Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (61 od 100)


Gostilna ocenjena 13 krat

Hrana:
12 krat
Vina:
12 krat
Postrežba:
12 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
12 krat

Ocenite gostilno
 

Jogurtova makova tortica z malinami


Telečji jezik z jušno zelenjavo


Svinjska krača in ugorki v smetani


Lena Klinar in Primož Gregorič – sveže ideje na štajerskem podeželju

 
Domačija Gora pod lipo, Zgornja Ložnica, 4
Tinjska mandala Lene in Primoža

Cesta iz mesta se hitro ustavi, pogled se dolgo zadrži na urejenih obronkih Pohorja, domačija je zunaj pravljična, znotraj prostorna in praktična, kosilo pa ima vse, torej jušni začetek in pečenkin finale, kar zahtevajo jabolka slehernega slovenskega kmečkega turizma. Toda tukaj ni kot povsod, temveč predvsem drugače! V tej poletni vročini je na štajerski deželi končno zapihala osvežilna sapa, v obliki mandale, rože življenja, ki je na domačiji na Tinjski gori na starem lesu, mladih vinih ter v idejah in prihodnosti Lene in Primoža.


Z: ”Malo penine za začetek?” je sicer tudi Primož pozdravil. Ko mi drugje na deželi ponudijo za začetek polsladek in topel ”šampanjec”, za konec pa mi zaračunajo ”koperto”, hitro pobegnem, da me ja ne dohitijo s čevapčiči in kalamari. Toliko o negativni plati slovenskega turizma na kmetih. In toliko več v nadaljevanju o drugačnosti.

Ker Gregoričev ta mladi je še dodal: ”Skoraj od soseda, spodaj iz Bistrice, povsem nova polnitev.” Nato pa odhitel po cel obed na pokončni rezbariji. Izba na Gori, ki je še čisto spodaj pod Pohorjem, je takšna, kot sta jo skrbno uredila dedek in babica, ki vas gledata s poročne slike na steni; vse je staro in leseno, le rože na mizi so sveže in slovenske popevke je iz mladih let. Lenin pozdrav pa je za ves obrok in celo presenečenje: pohorska bunka, žajbelj z domačim medom in ajdovi žganci s skuto in bučnim oljem … Le da je bunka sušena in hrustljava kot čips, žajbelj je ocvrt, žganci pa so kot tanek kreker, na katerem se topi Čuševa skuta iz Orehove vasi. Niste še v nebesih, ste pa že pod Tremi kralji.

Na goro po vino

Komur je domači kruh, z debelo skorjo in temno sredico, tako všeč, da ne more pričakati nadaljevanja, naj se prijavi na tečaj peke kruha, saj bo tako spoznal tudi črno kuhno in njeno krušno peč. Sicer pa ste lahko brez skrbi, čeprav sob še ni, ker so na razpisu izviseli, je zadaj za kmečko izbo majhna kamrica, do smučišča je 12 kilometrov kolesarskega vzpona, za kulturo pa v Hiš’ci skrbi prodajna razstava suhomesnatih izdelkov, bučnega olja, sokov, medu, jajčnih testenin in domačega žganja.

Čeprav se je na Goro, ki na tej strani Pohorja pomeni pravzaprav vinsko klet, potrebno vračati zaradi stare bajte, ki so jo Gregoriči kos za kosom prenesli s sosednjega konca, zeliščnega vrta, ki med skalnjakom podpira rastišče mladi lipi, ki je dala domačiji ime, in nalezljivega kovanja prihodnosti, ki ga zračita mlada gospodarja, Primož, iz vinarske in avtoprevozniške družine, ki se je po diplomi na mariborski višji gostinsko-turistični šoli odločil za domači predpasnik vinskega svetovalca, in Lena, srčna izvoljenka in diplomirana ekonomistka, ki je iz Prekmurja na Štajersko zavila preko državne turistične službe v Ljubljani, je še nekaj četrtega. Takšnega telečjega jezika, ki je bil pet dni v razsolu, nato pa z jušno zelenjavo flambiran z domačim žganjem, ki so mu že pred dvema letoma dodali pekoče feferone, namreč v naših urbanih restavracijah še niso imeli priložnosti zložiti na podolgovat porcelanski krožnik. S peteršiljem, solnim cvetom in domačim polsuhim ritoznojčanom, ki bi naj kmalu spet dobil večjo veljavo na Štajerskem, jed za sijoče štiri sončke, pa četudi so bili ”podkupljeni” z domačno toplino kmečke izbe na Gori.

Sezonska juha z domačega vrta je bila v poletni vročini, ki tudi pod-Pohorju ni prizanesla, bučkina, z baziliko in smetano, kar je usmerilo pogled skozi okno, ki ne vidi le domačega vinograda (1 hektar), temveč tudi skrbno in barvno zložena polja in njive. Nobenih velikih jušnikov sredi mize, torej, v enem goveja, v drugem gobova in v tretjem vrečka, nobenih velikih zajemalk in še večjih plošč, nobenih ogromnih porcij, zaradi katerih sicer ni dobro, a se zato splača, enim in drugim. Ta mlada sta na Tinjski gori zastavila drugače, s tradicijo v okusu in z mladostjo v ambiciji - ponuditi nekaj več ter drugače. Začelo se je z vinsko kletjo, ki ji je mestni arhitekt zrisal steklo in kamen, široke oboke in dolgi šank, da je še zdaj v njej v hladu dovolj prostora za veliko in veselo družbo, a nadaljuje se s seminarskim turizmom in kulinarično gostoljubnostjo. Gora pod lipo ni (tipičen) kmački turizem, še manj štajerski vinotoč in sploh ne velik prostor za cenene obletnice. Gora je domačija, kakršnih je na Štajerskem odločno premalo!

Mak, jogurt in maline

Svinjska krača, od lokalnega mesarja, ki ”ima le domače meso”, je imela takšno skorjo, da je bil naslednji dan posten, in takšno meso, da sva si, priznam, še sama odrezala, ko je Primož skočil po novi vrč. Ugorki, kot tukaj rečejo vrtnim kumaram, v smetani, s pečenim krompirjem, so osvežili, a saj so okna majhna in zidovi debeli, zato je zmanjkalo še kaj več (stročji fižol?) s poletnega vrta. Še bolj nova in drugačna bo Gora takrat, ko bo manj solila in več zelenjavila. Saj ne, da bi domačija morala ponujati dolgohodni meni, toda nekaj zelenjavnega vmes, en hod, ki bi bil zelen, travnat, lahek, poleten, mlad …, bi še lepše podaljšal izlet, ki ima z avtoceste le 15-minutni odcep. Predlagam zato, ker vem, da bo zdaj naval in se je dobro pripraviti: s svojimi jedmi, da se ne bo treba prilagajati. Slednje je ubilo še vsako drugačno idejo in voljo.

Čeprav je skrb najbrž odveč. Kdor na koncu ponudi tak kutinov žele, pred njim pa takšno malinovo tortico, ve, kaj hoče! Makovo krhko dno, kremna jogurtova sredica in sveža ter sočna malinova strešina so tvorile lahko in rahlo domačo sladico, v kateri ni bilo prostora za praške in zvarke. Odkar gredo sveže gibanice na vsakem nakupovalnem krožišču za med, je res bil že čas, da gredo domače mamine torte na domačijah v slast. Ne verjamete? Vam pač ”na kmetih” še niso ponudili na porcelanu kutin z omare v mehkem pravokotnem želeju z okusom žajblja, ki tukaj na pohorskem zraku raste bolj kot pri vrtnarju v dolini. In zraven še domačega  vinjaka, ki je že/šele 53 mesecev v sodu. Po mojem ne bo več prav dolgo.

Zakaj obiskati?

Kultura bivanja na Gori je za vzor vsem plastično-furniranim kmečkim turizmom po deželi. Mlada spoštujeta tradicijo in imata mladosten polet, ideje, hotenje, načrte, prihodnost. Gora pod lipo je sicer šele na začetku, a ravno zato je tem bolj dobrodošla, saj je znanilka novega in drugačnega prav tam, kjer je polno le, kar je ”na črno”, z litrcami okrog evra in porcijami okrog ”kile”. Zakaj sem tako kritičen do drugih? Zato, da bo Gora ostala vrh in se ne bo predala dnu!

VINSKA PONUDBA

Ob lastnih vinih Vinogradništva Gregorič tudi nekaj lokalne ponudbe (13; Vila Platana, Vinogradništvo Bugatič). Ob sladici Bejlo, zeleni silvanec, 2011, polsladko, osem mesecev na drožeh, v inoxu in lesenih sodih.
Komentar bralcev:

20. 8. 2013: Super.


Dodatni podatki

Kako do tja:  izvoz Slovenska Bistrica jug, smer Slovenske Konjice, odcep Oplotnica – Osankarica, v Zgornjo Ložnico in za dobro vidnimi kažipoti

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Tinjska gora 80, Zgornja Ložnica

Telefon:  +386 (0)41 666 363

www:   www.gorapodlipo.com

E-pošta:  lena@gorapodlipo.com

Zaprto:  le, če ne rezervirate; odprto vse dni v tednu po predhodnem naročilu

Lastnik:  Lena Klinar in Primož Gregorič

Kuhar:  Lena Klinar

Cene:  degustacijski meni 19 evrov (3 hodi) in 24 evrov (4 hodi); domači narezek 8 in sladice 3 do 4

Jedi:
pomlajena štajerska kuhinja

Dodatno:
vinska klet, seminarji, Hiš'ca

Leto obiska:  avgust 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND