|
 |
 |
 |
|

| Hrana: |       | Vina: |       | Postrežba: |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: |       | Cena/kakovost: |       | SKUPAJ:    (55 od 100)
|
| 
| Gostilna ocenjena 10 krat
Hrana: 10 krat |       | Vina: 9 krat |       | Postrežba: 10 krat |       | Ambient, čistoča, okolje, parking: 10 krat |       | Cena/kakovost: 10 krat |       |
Ocenite gostilno |  |
 Čokoladna eksplozija okusov
|
 Telečji hrbet na šalotkini redukciji s porovim pirejem na kremi zelene z zelenjavo
|
 Ješprenjeva solata z granatnim jabolkom, motovilcem in dimljeno postrvijo
|
 Domača govedina v solati
|
 Ambient
|
 chef Sergej Gašparič
| |
 | Gostilna Gastuž, Špitalič, 3,5 | Mladost v najstarejši slovenski gostilni
| Gastuž je najstarejša gostilna na Slovenskem, z letnico 1467! Že zaradi tega si zasluži posebno čast in pozornost. A žal je bila gostilna v dvorcu ob kartuziji Žiče v konjiškem zaledju predolgo znana le po svoji starosti, ne pa tudi po ponudbi. Zdaj, obeta, da bo drugače. Podjetni gostinec iz Loč, ki ima ob Penzionu Kračun še restavracijo, picerijo in wellness center, stavi, kot pravi, na slovensko tradicijo, ki je v ”odlični hrani in prelepi naravi”, njegov mladi, 23-letni glavni kuhar pa na jedilnem listu, ki se bere kot v kulinarični reviji, združuje ”tradicijo in modernost”.
|
Narediti to v gostilni, ki obstaja že več kot pol tisočletja (!), na zgodovinskem prostoru, kjer je Otokar III. videl zajca in zato tam ustanovil najstarejšo kartuzijo v Srednji Evropi, je zagotovo prav in hvale vredno. Preveč imamo na Slovenskem tradicije, zgodovine in lepot, ki jih ne znamo izkoriščati, zato samevajo in propadajo.
Ambient starega dvorca z veliko sobo Filipa Žičkega in manjšo Leopolda Konjiškega, se ni bistveno spremenil, a pogrinjki so daljši in lepše nabrani, svetloba osvetljuje stari masivni strop, pod steklenimi pokrovi na osrednji mizi pa se sušeno sadje barvno ujema z modnimi slikami na lesenih opažih. Sergej Gašparič se zgleduje po vrhunskih slovenskih kuharjih, zato je v njegovih jedeh še (pre)malo prepoznavnega, lastnega sloga, toda ob veliko idejah z vseh vetrov je tudi jed s podpisom, počasi kuhan telečji hrbet na šalotkini redukciji s porovim pirejem na kremi zelene z zelenjavo. Novi začetki so, skratka, spodbudni, stara vinska klet v kartuziji in velik zeliščni vrt pa sta ob pestri zgodovini zagotovilo za lep izlet.
Nekaj z jedilnega lista gostilne Gastuž::
- Jelenov pršut z nanoškim sirom, zeliščnim maslom in čipsom kranjske klobase
- Zeljna juha s krompirjevo espumo, čipsom in gratiniranim potočnim rakom
- Poširana gosja jetra na glaziranem jabolku, sladkem zelju z rozinami in malinovo omako
- Kopun z zelenjavno proseno kašo na koruzni kremi z rdečim zeljem in temno naravno omako kopuna
- Karamelizirano jabolko v testuz rozinami s karamelnim sladoledom
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj
VINSKA PONUDBA Hišna penina Filip Žički, 2008, zori v samostanski kleti kartuzije; sicer le vina iz kleti Zlati grič (13 etiket); vinski svetovalec Jože Obrul
|
|
Dodatni podatki | Kako do tja: pri Žički kartuziji, izvoz Slovenske Konjice | Regija: Štajerska | Značilnost: slovensko
| Naslov: Špitalič 9, Žiče | Telefon: 03 752 3700 | www: www.gastuz.si | E-pošta: rezervacije@gastuz.si | Zaprto: od ponedeljka do srede (zimski čas); v ponedeljek (letni čas); odprto v četrtek med 10. in 18. uro, v petek in soboto med 10. in 20. uro, v nedeljo med 10. in 18. uro | Lastnik: Benjamin Kračun | Kuhar: Sergej Gašparič | Cene: hladne predjei 5 do 6,50, juhe 2,90, tople predjedi 6,80, glavne jedi 15,90, sladice 5; degustacijski meni po predhodnem naročilu 39 evrov (4 hdoi in 59 evrov (6 hodov | Jedi: novoslovenska kuhinja; sodobne tehnike, tradicionalne sestavine in jedi | Leto obiska: januar 2013 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|