Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (53 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Surovo – škampi in morske gomoljike


Njoki – v omaki iz škampov


Morski list – v vinski omaki


Neptunova ekipa – Ruža Pranić, Refija Lukač in Boštjan Grilj

 
Neptun, Piran, 3,5
Morski tartufi v piranski stranski ulici

Kaj je danes sveže? Mladi gospodar te pogleda poznavalsko: ”Ta še ni bil pri nas …” in pove, kar vedo vsi stalni gostje. ”Sveže je vse, kar so pripeljali danes do 12. ure!” Zdaj, torej, veste, kdaj Neptun odpira svoja vrata, ki so potem ves dan zelo prometna. Promet je gost predvsem zaradi vrečk, ki se ves čas izmenjujejo na šanku. Enkrat skoči ta mladi nekam po kruh, potem ta stari prinese zvrhano mero solate, nato kuharica prihiti z glavo zelja, vmes pa ribiči spijejo kozarček in pustijo vrečko z dna čolna. Prvi piranski ribji naslov, ki pa je množici še vedno skrit!


Pri sosednji mizi se je med ruščino mešalo hrskanje klešč. Starejši gost je tako precizno obdelal škampe na žaru, da so oklepni ostanki, skrbno postrojeni za kuharičin pregled, votlo doneli. Za veliko mizo pri vratih so italijanski gostje bili pri četrti predjedi, v kuhinji pa je velika bistecca že čakala, da za ribo iz pečice dočaka vrsto. Še za eno mizo se je slišalo po tuje, tako da je ostala le ena za prvo stran jedilnega lista. Na njem sicer ni nič posebnega in novega, vključno z zastavami bivših in bodočih Neptunovih gostov, toda stranska ulica namesto obale, moped pred vrati namesto vrta, šest miz pred majhno kuhinjo namesto turističnega menija na tabli pred betonsko teraso, so tisto, kar loči ”skriti” Neptun od množičnega Pirana.

Dolgi surovi pladenj

V pogledu je vse, kar se naj nikoli ne spremeni. Ribiška mreža pod stropom, ribe Mediterana na stenskem plakatu, morski motivi lokalnih umetnikov v okvirjih, poln šank spominskih buteljk vseh oblik in velikosti ter polne skodele v žganice namočenih trav, toda na mizah beli prti, serviete iz blaga in vroči krožniki.

Olivno olje sicer ni takšno, da bi zaradi njega pojedel pol košare trgovinskega kruha, a v njem sta sardelna fileja, ki nimata okusa zgolj po soli, in olive, ki se mesnato in hitro luščijo od pešk. Kozarci so sicer na pecljih, a težkih, in steklo, debelo, ne zveni ubrano, temveč doneče.

Pladnji v Neptunu so kovinski, dolgi in ozki in ves čas se sprehajajo med kuhinjo in mizami. To naredi vtis, saj bi vsak tisto, kar imajo oni … Še posebej, ko je najava tako zveneča: ”Tartuffo di mare!” Ladinke ali venernice ali dondole so najboljše surove in če so nas nekoč Italijani imeli radi zaradi prstakov (zaščitenih morskih datljev), nas imajo zdaj zaradi teh morskih gomoljik. Surove so manj morsko-sluzave od ostrig, pa zato bolj čvrste, a ne žilave, prijetnega okusa, ki je dovolj morsko nevtralen, da se s kapljico limone v ustih razvijejo nežne surovosti morskih globin.

Drugi pol nasprotij, ki se privlačijo, predstavljajo surovi škampi, ki jih pri Neptunu ponudijo z oklepom, a brez ”hlač”. Četudi bi bilo na ceno boljše opozoriti že ob naročilu, je jasno, da gre pač za ”greh”, ki ga dobrojedec vsaj enkrat mora doživeti.

Kdaj je bil nazadnje škampov cocktail na žlici, spomin več ne ve, saj to je bilo še v starih časih na jugo obali. Pri Neptunu, ki ima iz podobne zbirke tudi juho pavese (goveja, jajce, parmezan), masleni riž kot prilogo k ribjim jedem, palačinke z marmelado in šopke peteršilja na vsaki jedi, pa je ravno to hkrati čar. V rožnati majonezni barvi (več tabasca bi dalo več pestrosti) je dovolj nostalgije, solatna podlaga, zrezana na rezance, ima dovolj svežine, škampi, do rdečine obarjeni!!, pa so zadržali vso svojo sladko slanost, da je razlika več kot očitna. Ne, to ni tisti ponaredek, v katerem se davijo prekuhane kozice z drugega kontinenta.

Tradicija in iskrenost

Ko gre za original, ne zmoti, če se tolikokrat ponovi. Škampi so bili, namreč, tudi z njoki, ki so vsekakor jed, zaradi katere Neptuna najbolj toplo priporočam. So domači, vprašam, ker so res dobri, in se razveselim iskrenosti, da ”so, iz Dragonje, posebej za nas jih delajo”. In še poduk: ”Drugi jih razkuhajo, mi pa ravno na to pazimo!” Neptunovi se topijo, z njimi, ki so popivnali dober del omake, pa se topi tudi iskrena škampova omaka.

Zato več ne začudi, ker so tudi špageti – pa četudi so bavette – z morskimi sadeži več kot kje čisto na obali. Kar drugi naredijo konfekcijsko in odmrznjeno, je tukaj res tisto, kar je čez Tartinijev trg desno v Župančičevo ulico zavilo do današnjega poldneva. Omaka je pripravljena med kuhanjem testenin, v njej pa so danes le rezanci sipic, kolobarji lignjev in repki majhnih škampov. Malo je pekoče, malo rdeče (odločite se ob naročilu, ali boste na belo ali rdeče) in malo, ko je krožnik prazen.

Pri ribah ni nobenih sprehodov in razkazovanj. V Neptunu imajo morski sadeži prednost, ribji način Naptun pa zato, ker ”so rekli, da moramo vsi imeti kakšno specialiteto …” In, ker riba ponavadi nima rada smetanove omake, Neptunu pa je bil ravno to izziv, je zdaj na krožniku nekaj, kar – nima oblike. A vseeno, pokusite! Olajšanje že zato, ker vam ni treba občudovati porcelanskih valov in se čuditi, zakaj so mize majhne, krožniki pa veliki. Neptun na to nič ne da! Videti je kot v vrtcu ali na dieti, ribji file na način Neptun, riž s peteršiljem, krožnik s solato, riba z omako. A pod slednjo ni skrit prepečeni podplat, temveč je bila riba spečena v celem in le do beline, šele nato pa filirana položena v omako, ki pa je tako le za tiste, ki brez smetane ne morejo niti na pici.

Zato je tudi morski list v vinski omaki enako preprost, a zato brez očitkov. Daleč od avtorstva in kreativnosti, zato pa blizu tradiciji in iskrenosti. ”Priloge ni zraven,” te opozorijo brez potrebe, saj se tudi dobrega vina ne zaliva z vodo.

Da čokoladni mousse ni bil penast in da je bilo v panakoti preveč želatine? Če bi bilo drugače, Neptun ne bi bil to, zaradi česar med poznavalci velja za najboljšo piransko gostilno, v katero turisti ne zahajajo … Kajti ”vse sladice delamo sami!” In čeznje polijejo malinovec!

Zakaj obiskati?

Neptun ima dovolj malo miz, da je lahko in res iskren. Na obali stane celo kosilo deset evrov, tukaj pa naju je sezulo in vrglo vznak, ko sva na računu ob surovem pladnju uzrla številko 32, toda tisti, ki najdejo do Neptuna, vedo, zakaj se vračajo!

VINSKA PONUDBA

vinska karta s 50 primorskimi etiketami (žal nič na kozarec), hišni vinar Bruno Podveršič (Golo Brdo, Goriška Brda), najbolj priljubljeni: Boris Lisjak, Batič, Danilo Mavrič, Pucer z Vrha, Aleš Kristančič.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  sto metrov od Tartinijevega trga

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Župančičeva 7, Piran

Telefon:  +386 (0)5 673 4111

E-pošta:  gbojan@siol.net

Zaprto:  v torek; odprto od srede do ponedeljka med 12. in 16. uro ter med 18. in 22. uro

Lastnik:  Bojan Grilj

Kuhar:  Refija Lukač

Cene:  hladne predjedi 8 do 10, juhe 3 do 6, tople predjedi 7 do 14, glavne jedi 9 do 20, sladice 3

Jedi:
morske jedi

Dodatno:
lokalni ribiči

Leto obiska:  april 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND