Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (50 od 100)


Gostilna ocenjena 15 krat

Hrana:
15 krat
Vina:
15 krat
Postrežba:
15 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
15 krat
Cena/kakovost:
15 krat

Ocenite gostilno
 

Tünka – brez nje v Prlekiji ne gre


Goveja juha – z ribano kašo in jetrnimi ruladami


Družina Tompa – ob krušni opeči, v kateri nastaja večina njihovih jedi

 
Turizem na podeželju Tompa, Stara Cesta, 3
Na obronkih prleških goric

Ožejeni žgojnki, trganci z jurčki, kisila žüpa, kühani sirovi štükli, hajdinski kropec, kvasenica, postržjača … Nasproti so griči Jeruzalema, pod hišo je domači vinograd, za njo domači vrt, pred njo prostor celo za avtobus. jedilnica je steklena, terasa razgledna, krušna peč je pri vratih, v kleti pa je tudi vinoteka. V Prlekiji smo in pri Tompi je nedeljsko kosilo v štirih dejanjih!


Nedeljsko kosilo … Če ga ne bi bilo, bi bilo na slovenskih ulicah med tednom še več transparentov. Vsaj tega si ne pustimo vzeti; nedeljskega izleta na kmečki turizem ali v domačo gostilno, kjer nam na mizo prinesejo velik jušnik goveje juhe, potem pa velik pladenj ocvrtega, kuhanega in pečenega, z veliko skledo solate, v kateri je več česna kot soli, s praženim krompirjem, v katerem je več čebule kot skorje, z okraski, v katerih je več limon kot v čaju. Na koncu pa, seveda, gibanica. Ob nedeljah si res damo duška. Za deset evrov.

Malo za začetek

A vseeno ni povsod enako. Pa čeprav je tudi na obronkih prleških goric, na griču nasproti Svetinj, ki se mu reče Stara Cesta, na izletniški kmetiji Tompa, z majhnim vinogradom in veliko jedilnico, najprej po željah. Prav danes praznujeta najlepši dan, petdeset let poroke, dedek in babica, zato jima vnuki in pravnuki pošiljajo vroče poljubčke ...

Klasike, torej, tudi pri Tompi ne manjka. Vino je rezano, jušniki so na servirnem vozičku, kamin je, toda hladen, lestenci so lončeni, motovilec pa je z jajčko. A prav to je bilo tudi drugače! ”Malo za začetek,” je voščil ta mladi, ki še ni gospodar, ”a nekoč, upam, bom”. Mama je v kuhinji narezala domači, sveži, hrustljavi, mehki kruh, ga pokrila z vezenim prtičkom in poslala do gostov, ki so bili veseli, da je motovilec dišal po vrtu, ne po trgovini, da je kis dišal po kleti, ne po balzamu, da jajce ni bilo od sinočnjih kvartopircev, temveč je žareče obarvalo zelene vitamine. In da nas ne bi solata na startu preveč prestrašila, kaj bo sledilo, je bilo zraven še nekaj tankih kolobarjev domače kuhane klobase, ki je vzburila radovednost, kaj se skriva v prleški zaseki.

Zato je po kruhu prišla še postržjača, nizko krušno testo z zaseko in česnom, ravno pravšnja za domačo tunko, ob kateri so bile istega izvora tudi vložene paprike in kumarice.Za polno žlico je poskrbela ribana kaša v goveji juhi, ki so ji družbo delale še jetrne rulade. Kar je bilo mastnih sledi na gladini, je bilo za to, da se ne bi našel kdo, ki bi dvomil o domačnosti.

Buče in bučke

Če boste pravi čas poklicali, bodo pri Tompi v krušno peč dali tudi odojka ali jagenjčka, če pa boste hoteli, kar ste že zadnjič, bo minilo preveč časa, saj se trudijo sezonsko, zato jedi menjujejo tedensko. Vseeno se jim je ob našem obisku izmuznilo, da je bila ob goveji juhi še”bučna”, ki pa jo je že barva izdala, da je le bučkina. Pobegneš iz blagovnega centra po ozki cesti med vinogradniške griče, kjer na položnem rastejo buče, v hiši pa ti ponudijo ”cukete” … Vseeno pa je bila tudi to juha, ki jo je mama opoldan pristavila, potem pa šla na vrt pod sneg po zelišča zanjo. Zato je očitek namenjen bolj drugim: brez potrebe nedeljska kosila lepšate mestnim z balzamičnimi kisi brez sodov, z rukolo brez zemlje, s panakotami brez smetane in tiramisuji brez sira.

Ker Tompa se marsičemu uspešno upira! Predvsem ne podleže splošni praksi preobilnih porcij. Tompini krožniki so zato beli, da se dno vidi. V cvrtju so dovolj trije kosi piščanca z dvema krhljema limone, iz praženega ni visoka kopa, temveč par kepic krompirja in med kolinami celo zmanjka pečenkine omake ob sočni svinjini in majhni krvavici, ki pa se je med čakanjem v peči preveč izsušila. Strah, da se ne bi najedli, je odveč, saj je zraven velika skleda repe, ki ni prekmursko bujtna, ne primorsko jotna, temveč prleško mlečna (s kislo smetano).

Za konec pa, seveda, spet krušna peč. Hajdinski kropec, iz ajdovega testa in skute, je imel simpatična rjavo-črna očesa, toda preveč zbito ajdo. A saj je bilo potrebno še na izlet - v Tompino klet.

Zakaj obiskati?

Izletniško kmetijo so sicer zgradili za večje družbe, toda iz kuhinje ne diši po množičnosti in obilnosti. Jedi so lokalne, okusi so domači, cene pa prijazne. Tompa sicer ni za presežke, toda saj tudi nedelja ni za napore. Ravno v tem je njegova prednost.

VINSKA PONUDBA 2,5

Gospodar v kleti je Aleš Tompa, tudi hišni vinski svetovalec, ki upravlja ob lastnih vinih Tompa še prerez (23 etiket) okoliških vinarjev: P&F Jeruzalem Ormož, Radgonske gorice, Milan Krajnc Lahonci, družina Kovačič Presika. V kleti nastaja vinoteka ”z zgodbo o vinu in času, o kraju in ljudeh, zato bomo ponudbo lokalnih vinarjev še razširili”. Vabijo na vodene degustacije.
Komentar bralcev:

3. 3. 2016: Zelo okusna hrana in vino, urejena okolica, prijeten ambient. Za moje pojme najboljša izbira za družinsko nedeljsko kosilo. Odlično!
1. 10. 2013: dobra gostilna
23. 2. 2013: turizem na podeželju je zelo domač in hrana je odlična
18. 2. 2013: Po naših izkušnjah so tudi za presežke, imeli smo okroglo obletnico in so se izjemno potrudili s pogrinjki, \\\\\\\"slow food\\\\\\\" s 7 hodi in zelo okusno hrano!


Dodatni podatki

Kako do tja:  odcep za Staro Cesto (in Kamenščak) s ceste Ljutomer – Ormož v Žerovincih

Regija:  Štajerska

Značilnost:
prleško

Naslov:  Stara Cesta 12 F, Ljutomer

Telefon:  +386 (0)41 516 637

www:  www.turizemtompa.si

E-pošta:  turizem.na.podezelju@siol.net

Zaprto:  od ponedeljka do srede (odprto po dogovoru); odprto v četrtek med 15. in 22. uro, od petka do nedelje med 12. in 23. uro

Lastnik:  družina Tompa

Kuhar:  Nadica Tompa

Cene:  hladne predjedi 4,50 do 7,50, juhe 2 do 3,50, tople predjedi 3 do 6,50, glavne jedi 7,50 do 12,50, sladice 1,50 do 3,70; nedeljsko kosilo 10,50 do 12,50, meni 14,50 do 29,50 (7 hodov)

Jedi:
prleške jedi

Dodatno:
vinoteka

Leto obiska:  januar 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND