Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Rulada smuča – na pireju s česnom


Tradicionalno – bučna tortica


Gosja jetra – jabolko, kruh, brusnice


Novi lastnik je pustil staro ekipo - Pecov chef Iztok Namestnik

 
Gostilna Pec, Selnica ob Dravi, 3,5
Kuvajtski poslovnež, štajerski gostinec

Kajne, bere se kot pravljica. Stara in tradicionalna gostilna na idilični lokaciji ob Dravi je že pred dolgimi leti, ko so prvotni lastniki ostareli, dobila nova najemnika, pozneje tudi lastnika, prekaljena gostinca, ki sta iz nje naredila eno najboljših štajerskih kulinaričnih postojank. Mariborčani, Rušani in Avstrijci so se pri Pecu učili dobrojedstva! Potem pa sta tudi Lovro in Cvetka dočakala pokojnino in gostilno prodala kuvajtskemu bogatašu s štajersko ženo … Filmski poslovnež, kot vedo povedati dobro obveščeni viri, pa iz nje ne bo naredil svoje štajerske rezidence, temveč jo je prepustil v upravljanje dosedanji ekipi. Pec živi naprej!


Tako Pecu tudi pod ”šejkovim” lastništvom ostajajo njegove prednosti. Le da ima zdaj še (kuvajtske) dinarje … Tik ob Dravi, na vrtu pod izabelo in jurko, v zimskem vrtu za vesele, v jedilnici za romantične. Še vedno so natakarji brezhibno zlikani, v belih srajcah, črnih predpasnikih, svetlečih kravatah, še vedno je pozdrav gostoljuben in slovo za šankom, še vedno so krožniki pisani in spretni, še vedno je stari Pec, ki na začetku poboža z domačo pašteto, na koncu pa posladka z jurkinim likerjem. In še vedno so stari vece, dva ležeča policaja z glavne ceste in grde vinske vitrine ob točilnem pultu.

Ker pa Cvetke in Lovra ni več ob pozdravni mizi, se je nekaj tudi spremenilo. In temu je tudi namenjen ta zapis.

Tradicionalna dobrodošlica

Dejstvo je, da sta iz Peca zakonca Visočnik naredila institucijo. Koliko gostov s te in one strani meje je ravno tam ob Dravi za Rušami prvič spoznalo, da ima kozarec pecelj, buteljka pa plutovinast zamašek, da so krožniki lahko drugačni od onih iz menze, da okraski na njih niso le iz paradižnikove rozete in limonovega ražnjiča. da ima obrok lahko več hodov in da slow food ne pomeni le dolgega sedenja, da obstaja pozdrav iz kuhinje in da kuhar sme iz kuhinje (med goste)!

Pašteta, ki vošči dobrodošlico, je še vedno enako rustikalna, z domačim kruhom in črno redkvijo z bučnim oljem, z opečenim testom in bučnicami, na velikem krožniku, iz rok natakarja, ki je vedno mašno opravljen. Vljudnost je bila vedno Pecovo vabilo.

Toda jedilni list je zdaj krajši – kar sicer nikoli ni slabo -, in ko zmanjka hladnih idej, natakar svetuje: ”Morda kakšen pršut z olivami?” Prosim?! Kje je ostala Pecova regionalna odlika?

Če je bila, torej, včasih štajerska ščuka, je zdaj norveški losos, na njem pa rezina krompirja (?), ki mu v stolpič pomagata paradižnik in rukola. Na vrhu je pena, vmes je (pre)malo gorčične (bolj hrenove) omake, nepotrebni so kolobarji trgovinskih oliv. Jed, ki je le zaradi oblike. Zato, da je lahko zložena. Da jo lahko gostje opazujejo in pri tem pozabijo, da jo je potrebno tudi pojesti … Zato se ne opazi, da zmanjka okusa, saj ni nikjer kislosti, brez katere losos ni pravi, manjka tudi hrustljavosti, brez katere jed ni končana, pogrešal boš pikantnost, ki bi začinila lepoto. Toda jedilnica je polna in ko na koncu dolgega večera kuhar prisede k zadnjima gostoma, je zadovoljno utrujen. Gostje se niso razbežali, kriza sicer je, kot povsod, toda dinarji so obljubljeni in še letos naj bi se začela obnova. Upam, da bo takrat čas tudi za staro-novi koncept ponudbe, ki je na tej lokaciji in s to tradicijo lahko zgolj štajersko-kreativna!

Zvitek s popečeno slanino ima bolj logične okuse in tudi več duše, četudi se mu zgodbe ne da razbrati. Matevž in (spet) črna redkev sicer gresta skupaj, toda zakaj potem v tej slovenski zgodbi nima slanina pravega (kmetovega) imena?! Nasploh mlademu Pecu najbolj zmanjka prav na področju sestavin – podeželska gostilna potrebuje okoliške pridelovalce in dobavitelje z imenom in priimkom; le v tem je lahko njena primerjalna prednost!

To pomanjkanje je še najbolj štrlelo pri gosjih jetrih, ki so bila zdrizasta, čeprav je bil krožnik (spet) lep. Spodaj jabolko, na njem opečen kruh, vmes brusnice, na vrhu jetra iz vroče ponve. Zamenjajte dobavitelja, pikice sadnega kulija s timijanovimi vršički in črtico smetane s pistacijami pa lahko pustite.

Predigro so sklenili domači rezanci, ki so to, najbrž, res bili, a žal prekuhani. Velja tudi za kozice, ki pa so se, najbrž, hotele speči. Jed za vse tiste, ki ”padajo” na imena. Joj, škampi! Pa kaj, če so kozice. Joj, kostanji! Pa kaj, če je februar. Joj parmezanova košarica! Pa kaj, če je le zapolnila praznino med češnjevcem in baziliko.

Cmok na prsih

Pri glavnih jedeh pa se je izza večernih oblakov pokazalo sonce. Tik ob Dravi nama niso ponudili škarpine, temveč smuča, ki ga je kuhar spretno zvil v rulado, to pa, hrustljavo opečeno, poveznil navpično v pire, ki ga je obogatil s česnom, posteklenjenim v vročem olju, ki je tako dalo tudi za omako. Preprosto, z malo sestavinami, dovolj kakovostnimi, ne zgolj za oči, tudi za usta.

Najboljša ideja večera pa je bil slivov cmok. Zato, ker je bil v družbi račjih prsi! Da je bil vanj zapičen cimetov strok, je bilo razumljivo, da je v njem tičal še rožmarin, manj. A z jabolčnim pirejem (čežano) in dovolj nežno pečenimi prsmi, da so debelo odrezana ostala dovolj mehka in sočna, hkrati pa preveč rdečila (saj to, brez skrbi, ni kri) ni naredilo prevelikega bazena na dnu krožnika.

Tudi pri sladicah je Pec popravljal začetni vtis. Bučna tortica je že legendarna, dovolj atraktivna s hrustljavim posipom bučnic na biskvitnem (spet) stolpiču, s čokolado in bučnim sladoledom v razponu tekstur ter sladko-zelenjavnim okusom ”solate” (bučno olje) v ustih. Le čokoladnemu moussu je zmanjkalo lešnikov iz napovedanega podliva, saj je bil sicer dovolj spreten in ”nevrečkast”.

Zakaj obiskati?

V zimskem vrtu, ki je bil eden prvih pri nas, v stari, leseni jedilnici, ki je ena prvih dobila moder strop in rumene stene, je še vedno mešanica gostilniške všečnosti in podeželske domačnosti, sredi katere so prti vedno snežno beli, polikani, dolgi in nabrani, ob vsaki mizi pa geridon, ki spominja, da je Pec nekoč Štajerce učil vinske kulture. Če bo novi Pec v ponudbi ohranil regionalno pripadnost in v gostoljubju osebno prepoznavnost, kuvajtski nakup ne bo le zgod(ic)a iz Tisoč in ene noči.

VINSKA PONUDBA 3,5

Časi so spremenili tudi Pecovo klet, ki je bila nekoč boljše založena, a zdaj, kaže, da gostje najraje posegajo po znanih imenih. Če je Pec nekoč someljejsko odkrival predvsem na Štajerskem, gre zdaj bolj na sigurno. Ohranil pa je lepo navado točenja na kozarec (skoraj) vseh steklenic. V kleti je 90 etiket. Hišna vinarja sta štajerski Janez Valdhuber in vipavska Vina Saksida. Vinska svetovalca sta Kristjan Tajke in Gregor Gradišnik. Pet najbolj priljubljenih vinarjev: Janez Valdhuber, Miha Istenič, Dveri-Pax, Stojan Ščurek, Kušter.Komentar bralcev:

7. 8. 2013: Pred kratkim imeli rezervacijo za 30 oseb ob 14.00 uri... Juho smo dobili nam mizo ob 18ih, za nas 35 je skrbel eden sam natakar, vse je pozabljal, tudi opravičila niso nič pomagala. V roku 3 let sledi propad Peca - če se bo takšno (ne) upravljanje nadaljevalo.


Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Maribora kilometer pred Rušami levo

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Sp. Selnica 1, Selnica ob Dravi

Telefon:  +386 (0)2 674 0356

www:  www.gostilnapec.si

E-pošta:  gostilnapec@siol.net

Zaprto:  nikoli; odprto od ponedeljka do sobote med 11. in 23. uro, v nedeljo in ob praznikih med 11. in 20. uro

Lastnik:  Lenček d.o.o.

Kuhar:  Iztok Namestnik

Cene:  hladne predjedi 5,90 do 7,90, juhe 3,80 do 4,30, tople predjedi 8,50 do 13,30, glavne jedi 11 do 22, sladice 3,80 do 5,50; degustacijski meni 26 do 35 evrov (5 hodov) in 37 do 45 evrov (7 hodov)

Jedi:
regionalno-mednarodna kuhinja

Dodatno:
novi lastnik

Leto obiska:  februar 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND