Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (41 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 

Palačinka z orehi


File divjega prašiča v brusnični omaki s pehtranovim štrukljem


Jelenov narezek, domači siri in vloženi šampinjoni


Jelenova klobasa s kislim zeljem


Jelenov greben - osem hektarjev ograjenega divjačinskega raja

 
Jelenov greben, Olimje, 2,5
Od damjakov in muflonov do klobas

Velik damjak ponosno razkazuje svoje lopataste rogove in lisasti kožuh, ko le nekaj metrov stran od zvedavo-veselih otrok, ki so si ogledali že jabolčni ranč in se posladkali v slaščičarni,vlakovodja v cilindru pa jih kliče s piščalko na pot v pravljično deželo, mirno opazuje svojo čredo na osmih hektarjih Ježovnikove domačije. Očetje so v kleti pri Starem atu, mame pa med policami v Zlati skrinjici. Takšen družinski izlet, z divjačinskim golažem iz kotlička in jelenovo kranjsko iz ponve, ostane v lepem spominu. Na Jelenovem grebenu so ”jutra drugačna”, gostje pa pričakujejo ”vsako leto nekaj novega”. Slednjim se pridružujemo tudi mi!


Natakarji točijo pot, otroci dirjajo med mizami, gobja juha dominira ozračju, za pozdrav pa je ”Kaj boste pili?”, še preden se začne dolgo listanje spiska, ki se začenja s ”poletno ponudbo”. A iz katerega leta? Sicer imajo razen ”pristne domače obsoteljsko-kozjanske hrane” in ”jelenjih ter gobjih specialitet” tudi ruska jajca s kaviarjem, polže s hiško in biftek florida z banano in ananasom. Prav slednji je tudi značilnost današnje ponudbe Jelenovega grebena, ki se v gostinskem delu tako močno razlikuje od modernosti interierja recepcije nastanitvenega in velnes dela, domačnosti vinoteke in pestrosti ponudbe trgovine. A tam za šankom je na steni odgovor tej različnosti, ki škripa po stopnicah do jedilnice s toplim kaminom, toda zguljenim laminatnim podom, do kmečkih pogrinjkov, toda vonja po menzi in obloženih natakarjih, do jelenovih salam, klobas in zrezkov, toda velikih krožnikov in peteršiljevih okraskov. Tam visi plakat z letnico 1998, ko je Jelenov greben sodil med deset najboljših slovenskih gostiln s ”kontinentalno hrano”.

Meni lokalnih specialitet

Zato so se zdele 15 let pozneje še najboljša izbira čisto majhne črke v cirilici, izmed katerih je znano (domače, slovensko …) zvenel le ”slow food”. A se je izkazalo, da meniji lokalnih specialitet niti natakarjem niso všeč; prvo jed je tako žongliral po zraku, da je vse polil, ob zadnji pa prošnjo, če bi lahko sladoled zamenjali s torto, zavrnil rekoč: ”Torte je cel kos, zato to ne gre v meni!”

Pogled na jelenov narezek je bil kot na nenapovedane goste zvečer med dnevnikom pred vrati, ko je v hladilniku le peteršilj, dežurna trgovina pa je takoj za vogalom. Mar bi nas poslali kar za pult v trgovini, kjer je za pokušino deset suhomesnatih divjačinskih izdelkov in še dva domača kravja sira! Jelenov pate v dveh kolobarjih z listom solate je na majhnem trikotniku porcelana bil pravšnja družba pecljatemu kozarcu z likom in podpisom ”nekje sem ga že videl”. Naj se smejiš, ker ti ponudijo Titov kozarec, ali naj se zjočeš, ker je na drugem drugačna ”reklama”?

Saj salame in klobase niso bile nič krive in z domačim kruhom jih je hitro tudi zmanjkalo. Toda s takšno predstavitvijo na krožnikih in nemim natakarjem je vse ”domače” in ”pristno” razvrednoteno ter ponižano do množično-avtomatizirane prehranjevalnice. Spodaj so stoli različnih barv, oblik in materialov razmetani po terasi, med hladilniki in reklamnimi vitrinami, zgoraj pa jelenov karpačo plava na marinirani juhi rukole in se pod težo trdo kuhanega beljaka čudi ikrastim okraskom. Če bi bil prav ta isti karpačo čisto sam na kosu starega lesa, četudi lasersko graviranega, brez vse te predpotopne dekoracije, bi ponosni lopatar vsaj vedel, zakaj so ga žrtvovali.

Prekajena postrv je bila takšna kot iz gostinskega nemega filma. Kaj takšne še delajo? Bel krožnik, zelena solata, rdeč paradižnik, strojno riban hren in file postrvi s kostmi, da je zmanjkalo kruha. Zakaj niso dodali še limone, ki bi vsaj začinila dolgčas? Edino upanje za nadaljevanje je vlil hren, ki je bil tako hud, da v trgovini takšnih ne premorejo.

Kako se je v jelenovem meniju znašla rižota z jurčki, je ostala neznanka, a naj bo zato znano vsaj to, da v navadnih slovenskih gostilnah jemo večinoma slabši riž! Jelenovemu kuharju pa se je posrečilo, da je bil riž, kljub že znanim okraskom, ki jim je pridružil že posušeni peteršilj iz spodnjega predala, in gobam, ki so rižoti dale bolj malo gobjega, kremast in gostljat, al dente in pravilno kuhan.

Podobno se je godilo goveji juhi. Čeprav so bili cmoki brez duše, je bila daleč od klasike iz velikega gostinskega piskra brez dna. Pravi krepek goveji bouillon, ki je spoznal pravo kravo in pravo zelenjavo. Zakaj, torej, takšna dihotomija?!

Kot da bi hoteli povedati, da so že iz mode, je bil četverček na grebenu gojenih šampinjonov; s kislo smetano, čebulo, česnom in/ali drobtinami. Se ni tako cvrelo in pražilo pred tridesetimi leti, ko so bili gojeni kukmaki še high-tech?

Jelenova kranjska klobasa

Zato stalni gostje Jelenovega grebena že vedo: najprej juha, potem pa plošča za 2, ki zadošča za 4. ”Kaj ni lepo,” se sliši ob opazovanju nabodal s sadjem in mesa vseh vrst ter oblik. Zakaj pa ne tako, sliši razmišljanje, ko opazujeva jelenovo klobaso s kislim zeljem pri sosedih. Porcijska je v lični ponvi na lesenem podstavku, ”slow-foodska” pa na štirioglatem krožniku z vsemi že prijateljskimi okraski. Tudi le nekaj menijskih kolobarjev zadošča za spoznanje, da je jelenova ”kranjska” najboljše, kar se vam med kosilom na grebenu pod skrivnostno Rudnico lahko zgodi.

Saj bi tudi divjačinski golaž bil na tisti strani, ki je jedem iz menija za le 2 sončka (našlo se bo kaj) dal a la carte upanje za tretjega (ne bo vam žal), če bi v kuhinji vedeli, da je potrebno tudi krožnike pogreti. Zakaj pa samostojno porcijo grejete v kotličku? Predlagam, da si podjetni Ježovnikov gospodar, ki se tako dobro spozna v atovi kleti, čim prej naroči enega od treh slow food menijev. Bo hitro red še v gostilni …

Divje svinje, mufloni in damjaki bodo, seveda, ostali, saj se pod omakami iz brusnic in oblekami iz pršuta skrivajo dovolj sočni kosi mesa, a izginile bodo priloge, ki na takšnem posestvu s toliko gosti in toliko podjetnosti, ne sodijo v gostilno, ki obljublja ”vedno nove in predvsem domače kuharske mojstrovine”. Glazirana zelenjava je bila vzorčni primer zaradi katerega tri četrt Slovencev ob bližnjem srečanju z zelenjavo le to avtomatično potisne čim dlje od sebe. Razkuhano in ubito! Štrukelj je bil sicer pehtranov, a skutno izsušen in brez življenja. Pražen krompir je bil z bučnicami, toda brez temperature. Pomaranča se je zvijala od bolečin, sladka smetana pa kisala od brusnic. Če ne bi na koncu v trgovini poskusila domačih keksov in v vinoteki najboljšega slovenskega rdečega vina (kot je Štokin Carsus pohvalil gospodar) bi mislila, da sva bila na napačnem grebenu.

Zakaj obiskati?

Za otroke je raj! Spodaj so terme, pravljice, čokoladnica, zgoraj pa damjaki in mufloni jedo iz rok. Toliko kulinaričnih daril ni nikjer drugje pri nas. In takšnih vinotek je dosti premalo na Slovenskem.

VINSKA PONUDBA

Ker imajo vinoteko, se v gostilni ne trudijo z vini. A razen refoška se je vseeno našlo še nekaj iz lokalnih buteljk, Amonov renski rizling in ”lokalna” modra frankinja.
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  dvesto metrov nad samostanom Olimje

Regija:  Štajerska

Naslov:  Olimje 90, Podčetrtek

Telefon:  03 582 9046

www:  www.jelenov-greben.si

E-pošta:  jelenov.greben@siol.net

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 8. in 22. uro, v soboto med 8. in 24. uro

Lastnik:  družina Ježovnik

Cene:  hladne predjedi 4 do 11, juhe 2,20 do 3,50, tople predjedi 6 do 9, glavne jedi 8 do 20, sladice 2,80 do 5; meni Jelenov greben 32 evrov (7 hodov), divjačinski meni 36 evrov (5 hodov) in vegetarijanski meni 25 evrov (6 hodov)

Jedi:
divjačinske jedi

Dodatno:
vinoteka, trgovina, sobe in apartmaji

Leto obiska:  oktober 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND