Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (55 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
10 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
10 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
10 krat
Cena/kakovost:
10 krat

Ocenite gostilno
 


Čokoladna eksplozija okusov


Telečji hrbet na šalotkini redukciji s porovim pirejem na kremi zelene z zelenjavo


Ješprenjeva solata z granatnim jabolkom, motovilcem in dimljeno postrvijo


Domača govedina v solati


Ambient


chef Sergej Gašparič
 
Gostilna Gastuž, Špitalič, 3,5
Mladost v najstarejši slovenski gostilni

Gastuž je najstarejša gostilna na Slovenskem, z letnico 1467! Že zaradi tega si zasluži posebno čast in pozornost. A žal je bila gostilna v dvorcu ob kartuziji Žiče v konjiškem zaledju predolgo znana le po svoji starosti, ne pa tudi po ponudbi. Zdaj, obeta, da bo drugače. Podjetni gostinec iz Loč, ki ima ob Penzionu Kračun še restavracijo, picerijo in wellness center, stavi, kot pravi, na slovensko tradicijo, ki je v ”odlični hrani in prelepi naravi”, njegov mladi, 23-letni glavni kuhar pa na jedilnem listu, ki se bere kot v kulinarični reviji, združuje ”tradicijo in modernost”.


Narediti to v gostilni, ki obstaja že več kot pol tisočletja (!), na zgodovinskem prostoru, kjer je Otokar III. videl zajca in zato tam ustanovil najstarejšo kartuzijo v Srednji Evropi, je zagotovo prav in hvale vredno. Preveč imamo na Slovenskem tradicije, zgodovine in lepot, ki jih ne znamo izkoriščati, zato samevajo in propadajo.

Ambient starega dvorca z veliko sobo Filipa Žičkega in manjšo Leopolda Konjiškega, se ni bistveno spremenil, a pogrinjki so daljši in lepše nabrani, svetloba osvetljuje stari masivni strop, pod steklenimi pokrovi na osrednji mizi pa se sušeno sadje barvno ujema z modnimi slikami na lesenih opažih. Sergej Gašparič se zgleduje po vrhunskih slovenskih kuharjih, zato je v njegovih jedeh še (pre)malo prepoznavnega, lastnega sloga, toda ob veliko idejah z vseh vetrov je tudi jed s podpisom, počasi kuhan telečji hrbet na šalotkini redukciji s porovim pirejem na kremi zelene z zelenjavo. Novi začetki so, skratka, spodbudni, stara vinska klet v kartuziji in velik zeliščni vrt pa sta ob pestri zgodovini zagotovilo za lep izlet.

Nekaj z jedilnega lista gostilne Gastuž::
  • Jelenov pršut z nanoškim sirom, zeliščnim maslom in čipsom kranjske klobase
  • Zeljna juha s krompirjevo espumo, čipsom in gratiniranim potočnim rakom
  • Poširana gosja jetra na glaziranem jabolku, sladkem zelju z rozinami in malinovo omako
  • Kopun z zelenjavno proseno kašo na koruzni kremi z rdečim zeljem in temno naravno omako kopuna
  • Karamelizirano jabolko v testuz rozinami s karamelnim sladoledom
Kulinarično oceno Uroša Mencingerja iz Nedela si lahko preberete tukaj

VINSKA PONUDBA
Hišna penina Filip Žički, 2008, zori v samostanski kleti kartuzije; sicer le vina iz kleti Zlati grič (13 etiket); vinski svetovalec Jože Obrul











Komentar bralcev:



Dodatni podatki

Kako do tja:  pri Žički kartuziji, izvoz Slovenske Konjice

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Špitalič 9, Žiče

Telefon:  03 752 3700

www:  www.gastuz.si

E-pošta:  rezervacije@gastuz.si

Zaprto:  od ponedeljka do srede (zimski čas); v ponedeljek (letni čas); odprto v četrtek med 10. in 18. uro, v petek in soboto med 10. in 20. uro, v nedeljo med 10. in 18. uro

Lastnik:  Benjamin Kračun

Kuhar:  Sergej Gašparič

Cene:  hladne predjei 5 do 6,50, juhe 2,90, tople predjedi 6,80, glavne jedi 15,90, sladice 5; degustacijski meni po predhodnem naročilu 39 evrov (4 hdoi in 59 evrov (6 hodov

Jedi:
novoslovenska kuhinja; sodobne tehnike, tradicionalne sestavine in jedi

Leto obiska:  januar 2013



   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND