maribor | Telefon: 02 292 7002 | www: www.cityhotel-mb.si | E-pošta: restavracija@cityhotel-mb.si | Zaprto: nikoli; odprto vsak dan med 12. in 22. uro | Kuhar: Robi Žibrat | Cene: hladne predjedi 4,80 do 15,20, juhe 3,60 do 3,80, tople predjedi 5,50 do 8,50, glavne jedi 7,30 do 28, sladice 3,30 do 5,90; degustacijski meni 20 evrov (5 hodov) | Jedi: moderna sredozemska kuhinja z regionalnim občutkom | Dodatno: hotel City | Leto obiska: julij 2014 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|