Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (48 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Hugo Wolf sladica


Murkovi medaljoni na štiri načine


Mežerli


Domača pašteta s črno redkvijo


Domača šunka s svežim hrenom


Četrta in peta generacija, Cvetka Murko Hajtnik s hčerjo Lucijo in njenim fantom Anžejem

 
Gostilna Murko, Slovenj Gradec, 3
Stoletna tradicija mežerlov

Po željah je in med slovenske narodne viže se meša rožljanje nožev in vilic, med slovensko govorico sosedska izza Drave, med plošče in menije pa koroške koline. Murko je stoletna koroška gostilna, zaradi katere se obiskovalci Slovenj Gradca že od leta 1903, ko je pradedek Maks ob kmetiji in kovačiji odprl še furmansko gostilno, ustavljajo najprej ob Murkovi gostilni, šele potem pa okrepčani nadaljuje pot proti središču mesta. Gostilna za mežerle in odojke!


Prtički so zviti v krono, kot se spodobi na robu majhnega mesta, kjer beli saten jedci zložijo na rob mize, z živordečim papirjem pa z ustnic brišejo spomin na nadevane telečje prsi. Med mizami so lesene pregrade z rožami, ki so bile včasih v vsaki slovenski dnevni sobi, in na stenah so lesene obloge, ki so bile včasih v vsaki slovenski gostilni. Tudi Lionsi so, seveda, tam, tako kot velika družba v posebni sobi, otroški smeh med nabranimi zavesami in glasni domačini na pokriti terasi. Vse je torej na mestu in tako kot v pravi ter stari slovenski domači gostilni, ki je prej proslavila stoletnico, kot pa se je njena konkurenca sploh rodila. Zato ima tudi Murko hladni tris iz pršuta, tatarskega bifteka in govejega karpača, toda za le 6,5 evrov, še vedno steak ”Hawai” in zrezek ”Holstein”, toda tudi vegetarijanski ”kotiček” in lahke jedi na ”posteljici” ajdove kaše, ter tris lignjev, mešano meso na žaru in tiramisu, toda tudi hišne specialitete, od odojka do mežerlov, od medaljonov do Huga Wolfa.

Četrta in peta generacija


Bistveno v takšni gostilni je, da te že pri vhodu izza šanka pozdravi domači obraz. Murkovi so to že v četrti in peti generaciji. Potem mora biti vedno dovolj prostora. Murkova hiša na robu Slovenj Gradca je velika za 150 gostov. In cene morajo biti prijazne, porcije pa vseeno dovolj obilne. Pri Murku je najdražji žrebiček z jurčki, za 13,50, v hišni specialiteti pa so štirje mesni kosi. Zato imajo gostje radi volančke na oknih in krokarje v slikah, saj so stari in stalni, torej vedo, da so pri Murku vedno žlica v pohorskem loncu, govedina v solati in ajdovi žganci v obari.

V takšnih gostilnah pač ne pričakujemo presežkov, temveč le znano in dovolj sitostno. Zato na trikotnem krožniku ostane le zobotrebec, ki je spenjal redkvino rožnato rozeto, tri vrste dovolj svežega kruha pa ješče preizkusijo domačo pašteto s črno redkvijo in kuhano šunko s sveže ribanim hrenom. Za kaj več bi šunka sicer morala biti bolj sočna in pašteta bolj pikantna, toda saj je že dovolj, da nič ne komplicirajo in še manj po nepotrebnem dodajajo. Okusi so tako dovolj domačni, da se razlikujejo od tistih, ki se tedensko vozijo iz Metroja.

Ker s sten gledajo generacije Murkovih, od pradeda Maksa in prababice Ane do očeta Hinka in mame Cvetke, se naslednica Cvetka z možem Vinkom-Cicom zaveda pomembnosti podeželske tradicije. Ob gostilni so sicer namesto kovačije teniška igrišča, toda gobova juha je takšna, da ji ni kaj očitati, saj so na prav takšno navajene že generacije Murkovih gostov.

Toda, če te vse drugo predvsem nasiti, so mežerli tisto, kar k Murkovim privabi tudi bolj radovedne. Pravzaprav je čudno, da ta stara koroška jed iz pljučk in kruha še ni našla kreativnega kuharja, ki bi tako zvočnemu imenu in tako ”strašljivi” osnovni sestavini dodal sodobno idejo in iz koroških mežerlov naredil pravo slovensko posebnost. Do takrat pa mora zadoščati, da mežerlov Murkovi ne omejujejo zgolj na koline, temveč se gostilničarka Cvetka veseli reakcije gostov: ”Prvič poskusijo sicer bojazljivo, toda potem se vračajo in jih vedno naročajo!”

Murkovi mežerli niso predrobno zmleti in v njih se ne zazna zgolj popra, temveč jedi daje okus vsaj še majaron. Boljše bi se počutili sicer na bolj domačni podlagi, a zato jim nekaj dodatnih kapljic okrasne limone prav nič ne škodi. Zraven je krompirjeva solata sicer v modni skodeli, a če odmislite, da jo imate raje z malo več gorčice, je to vseeno vrhunec vašega kulinaričnega potovanja v štajersko-koroški Slovenj Gradec. Kajti, doma se mežerlov skoraj zagotovo ne boste lotili, zato zdaj veste, kaj je za malico, ko se vozite ob Mislinji.

Koroški krožnik kolin

Seveda, v takšni gostilni, ki ima šest strani jedilnega lista, ne smeta manjkati rižota z morskimi sadeži in testenine s tartufi. Ker pa se slednjih v pristni izvedbi ne da dobiti za devet evrov, je vseeno bolje poseči po Murkovih hitih: pohorski lonec, domača pečenica s kislim zeljem, telečja obara, goveji golaž, vampi na tržaški način, segedin golaž, bograč, pasulj, pražena jetra. Boljši so namreč na krožniku kot pa na jedilnem listu, ki bi nujno potreboval vsaj slovenskega lektorja.

Odojek, kot specialiteta hiše, je tudi del koroškega krožnika, na katerem so še mežerli, šunka, pečenica, zelje in zabeljen fižol. Škoda, da ni še kakšne omake, saj je gorčica pač ne more nadomestiti. A to je pač tisto, kar ima večina rada, saj se pošteno naje, dobro omasti z ocvirki in na koncu zadovoljno presodi zmagovalca. Naš glas je šel pečenici.

Druga Murkova specialiteta je četverec svinjskih medaljonov, ki za svojo ceno (13) ponuja veliko: v omaki jurčkov, ovito s pršutom, obloženo z bučkami in gratinirano s sirom ter prelito s smetano in naribano s tartufi. Rezultat je sicer podoben dolgi vrst pred samopostrežnim bifejem, zaradi katere je vse od solate do sladice na enem krožniku, toda mesni del ni bil izsušen in kombinacija z bučkami je bila nad preostalimi tremi.

S sladico, ki sicer močno spominja na beljsko grmado, so Murkovi počastili spomin na najbolj slavnega sovaščana Huga Wolfa, ki je umrl prav v letu odprtja Murkove gostilne. Lepa gesta, le izvedba bi morala biti v beli polovici (vanilija) manj lepljiva. Tako kot je lepo, da je tudi peta generacija Murkovih ponosna na tradicijo in je hči Lucija našla izziv v slaščičarstvu. Malinovo torto smo zato razumeli kot začetek.

Zakaj obiskati?

Koroška škrtari z dobrimi gostilnami …, Murko pa je že 110 sigurna izbira, ko ne sme biti predaleč in predrago, ko mora biti dovolj in domače. Pa še mežerle imajo!

Vinska ponudba

Včasih so vino kupovali na Bizeljskem, sedaj pa imajo na vinski karti buteljčno ponudbo (24 etiket, 11 vinarjev), ki zadovolji množični okus po štajerskem belem in primorskem rdečem. Toda, kar ponudijo na kozarec, natočijo pravilno pri mizi!

 Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  takoj na začetku Slovenj Gradca

Regija:  Koroška

Značilnost:
koroško

Naslov:  Francetova c. 24, Slovenj Gradec

Telefon:  02 883 8103

E-pošta:  vinko.murko-hajtnik@siol.net

Zaprto:  nikoli; odprto od ponedeljka do petka med 9. in 22. uro, v soboto med 10. in 22. uro, v nedeljo med 10. in 17. uro

Lastnik:  Cvetka Murko Hajtnik

Cene:  hladne predjedi 3 do 7,50, juhe 1,80 do 4, tople predjedi 4 do 9, glavne jedi 4,50 do 14, sladice 2 do 4,50

Jedi:
slovensko-koroška kuhinja

Dodatno:
Gostilna Slovenija in 110-letna družinska tradicija

Leto obiska:  november 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND