Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (74 od 100)


Gostilna ocenjena 14 krat

Hrana:
13 krat
Vina:
14 krat
Postrežba:
14 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
14 krat
Cena/kakovost:
14 krat

Ocenite gostilno
 
 
Klinec, Medana 2004
Mladost s stoletno vinsko tradicijo

Domačija odprtih vrat Klinec v Medani v Goriških Brdih - S pogledom za zavist čez Brda in Italijo, srcem za tradicijo in briško kapljico ter gostoljubjem za lačne in žejne je Klinec prava in dobesedna domačija odprtih vrat

Ko vstopiš v domačijo s pogledom na cela Brda in pol Italije, se ti zazdi, kot da si vstopil v leto 1918. Tako dolga je namreč že vinska in sadna tradicija Klinečevih in takšen nostalgičen ambient so uspeli ohraniti v svoji (novi) hiši v centru Medane. Leseni šank kar kliče k naslanjanju, iz odprtega kamina mamljivo diši po tleči trti, v gostinski izbi pa se za trdno mizo ustavi čas. Včasih je bilo res prijetno v gostilnah... A tudi danes je lahko! Pri Klinečevih se, namreč, mimo prismeji, na poti z zeliščnega vrta do kuhinje mladi gospodar Aleks, kmalu za njim pa žejne goste povabi v klet mlajši brat Uroš. V domačiji Klinec odpirata vrata družno tradicija in mladost.

Če kje beseda domačija točno zadene, potem je to pri Klinečevih. Tja se ne pride v goste, temveč domov. Ko prideš prvič, si že stari gost. Toliko spontanosti, dobre volje, družinskega vzdušja, skratka domačnosti, že dolgo ne. Pa še najedli smo se odlično! Kar se mene tiče je Klinec zaščitena domačija. Domačija, skratka, ki se je ne sme spreminjati.

Od sveže skute do mladega kozlička

Bila je nedelja in v nedeljo pri Klinečevih ta mlada našteje te jedi: "Sveža skuta z zelišči in surovimi šparglji ali domač narezek, porova kremna in goveja juha, toč s fižolom, njoki s srno ali s prekajeno skuto in žajbljem, domača pašta z golažem od kozlička, rižot s šparglji, za glavno je danes nekaj, kar ni vedno, mladi kozliček, ker je bil ravno prav mlad, v pečici, ali kaj govejega, pečemo na trti, goveji file, imamo pa tudi svinjski vrat. Zdaj vas pa lahko malo pustim, da se pomenite, pa pridem potem nazaj."

Nobenega bahanja in novotarij pri hrani, enako v ambientu. Majhen izbor, a za vsakega nekaj, v majhni domačiji, ki ima največje bogastvo v kleti, med višnjevimi, akacijevimi, murvinimi, iz češnjevega lesa majhnimi sodčki in velikimi demižonkami z namočenim sadjem in travami, z tik ob lepo urejeni galeriji, medtem ko je v gostinskem delu prostora ravno prav, za štiri pet miz lačnih gostov. Med katerimi, res pogumni so ti mladi Klineci, ni kadilcev! Kdor ne zdrži, lahko dela v sosednjem prostoru družbo odprtemu kaminu, ali pa boža domačega kosmatinca na terasi.

Lepa si, naša si, Benečija draga, ljubljena..., smo poslušali, seveda ne radio, temveč hrani in ambientu izbrano zvočno ozadje ter mazali na debele kose kruha domačo skuto, oblito z olivnim oljem in obloženo s - surovimi beluši. Le še vejica drobnjaka in replika starega krožnika z valovitim debelim robom, kakršne smo včasih vsi imeli doma in jih potem vsi tudi zavrgli, da smo jih lahko zamenjali za češki porcelan. Zraven pa šalam in pršut, da bi ju onikal, v, četudi kupljeni, družbi posušenih paradižnikov, oliv in mocarele, z nekaj vejicami čisto drobne rukole z Aleksovega vrta.

Rebula iz murvinih sodčkov, z nežno kislino in osvežilno noto, nam je delala prijetno družbo ob predjedeh, potem ko smo že v kleti spoznali še veliko več Klinečevega belega bogastva. Furlanski tokaj zaprejo za leto dni v akacijeve sodčke, da potem spominja na divje cvetice z bližnjih travnikov, modana rizerva imenujejo cuvee rebule, tokaja, verduca, malvazije in chardonnaya, ki ga dajo najprej za leto dni v murvin in nato še za leto dni v hrastov les, da nastane veliko vino, ki si želi staranja.

Toč s pršutom in belo polento

Potem je domači chef zakuril v odprtem kaminu, s trto, "ker da veliko energijo in mesu poseben okus", mi pa smo medtem cmokali ob testeninah in toču, ki je na žlico, pa ni juha, je kot golaž, pa je s fižolom, brez moke, a zato s pršutom, in, seveda, belo polento,. Ker nas je za glavno delo čakal kozliček, so nam za pred-delo ostali "le" odrezani deli, ki jih je Aleks Klinec spremenil v kozličkovo bolonjsko omako. Prava domača pašta, ki se je ne moreš preobjesti. Na domače rezance, čisto tanke, so naribali dimljeni sir in čezenj potresli ocvrti žajbelj, njoke so zalili s srninim golažem, v fižolov toč pa je ta mlada pri mizi dolila še malo kisa, češ, "sira pri nas ponavadi ne ribamo čez toč," a se nas je nevednežev usmilil gospodar, ki je ročno prihitel z velikim ribežem in kajlo parmezana.

Pri glavnih sem morda od govejega biftka iz odprtega kamina pričakoval preveč, a se nisem pritoževal, saj so mi sotrudniki dovolili, da sem zajemal še z njihovih krožnikov. Pečeni kozliček je uspešno tekmoval z dan prej okušanim Devetakovim jagenjčkom, svinjski vrat pa je bil malo prepust, da bi lahko tekmoval s štajersko pečenko.

Ker nam točeni cabernet, ki ga ne filtrirajo, ni ugajal, smo lahko izbirali med mešano quelo, iz merlota, caberneta in franca in češnjevih barikov, ki spominja na črni ribez, in moro, reservo, iz merlota in caberneta, leto dni v malem češnjevem in še leto v velikem hrastovem sodu, z borovničevo noto.

"Bo ostalo še kaj prostora za sladico," je vprašala mlada Klinecova mamica, in nam pomagala pri odgovoru: "Vam bomo naredili en premor z grapico, malo bolj grenko, s pelinom ali breskovimi vršički." Med grgranjem smo organizirali krizni sestanek, saj se je bilo potrebno odločiti. Med čokoladno torto, njokom s svežo skuto in pehtranom, panna cotta z jagodami, mufinom s kostanjevo moko in kozjim sirom z akacijevim medom in moštovim sirupom. Še zdaj mi je žal, da smo bili premalo korajžni. Torta, čokoladna, brez moke, a zato s toliko več orehi in lešniki, je bila čudovita. Na drugo pa se bo potrebno še vrniti.Komentar bralcev:

9. 1. 2009: Brici mislijo, da smo ljudje neumni in nam za eno frtajlo računajo kot za tartufe...
4. 5. 2008: po nasvetu sem našel klinca v medani vedar ni tam nič posebnega ponujajo vina ki jih tudi sami ne poznajo povsem dobro.
30. 1. 2008: Začneš pri mizi, se ustaviš v kleti in končaš božansko:) Bravo Aleks & co.:)
18. 8. 2007: Ni ga čez Klinca.
27. 8. 2006: Ker se ne da oceniti osebja, oziroma družine, želim napisati, super so. Čista desetka! Samo tako naprej.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Nasproti medanske cerkvice

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
primorsko

Naslov:  Medana 20, Medana v Brdih

Telefon:  05 304 5092

Zaprto:  Ponedeljek, torek, sreda, četrtek

Lastnik:  Aleks Klinec

Kuhar:  Aleks Klinec

Cene:  opisano kosilo za štiri je stalo 23.800 tolarjev

Jedi:
prava briška kuhinja, ki gradi na tradiciji in sodobnosti hkrati

Plus:
gostoljubje, prijaznost, domačnost in pristna ter zelo dobra briška kuhinja, ki se je uspela upreti komercializaciji, hkrati pa ji je mladi kuhar dodal tudi dovolj mladosti; nasploh je celotna domačija Klinec za zgled.

Minus:
če bi na domačiji poskušali kuhati za najvišje ocene, to ne bi bilo več domače, zato naj Klinec kar ostane tak kot je.

Dodatno:
dnevi poezije in vina; možno je tudi prespati

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  seveda, saj je Brda potrebno doživeti v vseh letnih časih   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND