Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (43 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Domači krompirjevi njoki z lisičkami


Solata Kratochwill s kuhano zelenjavo in feta sirom

 
Pivnica Kratochwill BTC, Ljubljana, 2,5
Kjer iz piva delajo šampanjec

Največji jedilni list največjega nakupovalnega središča. Največja pivnica največjega mesta. Največji ljubljanski zrezek prestolnice. Najboljši šampanjec iz piva ... Kratochwill v BTC je sicer namenjen temu, da hitro in množično nasiti ter počasi in pivsko odžeja, toda v najbolj znani ljubljanski pivnici mislijo resno, zato vsak dan pečejo kruh, vse meso je slovenskega porekla in vso zelenjavo kupujejo pri slovenskih pridelovalcih.”Pri nas vam postrežemo s pravo hrano.” Da drži to, kar Kratochwillova družina trdi na svoji vzorčni spletni strani, se boste prepričali, ko boste v največjem slovenskem nakupovalnem mestu uzrli ogromne transparente, na katerih je med drugim tudi ”počasi kuhana goveja juha”. Zagotovo nobena slovenska gostilna nima spredaj, znotraj, zadaj, zgoraj, po vratih, oknih, stebrih, na drogovih, strehah in še kje toliko jedilnih listov in menijev kot Kratochwill. To je gostilna za velike oči. In pivnica za velike trebuhe ... V Kratochwilla se ne gre okušat, temveč najest! Pa ne toliko zaradi velikih porcij, ki res niso majhne. Še bolj zaradi tega, ker imajo čisto vse. Od krač do pic, od trisa kalamarov do mešanega mesa z žara. In vse to dobite na mizo še preden sploh naročite. Prava hrana za prave jedce, skratka. Zato je pomembno dodatno pojasnilo: 2,5 ni slabo, temveč točno to, kar piše: našlo se bo kaj, dobro, ne bo vam žal! Oziroma: brez skrbi, dobro se boste najedli.

Ledeni vrček za pivo

Ambient, ki je ogromen, zunaj in znotraj, deluje nametano in nepospravljeno. Toda, kaj če je to zato, ker se gostje tako hitro menjujejo? Na stropu so še novoletne girlande, zraven njih pa vinska torta. Toda, kaj če je to še od zadnje rojstnodnevne zabave? Prostor je temen, miz in stolov je ogromno, slike so drugačne od resnice. Toda, kaj če ravno to Kratochwillovim gostom pomeni pivnico?
Zato je bolj od takšnih dilem pomembno, da je vrček za pivo leden! In pivo je natočeno s peno. In ko se še brišeš okrog ust, ti že prinesejo novo. Kratochwill ni pivnica le zaradi piva, temveč tudi zato, ker ve, da sem pridejo le lačni in žejni. Teh pa je povsod največ.
Goveja juha je v kovinskem jušniku, kot se za takšno vrsto menze spodobi. Namesto pokrova je krožnik, kar pomeni, da se juha vsaj ne bo prehitro ohladila. Zajemalka je velika, kar pomeni, da se bosta lahko z eno najedla oba.
Če marketinški slogan o počasi kuhani goveji juhi želi poudariti, da je hitra lahko le juha iz vrečke, mu uspeva. To je juha, ki paše na karirasti prt … Ribana kaša je sicer premehka za domače nedeljsko kosilo ob enih, toda juha ima okus po mesu, korenju in peteršilju in njena edina slabost je majhna papirna servieta, s katero si na koncu ne moreš zadovoljno obrisati mastnih ustnic.
V sorodni smeri je tudi hišna solata iz kuhane zelenjave. Nekje drugje bi naredil velik ovinek, saj ni nič bolj anemično od postane, razkuhane in odmrznjene zelenjave, nad katero se še Garfield zmrduje. Tukaj v Kratochwillu, ki koga morda spominja na menzo, pa je v velikem globokem krožniku vse sveže, svetleče, barvito, celo hrustljavo, sočno in z okusom! Še trdo kuhano jajce je takšno kot ob žegnu, in ne kot deset dni po njem. Če je omaka, seveda je majonezno-tatarska, saj pri takšni solati ne gre za ustvarjalnost, temveč za iskrenost, preveč bledolična, je zraven še feta sir, ki doda nekaj potrebnega žara. Ne bi toliko o le solati, če jih ne bi bilo na popotovanjih med slovenskimi dopoldanskimi malicami preveč povsem drugačnih.
V njokih je bilo sicer preveč okusa (in sledi) po zažgani čebuli, toda to ni pokvarilo dejstva, da so preprodajalci dvajset metrov stran na BTC tržnici ponujali na glas in kot dnevno ponudbo sveže lisičke. Kratochwillove kuharice jim niso ukradle čvrstosti, tako kot njokom niso odvzele škrobne lepljivosti. Znova, torej: na vseh tistih listih in tablah, ki jih je v Kratochwillu sicer nemogoče prešteti, saj je na vsakem koraku še kakšna nova, se bo našlo kaj tudi za vas!

Drugo vrenje v steklenici

Kratochwill je gostilna/pivnica, v katero sicer ne smeš iti s prevelikimi pričakovanji, lahko pa greš mirno s prevelikim apetitom. Čeprav je tudi tukaj na voljo presenečenje. Z vrenjem v steklenici!
Mize so velike in nepogrnjene. Stoli so previsoki in preveč jih je. Klopi so trde in dolge. Pribora vam ne menjujejo, novo jed pa vam prinesejo, ko ste prejšnjo šele začeli. Šele po tretjem hodu so ugotovili, da se ne bova hitro predala in se naju usmilili: ”Za nadaljevanje še nisem blokiral. Povejta, ko bosta pripravljena …” Na nek slow food ali večerjo ob svečah z veliko dejanji, torej, ne boste šli. Kljub temu pa vam priporočam, da si pri Kratochwillu naročite hišni – šampanjec!
Steklenica in nalepka – kako drugače od celostne grafične podobe menijskih stenčasov – nista zaman dobili dizajnerske nagrade. Vsebina pa bi zaradi mene lahko bila še za kakšno mesto višje od tretjega med 500 evropskimi pivi. Ko vam ob naročilu Kratochwillovega šampanjskega piva, nefiltriranega, nepasteriziranega, s sekundarno fermentacijo v steklenici, zamenjajo natakarja, da lahko novi brezhibno odčepi buteljko temnega porterja, se tudi vinopivcem zasvetijo oči. ”Čisto sveže, včeraj skuhano,” se sliši lepo kot pok zamaška, šelest pene in prosti padec tekočine po grlu.
Kratochwillovo pivo je vsekakor boljši del njihovega govejega golaža, ki mu sicer ne manjka ne čebule in ne mesa, toda to hišna posebnost še ni. Golaž kot golaž, dovolj gostljat, malo pekoč, s cmokom ali kruhom, predvsem pa s pivom, toda žal brez kolagenske sočnosti in brez pregrete obarvanosti. Meso je razpadalo, ker je bilo prepusto, barvo in gostoto pa je dala le čebula. Če bi se ohladil in želatinsko strdil, bi se ob vnovičnem pogrevanju lahko na dnu malo ”zažgal”, kar bi mu dodalo prepoznavno grenkobo. Šele ko se to zgodi, sta golaž in pivo idealen grenko-sladni par.
Zato pa je bil ljubljanski zrezek res XXL! Oziroma, bila sta kar dva. Ljubljančan v dveh nadstropjih. A žal na pomfritu, ki se je na potovanju do mize pod težkim in velikim pregrinjalom ocvrtih drobtin prepotil in podušil, da je postal čisto mlahav. Vseeno, zrezek, puranji, ni bil le velik, temveč tudi sveže ocvrt, ljubljansko polnjen in kot takšen spopada z vsemi, ki jim brez gledanja čez rob ne mine noben obrok. Zato še priporočilo: ker je zrezek res velik, bo buteljka piva najbrž prehitro prazna, zato imajo v Kratochwillu tudi – dvolitrske.
Za jabolčni štrudelj je natakar vprašal, ali naj ga pogreje. Nikar mu ne pustite. Za rožičevo čokoladno torto pa, ali naj ji doda smetano. Kar, toda ne rastlinsko.

Zakaj obiskati?


Ker je Kratochwill pivnica in ne restavracija, in ker je pivo res dobro, je za hrano pomembno, da – nismo lačni. In tega se Kratochwill striktno drži. Kar si poželite, to imajo. Kar naročite, to pojeste. Kar plačate, vam ni žal. Med službenim odmorom za malico in kosilo, popoldan nekaj za piknit, zvečer nekaj za popit, dovolj prostora za vse družbe in priložnosti. Gostilna za en krožnik in veliko vrčkov (šampanjskega) piva.
Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  sredi BTC

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Šmartinska 152, Ljubljana

Telefon:  +386 (0)1 585 2756

www:  www.kratochwill.si

E-pošta:  btckratochwill@gmail.com

Zaprto:  nikoli; odprto od ponedeljka do četrtka med 9. in 22. uro, v petek in soboto med 9. in 24. uro, v nedeljo med 12. in 17. uro

Lastnik:  Kratochwill BTC d.o.o.

Cene:  hladne predjedi 6,90 do 8,70, juhe 2,90, tople predjedi in testenine 6,80 do 8,50, glavne jedi 7,20 do 13,90, sladice 3

Jedi:
slovensko-mednarodna kuhinja

Dodatno:
pivovarna

Leto obiska:  junij 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND