Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (61 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 


Breskev melba


Ajdova sladica


Ramstek z gorgonzolo


Postrv in ajdova kaša z jurčki


Ajdova omleta s sirom


Sirovi štruklji in čemažev pesto


Solata


Ambient


Ambient


Gostilna


Blaž, Martina in Metod Staroverski
 
Gostilna Pr’ kovač, Kropa, 4
Najboljša slovenska solata

”Nekaj na žlico” se še kako prileže po grizenju serpentinastih ovinkov na Jamnik, ko za nagrado mama zunaj na ganku reže zelišča, ata znotraj v štiblcu deli žebljaste jegre, sin pa fržolovc tolikokrat pristavi, da žlica navpik stoji. Kamra okrog lončene peči je kot da bi muzej oživel, ajdovi žganci so gorenjsko suhi in okusno zabeljeni, gobova juha je z enega od 287 gospodarjevih vzponov na slovenske dvotisočake, a pravo presenečenje je sicer v globokem krožniku, toda polno cvetov, barv, vonjev, listov in pogleda na drugo stran kroparske ”luknje”, kjer sonce sicer skopo deli žarke. Kar zraste na zelenjavnem vrtu Staroverskih, je v najboljši solati slovenskih gostiln!


Za pozdrav niso mehurčki, temveč kar se za najbolj vohrne spodobi, rušovc, jegr ali smrekovc. Za uvod ni surovo in tanko narezano, temveč vroče, na žlico in z domačo kranjsko klobaso v pravi fržolasti fužinarski malci. Za glavno ni iz daljnih morij ali z zamrznjenih pašnikov, temveč iz sosedovega ribnika in od lokalnega mesarja. Za solato ni iz trgovine pripeljano in z mod(e)nimi kemikalijami okisano, temveč - kot je Uroš Mencinger zapisal v svoji oceni kroparske gostilne Pr’ kovač v Nedelu - ”polno cvetov, barv, vonjev, listov in pogleda na drugo stran kroparske luknje, kjer sonce sicer skopo deli žarke, a kar zraste na zelenjavnem vrtu Staroverskih, je v najboljši solati slovenskih gostiln!”

Pr’ kovač je tako drugačna gostilna, da takšnih, žal, več ne delajo. V 400 let stari hiši, ki je z ljubeznijo obnovljena, s smehom gostov, ki jih stari gospodar, ko ravno ne pleza po Julijcih, kratkočasi med sinovimi hodi, z jedmi, ki niso muzejske, da bi jih razpihovali s kovaškim mehom in jedli z lesenimi žlicami, pač pa žonta - ali fržolovc, gobova juha, ajdova omleta, pečena postrv, ramstek z gorgonzolo ali breskev Melba - pravega kuharja, ki pozna preteklost in se zaveda realnosti, ki pozna svet in spoštuje lokalnost. Ker to niso le jedi, temveč je tudi duša stare hiše, v kateri se niso obnovile le stene, temveč tudi življenje.

Pr’kovač je gostilna, v kateri se niti s sladico in še eno rundo rušovca ali smrekovca ne konča. Večkrat prideš, bolj si bogat, saj dobiš bakreni novčič za srečo in kroparski žebelj za planinske čevlje.

Zakaj obiskati?

”Škoda, ker se nista najavila, saj bi lahko poskusila še mojo kroparsko žonto,” je po sladici razlog za ponovni obisk Krope dodal še Kovačev chef. Najavite in prepričajte se!

Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA

Za kosilo je dovolj belo ali rdeče, Kupljen ali Mavrič, za večerjo pa se gre tudi v klet, kjer je točno 16 etiket. Še Klinec, Ščurek, Dobuje. Osnova ta kratkim pa je domači sadjevec.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  sredi Krope

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Kropa 30, Kropa

Telefon:  04 533 6320

E-pošta:  gostilna.prkovac@gmail.com

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do nedelje med 10. in in 23. uro

Lastnik:  družina Staroverski

Kuhar:  Blaž Staroverski

Cene:  hladne predjedi 6 do 7, juhe 3 do 3,60, tople predjedi 7 do 7,50, domače jedi 2 do 7, glavne jedi 9 do 16, sladice 3,80 do 7

Jedi:
tradicionalne in lokalne jedi

Dodatno:
Kropa in kovaška obrt

Leto obiska:  maj 2014   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND