Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (56 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 

Jagenjčkov karpačo s kozjim sirom in belokranjsko pogačo


Jagenjčkov ragu z metličko črnino in domačimi svaljki


Žlinkrofi s piščančjimi jetri, želodčki in srčki v gobovi omaki


Ana Kapušin, duša Kapušinove belokranjske kuhinje

 
Kapušin, Krasinec, 3,5
V domovini belokranjske pogače

Kolpa je za hrbtom, belokranjska pogača pa pred usti. Že to je dovolj za izlet! A Kapušin, z gostiščem in prenočišči, zmore še dosti več. Kar ni domače, je sosedovo, kar ni iz hleva, je z vrta, kar ni drugače, pa je tako le za tiste, ki so spregledali poseben list, na katerem piše: ”Jedi iz belokranjskega jagenjčka.” Domača gostilna na vasi, ki bi jo bilo škoda prepustiti zgolj domačinom s te in one strani mejne reke. Zaradi takšnih gostiln je v Sloveniji vse blizu in lep izlet.


Najprej uzreš, kot pri toliko drugih slovenskih obcestnih podeželskih gostilnah, prizidke. Spodnji, vhodni, je iz betona in kamna, zgornji, terasni, iz strehe in svetlega lesa, stranski iz stekla in frčad. Potem, ko vstopiš, je najprej velika ovalna plošča, ki ima na vrhu zrezkov vseh domačih živali še havajsko palmo. Glede tega, kar pritegne večino, Kapušin iz Krasinca, vasi ob Kolpi med Metliko in Črnomljem, ni, torej, nobena izjema. Vse drugo, kar se zgodi zatem, pač.

Domačini ob žlinkrofih

”Malo pogače, da bosta lažje dočakala,” je nato ob zaščiteni belokranjski posebnosti in dimno sušeni domači slanini dišeče steklo, ko smo ugotovili, da majhna miza v daljnem kotu prehladnega zimskega vrta ne bo dovolj za Kapušinov jedilni list, ki ne ponuja le hobotnice, tatarskega bifteka, carpaccia, pesta genovese, ”kuss kusa”, morskega psa, ”tornedojev colapis”, ražnjičev in hišnega (puranjega) zrezka gobe- jajce-šunka-sir. Ob teh stalnicah a la ”brez tega ni vaške gostilne” Kapušin, namreč, na svojem spisku nima le še malo belokranjske folklore a la ”brez tega ni turistov”, temveč res pristno lokalno kulinarično ponudbo trdne vaško-kmečke gostilne. Če je na slovenskem podeželju preveč le dveh vrst gostiln, takšnih, ki so vaške le zaradi domačinov ob šanku, in onih, ki so mestne le zaradi rib v zamrzovalniku, je Kapušin tretje vrste, kakršnih je dosti premalo: domačini ne (le) ob šanku, temveč tudi ob žlinkrofih.

Dovolj poseben je bil že karpačo, saj je bil jagnječji, ob njem pa ob kislih gobicah cela košarica sveže pečenega domačega kruha. Še toast je bil skrbno opečen. A za presežek je poskrbel starani kozji sir s kmetije Totter iz Gribelj. Kapušin, ki je z lastno kmetijo (skoraj) samozadosten, se zna pohvaliti tudi s sosedi!

Domača šunka je bila sicer preslana, a z okusom, ki se redko kje tako nežno topi na jeziku. Dovolj, da ob kaminu pozabiš na dieto, povratek in ambient, ki je pri Kapušinu klasičen, torej plišast, zlat, poln cvetličnih lončkov in zvezdic s stropa. Kajti, kar je na krožniku, je Kapušinovo, belokranjsko in domače! Pozabiš na splitske tovornjake čez Gorjance in obcestne gostilne, ki so bližje, ter se ne čudiš več, zakaj imajo pri Kapušinu tudi postelje.

Belokranjska kuharica Ana

Škrlupec je pregreta, v krušni peči zakrknjena smetana, ki je sočen nadev belokranjskim štrukljem, ki so najboljši v juhi, da je tudi ona nekaj posebnega. Iz masla in mleka je nežna in polna hkrati, štruklji pa takšni, da so v ednini za zvrhani krožnik. Testo se vleče, nadev pa cedi in kar žal ti je, ker si jih spoznal šele sedaj.

A vseeno so razlog, zakaj si morate Kolpo ogledati pri Podzemlju, ki je tik ob Krasincu, Kapušinovi žlinkrofi! Kajti v njih so piščančja jetrca, želodčki in srčki in kdor se nad tem zmrduje, naj si kar privošči ploščo za dve osebi iz svinjskega zrezka z gobicami, svinjskega kareja na žaru, ražnjičev, puranjega pariškega s sirom, puranjega dunajskega, pomfrita in domačih ocvrtkov, toda, če bi bilo v omaki manj moke, če bi bil krožnik manj valovit in poln, ter bolj vroč, bi bila to jed za – 5 sončkov! Odlični, tudi lepo zviti, žlinkrofi, originalno okusen nadev in celo gobice v omaki, iz samih črnih klobukov, so bile posebne, kot nabrane iz snega. Ana Kapušin je prvovrstna belokranjska kuharica!

Seveda pa vse ni na enaki višini. Jelen, četudi mlad, je bil pretrd, v pečeno jabolko je bil zapičen rožmarin, štruklji so bili neenaki, eden postaran, drugi mehko pravšen, tretji hladen.

Očitno je Kapušin res gostilna za jagenjčka. Ob karpaču ni le v pečici, temveč tudi v brinjevi omaki in na nabodalu, toda nekaj posebnega je vseeno ragu, ker je obogaten z rahlo barikirano metliško črnino. Zanjo pa so, če se še spomnite na babičina nedeljska kosila, najboljši pivnik domači kuhani svaljki. Za barvo je zraven sicer še cvet poširanega brokolija, vendar je več zadovoljstva deležna zimska zelenjava iz jagenjčkove omake. Prvič je iz integrirane pridelave, drugič je iz domače vasi, tretjič je korenju in zeleni delala družbo tudi pri nas preveč zapostavljena rumena koleraba.

Ne čudite se, torej, če se po vsem tem ne boste uspeli dovolj zbrano in obilno posvetiti Aninim palačinkam in cesarskemu pražencu. Kapušinovo gibanico, iz orehov, skute, jabolk in borovnic, pa si kar zavijte.

Zakaj obiskati?

Če si v gostilni, ki ima reko, pokrajino, pašnik, vrt in sosede, zaželiš zgolj še, da bi namesto modernih krožnikov uporabili tiste iz babičine dote, potem se tam ne ustaviš le slučajno, temveč greš na pot z jasnim namenom!

VINSKA PONUDBA 3

Romana Kapušina, vinskega svetovalca druge stopnje (diploma na steni), ni bilo, je pa bilo nekaj buteljk lokalnih vinarjev, ki so nakazale, da pri Kapušinu ob posebnih priložnostih družijo gospodaričine jedi z gospodarjevimi vini. Vinske karte ni, je pa v kleti 90 etiket. Hišni vinar je Oti Šturm, gostje pa imajo ob njem najraje še Prusa, Dolca, Kristančiča in Čotarja.


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Metlike proti Črnomlju, pred vasjo Gradac ob Kolpi v smeri Podzemlja

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Krasinec 55, Gradac

Telefon:  +386 (0)7 369 9150

www:  www.gostilna-kapusin.si

E-pošta:  gostilna.kapusin@siol.net

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od torka do sobote med 8. in 22. uro, v nedeljo med 13. in 22. uro

Lastnik:  Roman Kapušin

Kuhar:  Ana Kapušin

Cene:  hladne predjedi 7,50 do 8,50, juhe 2 do 3,50, tople predjedi 7 do 8,50, glavne jedi 10,50 do 16, sladice 2,50 do 4,50

Jedi:
belokranjske jedi

Dodatno:
prenočišča in kmetija

Leto obiska:  februar 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND