Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Jabolčna sestavljenka v rexu in čokoladni raviol v juhi


Zajčji hrbet, mavrahi in kozja brada


Carbonara raviol s panceto in pekorinom


Priska Thuring, chefinja restavracije L in vseh kuhinj hotela Lone

 
Restavracija L, hotel Lone, Rovinj, 4
Priskin design na Zlatem rtu

Ker je z dizajnom tako, da ga vidi vsak drugače, natakarju zavidaš srajco. Ravno takšna je za doma najljubša ... In ravno zato je Lone kul! Za zajtrk so mize kot v vrtcu, za kosilo so vsi na plaži, za večerjo pa je prvi vizualni vtis: menza. Hrvaški dizajnerji in umetniki so z minimalizmom poskrbeli za maksi domišljijo. Od zunaj hotel spominja na čezoceanko, znotraj ga hladi belina skandinavskih linij, med katerimi sredi idiličnega Zlatega rta poganja navpičen zelenjavni vrt. Logično, da je potem tudi nasmeh Lonejeve chefinje vedno nagajiv, oči iskrive, lasje fluorescentno svetleči, njene jedi pa v škatlah in gajbicah, na ploščicah in ploščah. Tako kul, da je kar vroče.


Da v restavraciji, ki ima jedilni list površine jadra, na njem pa šest glavnih jedi (tri morske, tri mesne), ni pozdrava iz kuhinje, začudi, kljub ležernosti in sproščenosti dizajna, ki s stropa dolge dvorane spušča prozorne zavese, z oken pa odbija svetlobo, ki na krožnikih ustvarja igro črno-belih senc. A Priskine jedi so tako domišljijske in drugačne, da vsaka postreže z novimi oblikami, novim poreklom, novo idejo, novimi okusi, zato pozdravi raje kar kuharica osebno, v tako simpatični hrvaščini švicarske Kanadčanke, da ji jo zavida večina L-ovih miz, izza katerih se v glavnem sliši slovenski pogovor. Sezona še čaka na vreme, toda prvi turisti, mlade družine, znani športniki so že našli v Rovinj, kjer jih ob petih zvezdicah 25. najboljšega novega hotela na svetu (izbor Condé Nast Traveler za leto 2012) očitno veselijo tudi dizajnerske jedi avtorske kuharice, poročene s chefom in F&B managerjem sosednjega, še bolj luksuznega, hotela Monte Mulini Toma Gretića.

Dogodivščina zaradi idej

Magnum gosjih jeter z lešniki in višnjami je zato uspešno odigral uvodno vlogo. Saj bi bilo sicer škoda pestrosti krušnega peciva iz različnih mok in posipov. Več od ”paštete” že zaradi kakovosti osnovne sestavine, kar potrjuje tudi nadaljevanje. ”Če bi imela svojo, majhno restavracijo, bi bile vse sestavine le lokalne. V takšnem hotelu pa mora biti kakovost vsak dan enaka in ničesar ne sme zmanjkati. Zato dodajam še sezonske degustacijske menije, v katerih lahko ponujam najboljše, kar ponujajo hrvaški ribiči in kmetje,” pojasni svetovljanski značaj restavracije design hotela avtorica kuharskega dizajna.

Večerja pri Priski Thuring v hotelu Lone je dogodivščina predvsem zaradi idej prezentacije vsakega posameznega hoda. Gosja jetra so na palčki sladoleda, ki ga obliva hrustljavost lešnikov, marinada iz višenj čez svežino kalčkov in kreše je v epruveti, začetno ”sladico” pa začinja še solni cvet.

Hobotnica je zato pravo nasprotje. Krožnik gleda na sosedino stran, njegovo prostorno belino pa zakriva želirano dno prozorne rdeče pese, ki ponuja zrcalni odsev grahovim kalčkom, žafranovi kremi in zvijajočim se krakom hobotnice. Katera solata hobotnice je najlepša v deželi tej? Zaradi iskanja odgovora v kotih skoraj ne opaziš dejanske solate, ki se sicer ne razlikuje od klasične v obalni gostilni. Kraki bi lahko bili bolj mehki, v solati bi lahko bilo več kisline in tudi krožnik bi lahko bil pol manjši; toda žafranova krema ne doda le nove teksture, temveč tudi začini, z rumeno barvo rdečino pese, s sladkostjo blage morske okuse, zato ideja oblike zmaga nad klasičnostjo okusa.

Raviol je tako prava pomiritev domišljije. Okrogel porcelanski krožnik, rumena jajčna testenina, oblani kosmi sira … A le na prvi pogled, saj jajce ni v sredici, temveč tekoče na površini, panceta je v kockah, carbonara ni na množici špagetov, temveč na ednini raviola, in pekorino je zamenjal parmezan.

Kar sama rada je

Vsako Priskino jed spremlja poglobljena misel. Prispevali so jih Leonardo, Michelangelo, Matisse, Gaudi, Homer, Rembrandt … in George Foreman. Zato se ne čudite, če boste tudi z nožem v rokah imeli podoben vtis. Je kuhal slikar ali arhitekt? Je pekel boksar ali žaropek? Je to vrhunska kuhinja ali televizijski show? Naj jem slow ali fast? Zato pomaga, ko odgovori kar avtorica sama: ”Kuham to, kar tudi sama rada jem!”

Ta odgovor pove vse, zato ga imejte v mislih pri vsakem grižljaju, vseeno, če vam ga postrežejo v leseni gajbici iz temnega elegantnega lesa, ki zahteva, da vsebino primete kar z rokami, ali v papirnem škrniclju, ki šelesti kot morje pred vrati. Zelenjavna jed je, torej, kot nakupovanje na indijski tržnici, kjer vam na eni stojnici ocvrejo polpete zelene leče, na drugi pa zraven ponudijo solatno omako raito iz jogurta in paradižnikov. Greste dalje in primete v roke zelene šparglje v panadi črnega sezama, nato pa še cvetačo v ocvrti obleki kurkume. Obed v restavraciji L je popotovanje po Priskinem kulinaričnem svetu, v katerem je še največ hrvaškega v vinski spremljavi. Je zato cvetača neslana in omaka medla, da lahko lepše zvenijo kozarci? Izbor Bolfanovega zagorskega renskega rizlinga, 2010, polsuhega, zato na morju kar preseneti. Sicer pa tudi pri zajcu ni klasike, pač pa teran, Kozlović, svež, 2011, in k brancinu ne malvazije, pač pa chardonnay, Degrassi, 2010.

Če je na izdajnem pultu deset metrov umazanih kozarcev in na polovici večerje natakarji že rožljajo s priborom za zajtrk, te zvočniki lepo božajo, strežba prijazno razvaja, maitre d’ pa ves čas sprašuje: ”Je vse v redu pri vas?” L noče biti fine dining, saj so njegovi gostje na dopustu, chefinja pa noče le prezentirati, temveč tudi kuhati. Pri glavnih jedeh so zato v ospredju okusi, ki sežejo od brancinove izvornosti do zajčkove prefinjenosti. Iz škrniclja se dvignejo vonjave in ko se sopara poletne zelenjave in pomladne čebule razkadi, se v rovinjskem zalivu prikaže hrustljava oluskanost atlantskega brancina, ki v Jadranu nikoli ni tako bel. Meso, debelo in sočno, je ogreto na tisočinko natančno, le morskim polžkom zmanjka pikantnosti, ki je v škrniclju nimajo od kod dobiti. Priska se morda včasih v govoru res moško zmoti, toda v kuhanju (in začinjanju) ostaja le ženska in nežna.

Takšen je tudi zajčji hrbet, pa čeprav z brado … Nežno meso je ocvrto, omaka iz mavrahov je prefinjena, pire pa je iz sredozemske zeli (radičevke) kozje brade. Zdaj vem, zakaj je bil natakar tako zadovoljen ob naročilu: ”To morate poskusiti!”

Zakaj obiskati?

Oblika vzburja radovednost, ta pa ustvarja dogodivščino, ki je tudi pri sladkanju ne zmanjka. Jabolčno sestavljenko dveh krem v kozarcu za vlaganje, iz karamele in calvadosa, dopolnjuje hrustljava lizalka jabolčnega krofa s cimetom in posipom pistacijevih drobtin. Čokoladni raviol, ki je sicer pretrd, da bi navdušil, pa kardamonova pena v jušnem krožniku, ki spominja na zajtrk s čokoladnimi krutoni. ”Nočem biti zanimiv. Hočem biti dober!” je zraven zapisal Ludwig Mies van der Rohe, filozof in arhitekt modernizma. Priska Thuring je na dobri poti!

Vinska ponudba

Vinska karta, 160 etiket, vinski svetovalec Filip Savić; najbolj priljubljeni: Kozlović (Santa Lucija), Clai (Ottocento bijelo), Sutor (Chardonnay), Korak (Pinot Noir), Coronica (Gran Teran)Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  Zlatni rat, hotelsko naselje pred Rovinjem

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
kreativno sredozemsko

Naslov:  Luje Adamovića 31, Rovinj, Hrvaška

Telefon:  +385 (0)52 632 000

www:  www.lonehotel.com

E-pošta:  lone@maistra.hr

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 11. in 23. uro (kuhinja med 12. in 23. uro)

Lastnik:  Hotel Lone

Kuhar:  Priska Thuring

Cene:  hladne predjedi 12 do 14,50, juhe 5 do 7,20, tople predjedi 6,60 do 26, glavne jedi 18,40 do 24, sladice 5,30 do 7,30; degustacijski meni od 55 evrov dalje

Dodatno:
hotel Lone, 5 zvezdic, 248 sob

Leto obiska:  marec 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND