Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (84 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Sladek konec


Gozdne jagode


Jagenjčkova krača z domačo gorčico


Goveja juha, telečji rep in pražen krompir


Brancin na solnem žaru


Njok na ribjem brodetu


Sardele, ovčji sir in pomaranča


Šparglji, panceta in jajce


Pozdrav iz kuhinje


Pozdrav iz kuhinje


Zemono - arkade


Zemono- vrt


Kuharska in natakarska brigada z Zemona
 
Gostilna Pri Lojzetu, Zemono, 5,5
Prstni odtisi Tomaža Kavčiča

Proglašati najboljšo gostilno v Sloveniji bi bilo v teh časih delitev in volitev preveč nehvaležna naloga. Sicer pa je Lojze z Zemona tako nekaj drugega: ne le gostilna, temveč kar - zdravilo! Zato ga je potrebno pripisati na recept, da bo konec vseh trenutnih in akutnih težav ter tegob; nič več jeze zaradi političnih neumnosti, nič več kompleksa manjvrednosti zaradi ekonomskih kazalcev, nič več negativnosti zaradi nemoči. V tem dvorcu, v teh jedeh, v tej brigadi, v tem chefu, v teh idejah, zgodbah in lepoti je toliko pozitivne energije, da se pod tistimi kostanji s pogledom po vsej Vipavski dolini in vsem kulinaričnem svetu le okuša, veseli, uživa in vse drugo pozabi. Zato pa se reče - hrana za dušo!

Ker Tomaž Kavčič kaže pot, ga je potrebno redno preverjati … Ves čas v vrhu vrhunskih slovenskih restavracij (top 3), še vedno s tradicijo mamine gostilne iz Dornberka in ob vsakem obisku z novo kolekcijo svojih idej - gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono vedno znova navduši!

Uroš Mencinger je v svoji oceni v Nedelu zapisal: ”Jedi Tomaža Kavčiča poznajo okuse (vseh pet), arome, teksture, temperature in kombinacije, uporabljajo tehnike, učinke in zgodbe, vključujejo pogled (razgled z Zemona!), sluh (sliši se le žvrgolenje ptic) in otip (še zmeraj se začne s hrenovim namazom in trganim kruhom) … Vsak element ima svoj smisel, svoj zakaj-zato. Tam na Zemonu je vse v zato, da pričara nasmeh, izvabi zadovoljstvo. Meja med umetnostjo in kičem je zelo tanka in prav to posnemovalcem povzroča največ težav. Zapomnijo si, kopirajo, se naučijo, a vse to je le okvir, brez vsebine. Tomaž Kavčič ima tisti občutek, ki krasi največje chefe. Imaš, ali nimaš, si vrhunski ali pa si copy-paste.”

A to niso le jedi, temveč je splošni vtis! Ni le okus, je tudi duša. Ni le kosilo, je izlet, na katerega se odpraviš ravno zaradi Lojzeta! Ali kot je Uroš Mencinger zapisal v Nedelu: ”Tomaž Kavčič vidno uživa v svojem poslanstvu, na vrtu, kjer so pod arkadami na terasi polne vse mize, zadaj na travi pa vsi fotelji, blazine in ležalniki, spodaj v kuhinji, kjer sous chef Borut Bajt poveljuje pravi brigadi, zgoraj med gosti, kjer mu pomagata žena Flavia in hči Sara, in pri mizi, ki jo vsi hočejo, dobili pa jo boste le vi, za okroglo obletnico poroke.”

Zakaj obiskati?

Kdaj je v gostilni dobro? Ko se ti nikamor (več) ne mudi. Ko si že tako len, da je celo kozarec na mizi predaleč. Ko nimaš več želja, razen te, da se naj ura ustavi. A potem pride nova jed, in ti da kar naenkrat novo energijo. Lojzetova poletna kolekcija je lahka, diši in draži. Njen avtor z njo izraža svojo strast, talent in inteligenco. Če je kaj nova slovenska kuhinja, potem je to! Te jedi imajo le eno pomanjkljivost, ki pa je hkrati prednost: da so tako tesno povezane s svojim chefom.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Na vinski karti je 350 etiket; vinska spremljava je stalnica, ki vedno ponudi nekaj novega (kmetija Hedele, Italijan in Bric imata vinograde na Vipavskem, malvazija bo hit poletja). Sommelier Anže Kristan, hišni vinar Posestvo Burja, največ odčepov še: Movia, Marjan Simčič, Vinska klet Dobrovo, Tilia in Jamšek.
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  avtocestni odcep za Vipavo

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
visoko avtorsko

Naslov:  Dvorec Zemono, Vipava

Telefon:  05 368 7007

www:  www.zemono.si

E-pošta:  zemono@zemono.si

Zaprto:  ponedeljek in torek; odprto od srede do nedelje med 12. in 22. uro

Lastnik:  Tomaž in Flavia Furios Kavčič

Kuhar:  Tomaž Kavčič

Cene:  hladne predjedi 9 do 17, juhe 3 do 6, tople predjedi 5 do 15, glavne jedi 19 do 29, sladice 7 do 10; degustacijski ribji ali mesni meni 55 evrov (5 hodov), mešani meni 60 (6 hodov); degustacijski ribji ali mesni meni z vinsko spremljavo 65 evrov (5 hodov), mešani meni z vinsko spremljavo 75 evrov (6 hodov)

Jedi:
vrhunska slovenska avtorska kuhinja

Dodatno:
baročni lovski dvorec grofov Lanthieri

Leto obiska:  junij 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND