Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (59 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 


Bigoli z domačim škorupom


Pršut 
Puli Pineta, Žminj, 4
Mineštra in bigoli

Sezona ležanja na (hrvaški) plaži je pred vrati. Predvsem Istra bo spet doživela pravo slovensko invazijo. Od Umaga do Pulja že popravljajo plastične ležalnike in obešajo napihljive igrače pod napušče stojnic okrog cerkva obalnih turističnih vasi. Vse, da bi med težko prigaranim dopustom mirno ležali dva metra od ”naše” obale, kjer imamo ”vse”, kosilo v hotelu, ježe v morju in čevapčiče na večernem sprehodu. Če kdo misli drugače, so tukaj trije nasveti, ki niso čisto na obali.
Namig za tiste, ki so že vse znane obiskali in za one, ki ne želijo le ležati na plaži, smo dobili od Denisa Ivoševića, direktorja istrskega turizma: ”Puli Pineta v Žminju ima najboljše mineštre, a tudi mesa ne smete zamuditi!”


Že ime pove. Josip, ki mu vsi pravijo Pino, se piše Kuhar. Njegova konoba na obrobju Žminja, ki leži ob reškem kraku istrskega ipsilona, med Pazinom in Kanfanarjem, se sicer ponaša s tradicionalnim kaminom, a v novogradnji je star le bicikel pod stropom. Zato pa je hrana tradicionalno iskrena, kar predvsem pomeni, da je preprosta in zgolj lokalna. Istrski pršut je bil sicer preveč sušen in zato močno slan, a vseeno še s svojim popopranim čarom, ki mu daje prepoznavnost na pestrem evropskem zemljevidu pršutov. Boljši je mladi kravji sir, vložen v jabolčni kis, zgolj popečen v olivnem olju, ki je tudi na mizi in s katerim se obisk pravzaprav začne, saj je kruh domač, zato se lepo namaka v istrsko belico, ki je všeč predvsem tistim, ki jih moti pikantna odlika vrhunskih istrskih olivnih olj. Da so zraven v kis vložena še divja zelišča (leprin), je dodatna spodbuda za radovedno pričakovanje mineštre. Toda pozor: to ni juha, temveč cel obrok! Ker povsod krompirju dodajajo le bobiče (koruzo), je pri Pinu spomladi veliko koromača, ker drugje uporabijo le pršutovo kost, se dolgo kuhanje prave maneštre v Puli Pineti začne s peštom (pestom) slanine, česna, čebule, peteršilja, ki mu hitro sledijo deli svinjske glave, od sušenega jezika do odrezanega uhlja. Ni le gosto in nasitno, je polno, kompleksno, dišeče, samozadostno.

Kdor še zmore, nadaljuje z bigoli, testenino, ki je tanjša inačica pljukancev, in izredno primerna za domači škorup, kot v Istri pravijo smetani, ki jo sami posnemajo z mleka, Pino Kuhar pa to za svojo omako še karamelizira.

Meso je pri Pinu v padeli, loncu, v katerem se predvsem potrpežljivo duši-peče. Na koncu posesljaš še tiste obreznine tkiv in maščob, ki so na poti zadnjemu kosu kruha, ko se namaka v omaki padelinega pečenja, ki je še ni popil mladi krompir, tanko rezan, pečen s čebulo, manj ocvrt kot kuhan.

Semmifreddo, ”polovična” zmrzlina, skutin, z orehi, medom in veliko nastrgane limonove lupinice, je preprost, tako kot vse jedi Pri Pinu.


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Karlov vrt 7, Žminj, Hrvaška

Telefon:  +385 91 184 6644

www:  www.konoba-pulipineta.com

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 17. in 22. uro (poletni čas); od ponedeljka do petka med 16.in 22. uro ter v soboto in nedeljo med 13. in 22. uro (zimski čas)

Cene:  hladne predjedi 4,50 do 9,30, tople predjedi 5,50, glavne jedi 10,50, sladice 2

Leto obiska:  maj 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND