Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Ribja juha


Kozice z divjim rižem in črnim sezamom


Dimljena hobotnica s paradižnikovim kulijem


Marina iz Marine ob marini – Marina Gaši in Davor Buršić

 
Marina, Novigrad, Hrvaška, 4
Pri Marini v Marini ob marini

Ko v vročem popoldnevu iz prvega nadstropja elegantne, toda vseeno domačno-preproste, jedilnice v družinski hiši z večletno zgodovino ”kafiča”, gledaš pred seboj novigrajsko marino, medtem ko v ustih hrustlja drobni sezam na toplih sardelnih filejih, ki jih hladijo marinirane bučke, zrezane v drobni julien, se ne moreš izogniti presenečenju. Mar niso v tem majhnem obmorskem kraju, ki se sicer poleti spremeni v veliko istrsko turistično mesto, že najboljši istrski sashimi (Damir i Ornela, 5 sončkov), najbolj kreativni istrski kuhar (Pepenero, 4,5 sončkov) in ena najboljših konob (Čok)? Zdaj pa še: ”Pri nas so samo ribe, kar se ta dan dobi in glede na ženin navdih.” Še je (bil) prostor v Novigradu za kreativnost!


Bučke se kopajo v preveč limonovega soka, kar preglasi nežnost svežih sardonov, toda začetek obeta, saj izrazitost okusov napoveduje nadaljevanje – Marini (Gaši) se je v njeni Marini najboljše prepustiti, čim manj spraševati in tem bolj uživati ob zvokih jamborov pod oknom.

Kuhinja morskega navdiha


Krožniki niso preprosti, čeprav jedi na njih so. Ta ”nesmisel” je možen zato, ker chefinje Marine v njeni kreativnosti ne ovirajo ne pravila šolskih kuhinj ne visokost vrhunskih. Kar meša, kuha, zlaga, krasi je zgolj njen navdih, ki navdaja jutranja ponudba, ko priplava na obalo.

Morski list je surov, pod njim je riž črn, med njim pa zelje rdeče, toda krožnik je posut vijolično. Sivka diši sušeno in močno, toda okuša se slano in ko jedi dodaš pokušino olivnih olj, ki so na mizi, te ne briga, ali je kuharica pozabila na vezavo ali pa te je hotela zaposliti z razmišljanjem. Marininim morskim sestavinam sicer zmanjka Damirjeva prvinska surovost, Pepenerova kreativna avantgardnost in Čokova preprosta tradicionalnost, toda to je ravno njena tržna niša, ki jo je v zgolj letu dni dvignila do prepoznavnosti in slovesa kar sedmega mesta med Dobrimi restavracijami (Jutarnji list) Istre in Kvarnerja. To so ”le” morske jedi, toda s kuharičinim podpisom. Nič čudnega, da je kruh tako dober, da ga boste pojedli preveč in boste, seveda, prosili za recept, Marina pa se ne bo mogla spomniti, ali je bil to tisti, v katerega da tudi riževo moko, ali oni, ki je ”čisto navadno bel”.

Dimljena hobotnica je bila še najbližje temu, na kar so turisti, ki se prevažajo s traktorskim vlakcem med starim delom in novo Nautico, vajeni na novigrajski rivi, čeprav je bila tudi tukaj razlika – v okusu. Kombinacija paradižnikovega kulija, olivnega olja in črne soli se je lepo ujela z nežnostjo stisnjene hobotnice, ki je vsa tanka in zvita ostala sočna in mehka.

Vseeno pa je bil to le Marinin začetek, ki je pokazal sicer dovolj drugačnosti, da sprehod po Antonovi ulici, mimo bolj znanih sosedov, ni bil zaman, a je pustil še dovolj pričakovanj. Oziroma: kdaj bo prišel škampov burek?
Me prav zanima Marinina ocena, če bureka ne bi odnesla vročina, ki je morje tako otoplila, da so se raki skrili na dno. A smo vsaj dobili dokaz, da Marina misli resno, ko pravi, da kuha le to, kar je tisti dan priplavalo.

Sladoled, sol, čili

Škampe je tako zamenjala jakobinka, burek pa arančin (arancini so v Italiji ocvrte riževe kroglice). Pod ocvrto slamo belega in vijoličnega krompirja se je skrila jakobova pokrovača, ki bi zagotovo  vesela pogleda skozi okno. V kombinaciji mehko-hrustljavega je ostalo nekaj nedorečenega, kar je očitno kar Marinin zaščitni znak. Kot da bi se bala omak, kot da bi bilo kapljanje olivnega olja dovolj za vezavo vsem okusom, ki na morskih krožnikih mlade novigrajske restavracije resda ne silijo v ospredje in zato puščajo ribam-rakom-školjkam primat, a bolj od simfonije krožnika poudarjajo le njegove teksture.

Arančin je bil pri tem tipičen, čeprav je s svojo sredico vseeno navdušil. Minimalizem cmoka v obliki črnega tartufa, polnjenega z divjim rižem, zelenjavo in kozicami, povaljanega v črnem sezamu, je navdušil tudi barvno, saj so že tri kaplje majoneze s sokom rdeče pese razbile črno-belo monotonijo. Če je bilo do sem na vsakem krožniku nekaj premalo, je bilo tukaj vsega ravno prav! Kajti, ko si boste zaželeli še majoneze, bo to zgolj potrditev, da je kuharica zadela prav.

Nič čudnega, da je potem dalje šlo gladko, sočno in omačno. Kajti takšno ribjo juho boste drugje dolgo in zaman iskali! V mini cocottu (francoski ognjevarni posodi) maksi morski okus: orada, brancin, dondole, mušule, kamenice, kapesante, kaneštrele in še škamp. Čebulno bogato in sladko, da je pravzaprav zmanjkalo le več pikantnosti, morsko bogato in ribiško slastno, da je dejansko zmanjkalo le – prostora. Ne pojejte toliko kruha na začetku!

Kar prav, torej, da je v Marini tudi glavna riba le debel file. Brancin se je do sočnosti poširal v malvaziji, nežnost pa je še poudarila krema iz sladkega krompirja. Če smo bili prejšnji dve nedelji pri francosko-hrvaških kuharjih (Draga di Lovrana, 4, in Wine Vault, 5), Marina vabi ljubitelje sodobne italijanske kuhinje.

Zato je bilo kar prav, ker za sladico ni bilo veliko izbire. Limonov sladoled, ovit v belo čokolado je v kombinaciji olivnega olja (!), soli (!!) in čilija (!!!) lepo nevtraliziral, kar so pred tem razburkale slano-hrustljavo-minimalistične teksture mladega gostinskega para iz kulinarično najbolj znane ulice v Novigradu.

Zakaj obiskati?

Marinin vzpon je bil bliskovit, kar dokazuje, da si tudi turisti želijo drugačnosti in novosti. Majhna družinska restavracija se ne predaja množičnosti, zaradi česar se vam bo najbrž cena zdela za ščep previsoka. Toda butičnost velja, še posebej tako blizu morja.

VINSKA PONUDBA

Vina priporoča mladi gospodar in sommelier Davor Bursić iz izbora 65 etiket. Hišni vinar: Leonardo Palčić. poudarek na lokalnih vinarjih. Celoten meni je lepo spremljala sveža macerirana malvazija Roxanich – tako malo drugačna kot so drugačne Marinine jedi.

 


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  pred centrom pri konobi Čok desno proti marini

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
morsko

Naslov:  Sv. Antona 38, Novigrad, Hrvaška

Telefon:  +385 (0)52 726 691

E-pošta:  dbursic75@gmail.com

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 12. in 15. uro ter med 19. in 23. uro

Lastnik:  Marina Gaši in Davor Buršić

Kuhar:  Marina Gaši

Cene:  hladne predjedi 5 do 20, juhe 7 do 12, tople predjedi 10 do 17, glavne jedi 9 do 25, sladice 3,50 do 5,50; degustacijski meni 30 do 35 evrov (4 hodi) in 55 evrov (6 hodov)

Jedi:
mediteranska morska kuhinja

Leto obiska:  julij 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND