Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (72 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 


Bela in temna čokolada


Bela in temna čokolada


Teletina


Polži v vrtu


Hobotnica, trilja in paprika

Terina iz prepelice in piščanca


Pozdrav iz kuhinje


Ambient


chef David Vračko in Tadej Sirk
 
Mak, Maribor, 5
Davidovi in toti kontrasti

Mariborski Mak in njegov chef ter lastnik David Vračko sta hkrati dobila dve pomembni priznanji za trud in napredek te najboljše mariborske restavracije v tretjem letu obstoja. V Nedelu 5 sončkov in v največjem nemškem kulinaričnem magazinu Feinschmeckerju 2,5 F. Nemška ocenjevalka je Davida Vračka v julijski številki 2014 imenovala Slovenski meteor in ga za ”preciznost ter igrivost” nagradila s spodbudno oceno. Pred tem sta dobila od Slovencev v Feinschmeckerju Janez Bratovž (JB restavracija) 3,5 in Marko Pavčnik (Pavus) 3. Za primerjavo z Michelinom: 3 F so večinoma 1 Michelinova zvezdica.


Uroš Mencinger je v Nedelu v svoji oceni Maka zapisal: ”Čeprav je za hrbtom pokopališče in čeprav ima chef predolge lase, nežna škatlica diši po rdeče cvetočem travniku in ko jo odpreš, je v njej vse, kar vendarle ne manjka totemu mestu: žive barve, sveže vonjave, bogati okusi, drzne kombinacije, ustvarjalne oblike in veselo pričakovanje nadaljevanja.”

Čeprav so časi vse prej kot naklonjeni vrhunski kulinariki, še posebej v mestu pod Pohorjem, je David Vračko z znanjem, ki si ga je pridobil med desetletnim stažiranjem in izpopolnjevanjem v vrhunskih restavracijah po vsem svetu - Feinschmecker je omenil dunajski Coburg -, talentom in predanostjo dokazal, da so kontrasti lahko lepi in mogoči. Čeprav to mesto tega ne zna ceniti in še manj jesti, je Mak preživel težko začetno obdobje in otoplil ambient, David Vračko pa ni dobil le žene in otroka, temveč tudi številne stalne goste.

Ker pa ne gre le za kuhanje in ker pri Maku nikoli ne veš, kaj te čaka, se je na obisk takšne restavracije in srečanje s takšnim umetnikom potrebno pripraviti. Zato v Nedelu ”Navodilo za uporabo Maka v kontrastnih mariborskih razmerah”.

Iz vsebine: ”Čeprav si lačen in je pred teboj toliko, nikoli ne začni jesti prej in po svoje. Vsak grižljaj ima pri Davidu svojo vrsto kruha in vsak okus ima svoj vrstni red mlaskanja. Čeprav gre vse v isto odprtino, nikoli ne jej z usti, temveč z glavo in srcem, nikoli ne okušaj le z jezikom, brez oči, ušes, nosu in rok. Čeprav si slišal marsikaj, nikoli ne poslušaj predsodkov, navad in opravljanj, ampak se raje prepusti pripovedi jedi, ki te obstreljujejo z okusi, aromami, teksturami, kombinacijami. Nikoli v Maka ne pojdi le jest, ne da bi se bil hkrati pripravljen veliko naučiti. Tako je pač v Davidovi šoli okusov in mariborskih kontrastov!”

Zakaj obiskati?

Najbrž v Sloveniji noben chef nima več tehničnega kuharskega znanja od bratov Denk (Vračko). A najbrž tudi nikjer ni toliko kontrastov. Takšno restavracijo, še bolj pa takšnega kuharja, je potrebno vzeti kot dogodivščino, ki pa lahko preraste v lepo doživetje. Če upoštevate ta Navodila … S skorajšnjim odprtjem prenovljene Hiše Denk v Kungotu, bo krizni mariborski konec postal atraktivna kulinarična destinacija, notranja bratovska konkurenca pa bo ”ostrigla” tudi mlajšega brata. Mladi Mak sploh še ni rekel zadnje.

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Chef vsaki svoji ideji na krožniku išče vinski par; čeprav so jedi svetovljanske, so vina pretežno štajerska, a tudi zahtevni pivci se bodo lahko izprsili (80 etiket. Vprašajte za ceno! Hišni vinar Verus, najbolj priljubljeni še Štekar, Gaube, Marof, Kušter, Edi Simčič
Komentar bralcev:

19. 10. 2015: Inovativno. Odlicno.
25. 3. 2015: Hrana je izvrstna, postrezba tudi, vina so enkratna. Definitivno se vracamo :)


Dodatni podatki

Kako do tja:  na Pobrežju ob pokopališču

Regija:  Štajerska

Značilnost:
visoko avtorsko

Naslov:  Osojnikova 20, Maribor

Telefon:  02 620 0053

www:  www.restavracija-mak.si

E-pošta:  info@restavracija-mak.si

Zaprto:  nedelja in ponedeljek (odprto za dogodke); odprto od torka do sobote med 12. in 15. uro ter med 18. in 21.30 uro (priporočljiva rezervacija)

Lastnik:  David Vračko

Kuhar:  David Vračko

Cene:  hladne predjedi 8 do 12, tople predjedi 8 do 16, glavne jedi 17 do 24, sladice 5 do 8; degustacijski 35 do 65 evrov, kosilo s 3 hodi 25 do 35 evrov

Jedi:
vrhunska avtorska kuhinja

Dodatno:
bratska konkurenca

Leto obiska:  junij 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND