Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (70 od 100)


Gostilna ocenjena 4 krat

Hrana:
4 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
4 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
4 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
 

Odojek z narastkom iz cvetače


Romb s panceto in vongole s tartufi


Počasi pečene račje prsi in telečja jetra s sladko čebulo


Mlinci v telečji omaki s kandirano bučo in sirovo peno


Gredičev chef Christian Avenanti – sodobna italijanska kuhinja s podpisom

 
Gredič Avenanti, Ceglo, 4,5
Crkljanje v oživljenem gradiču

Dokaz, da smo v Evropi! Kjer ni mej, namreč. Gradič je še ravno toliko v Sloveniji, da je slovenski, in dovolj v Evropi, da ima italijanskega chefa v imenu. Slovensko-italijanski so vsi, od kuharjev, natakarjev, do gostov in celo vin. V vrhunsko obnovljeni nekdanji ruševini, ki ima celotna Goriška Brda v naročju, s sobami za najbolj razvajene, opremo za najbolj tehnične, vinsko kletjo za najbolj zahtevne, je tudi restavracija v tem slogu – za najbolj dobrojedske. Gradič Gredič v Ceglu je to, kar je še manjkalo Brdom.


Lizike iz gamberov hrustajo, marmelada iz ingverja pa peče. Gredič noče biti običajna gostilna, ki bi ji zadoščal pogled čez vinograde na obeh straneh meje, tako kot tudi njegovim gostom ne zadošča le krožnik ocvrtih rib iz Jadranskega morja. Oboji hočejo in potrebujejo več! Konkurenca na tej in oni strani Brd je močna in kakovostna, zato se obnovljeni gradič v Ceglu zaveda, da najmodernejši Bang & Olufsen, kot zaščitni znak slovenskega lastnika še ni (bil) dovolj za uspeh. Restavracija v Grediču zato nosi ime italijanskega chefa, kar pomeni, da so jedi med tradicijo in inovativnostjo.

Pujskov čips za vzklik

Takšen je, zato, tudi bakalar na belo, ki je tako penasto nežen, da potrebuje sušen čebulni okus za okrepčilo in hrustljavi ”zrak” pujskovega čipsa za vzklik.  Christian Avenanti ne skriva, da hoče še pred usti najprej navdušiti oči: njegovi krožniki so sicer le beli, toda zgolj nenavadnih oblik. Vilic se nanje sicer ne da odložiti, toda saj to tudi ne bo vaš namen. Hobotnica, kuhana v pivu, z janežem in agrumi ni, namreč, le lepša kot drugod, temveč je njen morski okus, osladkan s karamelizirano zapečenostjo, zanimivo spenjen z janeževo upognjenostjo koromača in grenko kislostjo limone.
Vseeno pa je to oljčna kuhinja, v kateri je več tradicije kot inovacij, več svežine kot dolgega kuhanja, več barv kot konsistence. To pomeni, da jedi niso kompleksne, še manj zapletene, prej preproste, še bolj enostavne. Kuhar se pod njih podpisuje tako, da krompir zgosti namesto z maslom z olivnim oljem, oblije pa namesto z gosto omako z redko esenco (paprike); saj gre ”le” za pire z velikimi garnelami in belimi tartufi. A zato pusti gostu prostor, da se vpraša – zakaj pa ne raje s škampi? Še posebej, ker natakar obljubi – rakovico.
Vprašanje pa je hitro mimo, saj že naslednji krožnik resnično navduši. Bradač v omaki iz curryja, jabolk in dimljene paprike je ravno tisto, kar prevečkrat zmanjka v naših morskih gostilnah. Drugačnost! Nežni fileji rdeče ribe, ki se ji koža nikoli ne zapeče, zato kuharja niti ne premami, da bi meso mučil do izsušitve, se ne ujemajo le barvno z rumeno posebnostjo curryja in dimno odišavljenostjo sladke mlete paprike. Kombinacija, za katero potrebuješ ob pravi ribi le malo sproščenosti, da dodaš še skrbno zrezana in na hitro popečena (ta pa, najbrž, v maslu) jabolka.
Tudi omehčana polenta je takšna. Chef pozna, namreč, tolminski sir, med katerega skrije mehko kuhano prepeličje jajce, da je globoki krožnik nared za posip belih tartufov, ki tokrat niso le vzvišeni okrasek.
Pri toplih predjedeh si naročilo zaslužijo tudi ravioli, tako tisti s krompirjem in sladko čebulo kot oni s telečjim mesom in začimbami. Kuhar jih gnete sam in z dovolj jajci, polni pa dnevnemu ”ulovu” primerno.
Le nekaj je ob tem potrebno vedeti - Gredič ni gostilna, ki bi z enim hodom potešila ves apetit, in ne restavracija, ki je za vsakdanji proračun. Steklo, tisto v jedilnici, ki gleda vinograd, in tisto v spalnici, ki gleda kopalnico, je pač zato, da se gostje – crkljajo.

Mlinci postanejo pašta

Čeprav to crkljanje včasih ne najde konca. Rombu na žaru sicer ni bilo kaj očitati, saj so bile zraven vongole, panceta, cvetačni pire in (spet) tartufi, toda takšnega vtisa kot mondeno prenovljeni stari gradič ni zapustil. Dobre sestavine, ki so sicer skrbno zložene in na izbranih krožnikih, še niso avtomatsko jed s podpisom.
Tatarskemu bifteku, barvno modnemu, je tako zmanjkalo izrazitosti, taljati, sicer sočni in iz škofjeloškega goveda, drugačnosti, račjim prsim, počasi pečenim, s telečjimi jetri, sladko čebulo in kostanji na kruhu, ki ima na Grediču veliko svežih oblik in okusov, pa sicer več odlične marmelade/omake iz rdečega sadja.
Tako kot sladki karti (manjka) več sladic! Saj ima čokoladni narastek ob sebi tudi kavno kremo v kozarcu, in casatta kandirano sadje, zamrznjeno smetano ter svežo sabayon omako, a Avenanti z nekaterimi jedmi enostavno razvadi, da tudi pri drugih hočeš enako.
Odojek z narastkom iz cvetače že sodi v to prvo kategorijo, saj so se vse sestavine lepo ujele, pri čemer je pomagalo tudi kar nekaj začimbnega znanja. Kardamom je bil, namreč, pika na i. Še lepši nasmeh pa so izzvali mlinci v telečji omaki s kandirano bučo in sirovo peno. Nič težkega ni bilo v njih, le lahka omaka, ki je prevlekla mlince, ki so bili pravzaprav pašta, z drobnimi mesnimi in bučnimi kockami, ki so postregle vsaka s svojo teksturo, celotna jed pa je iz preprostosti poskočila v posebni užitek.

Zakaj obiskati?

Restavracija za prenočit. Za vikend v Brdih, za obisk slavnih vinskih sosedov na tej in oni strani, za aperitiv na dnu okroglih stopnic za najdaljšo mizo v najbolj polni kleti, za pozno večerjo in še bolj pozen zajtrk, za posebne goste in za posebne priložnosti.

VINSKA PONUDBA 5

Gredič je tudi vinoteka in to takšna, ki je vredna posebnega obiska. Zaradi nagrajene arhitekture, okroglih stopnic, vinskih boksov, zavesnega lestenca in tako dolge mize, da je na njej prostora za vseh 1.050 etiket. Hišni so vsi vinarji iz Brd in Collia, najbolj zahtevni pa se bodo počutili tudi svetovljansko. Vinska svetovalka Chiara Nemaz. Pet najbolj priljubljenih vinarjev: Marjan Simčič, Dolfo, Movia, Ronco dei Tassi, Bjana.
Komentar bralcev:

5. 1. 2013: Le 4,5 za Avenantijevo kuhinjo? S tem se pa ne morem strinjati. Po dveh obiskih, pri čemer je bil chef spomladi ob drugem s strani lastnika prisiljen ob večjem dogodku odpreti sicer uradno zaprto restavracijo, sem navdušen nad kuharskim znanjem chefa in njegovo brezhibno aplikacijo. V Sloveniji so mu po tehnični in kreativni plati kos natanko štirje kuharji in ena kuharica. Če pa je govora o skupni oceni, se lahko hitro strinjam. Odlični kuhinji, dobri vinski karti in prelepemu simplističnemu dizajnu se namreč pridružuje katastrofalna strežba. Ta je po odhodu Katjuše nazaj v Gorico pod ravnijo kakršnihkoli štirih zvezdic; kaj štirih, treh. Če drži govorica, da je Avenanti že odšel (da naj bi celo prišel kuhat samo še za pričujoče ocenjevanje) in v skladu z lokalnimi informacijami o izvršbah Grediča zaradi neplačevanja, je zelo simpatičen projekt znanega podjetnika in prav tako znanih briških vinarjev očitno nasedel. Škoda, škoda.


Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Medane je kratek spust do Cegla

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
italijansko

Naslov:  Ceglo 9, Dobrovo v Brdih

Telefon:  +386 (0)5 828 0120

www:  www.gredic.si

E-pošta:  info@gredic.si

Zaprto:  ponedeljek in torek; odprto od srede do nedelje med 12. in 15. uro ter med 19. in 23. uro, vinoteka odprta vsak dan med 11. in 23. uro

Kuhar:  Christian Avenanti

Cene:  hladne in tople predjedi 10 do 13, testenine 10 do 16, glavne jedi 15 do 30, sladice 6 do 9; degustacijski meni 35 € (3 hodi) in 55 € (4 hodi)

Jedi:
avtorska sodobna italijanska kuhinja

Dodatno:
hotel s 7 sobami

Leto obiska:  november 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND