Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (39 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Prekmurska bržola – govedina s klobaso in šampinjoni


Posolanka – sladka pica in sirova gibanica


Dodoli – prekmurska specialiteta kot priloga ali glavna jed

 
Restavracija Sklejca, Murska Sobota, 2,5
Posolanka iz prekmurske sklede

Sklejca je lepo ime! Ker takoj pove bistveno: prekmurske jedi v hotelu Diana. In to je pomembno, saj ni enostavno hotelskim restavracijam v podeželskih mestih, kjer je premalo dobrojedskih turistov in preveč hitrojedskih domačinov. Zato pa je Sklejca nekje vmes, med degustacijskimi Panonskimi zakladi in vsakodnevnimi bistro picami.

Za ambiciozno direktorico in nadebudnim chefom (radovedni gostje lahko na hodniku do restavracijo preštejejo kar enajst diplom in priznanj mlademu kuharju) tako murskosoboška Skleda ponuja v razmislek o rezervaciji kulinaričnega doživetja prekmurskih žitnih polj.

Diana po panonsko

Če izbereš pravi trenutek, če je v kuhinji chef, če naročiš degustacijski meni, če je že nova pošiljka vin v hladilni vitrini, če je dobra družba znotraj in sonce zunaj …, potem so v Sklejci na krožnikih zanimive jedi: karpačo divjega prašiča na marinirani proseni kaši, pokap(lj)ani z bučnim oljem; mlečna mesna juha s skuto; dušena srna v brinovi omaki ob skutinem štruklju s sončničnimi semeni in zelenjavo; Dianina sladka rezinica presenečenja po panonsko.

Tudi, če si iz Murske Sobote in delaš kje blizu, potem so v Sklejci vsak dan dve juhi na samopostrežni način, tri malice, sezonski solatni bife in sveži kruh, po principu Sklejcine ”domače, okusne, izboljšane, zdrave …” prehrane in vsake desete malice v tekočem mesecu gratis. Res, največja odlika Sklejce je ta: če si le lačen, potem res ni drago: že dolgo ni bil račun dveh krepkih jedcev tako nizek.

A, če nisi le krepek, temveč tudi zahteven jedec, potem je v Sklejci tudi drugače. Za radijska poročila ti, na primer, rečejo: ”Moramo imeti le to postajo!”, za kruh, ki je trgovski, pa: ”Je pa res svež!” In tudi po vinski vitrini je bilo zabavno brskati za steklenicami, ki so tam že dolga leta …

Seveda pa jim ni lahko. Časi so takšni, da mora imeti še vece varnostno kodo kar s šestimi številkami. In v aluminijasto arhitekturo ambienta z okroglim šankom na sredini in jutranjo buffet postavitvijo miz ob steni (ni ravno prijetno, ko ti med kosilom za vratom začno zlagati večerne vilice in žlice), je bilo potrebno na svetlečo talno keramiko postaviti brezovo ikebano, osvetljeno z makovimi lestenci. Toda na vrtu so zato tudi igrala in če vas pride več, vam odprejo še intimo zimskega vrta.

Sladka prekmurska pizza

Skratka, da ima takšna restavracija sredi mesta testenine, pizze, solate, malice, je logično in prav, da ima tudi ”domače jedi po receptih naših babic” pa celo pohvalno. Že samo spisek juh: bučna, mlečna ajdova, grbanjeva (gobova), pretepena s pajanim kruhom, slivova z ajdovimi vlivanci in, seveda, tudi bograč. A zakaj je potem narezek Sklejca iz pršuta in suhe salame? Oziroma: zakaj so pršut namesto tunke dali tudi v domači narezek, ki so ga okisali kupljeno-vloženi šampinjoni in srebrne čebulice, v družbi solatne ajdove kaše, kolobarjev paprike in peteršilja? Omenjam le zato, ker je ostalo toliko pršuta, da sva si ga pustila zaviti. Presenečenje (doma) pri odvijanju je bilo veliko: v foliji sta bila sir in salama od zajtrka … A da ne bo le zamera, naj se še ve, da sta prekmurska šunka in rolanca (budjola) dovolj nasitili za nadaljevanje.

Bučna juha se je izkazala za bučkino, a bila je barvno oranžna, v lončeni skledi in z obiljem smetane, kar jo je, če ne drugače, delalo prekmursko. Še večja posebnost pa je v Sklejci slivova juha, ki barvno sicer ni za gledat, a je z ajdovimi vlivanci in suhimi slivami, ki gobje delujejo, lahko vsekakor eden od razlogov izleta v središče Murske Sobote, še posebej, ko rahlo sladkast okus popopraš. Le še na dizajnu bo potrebno nekaj narediti.

Čeprav; najboljše od zgodnjejesenskega obiska v Sklejci bi bila najbrž ajdova zlevanka z ocvirki in bučnim oljem. A žal je natakar nanjo pozabil ... Ko je to izvedel, pa je bilo meso že pečeno.

Prekmurska bržola, goveja, v paprični omaki, s šampinjoni in klobaso, je že stara Dianina jed, ki se je spominjamo še iz Časarjevih časov. A zdaj so časi drugačni in če klobasa ves krožnik še vedno uspe narediti drugačen in zanimiv, bi druge sestavine potrebovale več pozornosti. Meso bi moralo biti bolj sočno, šampinjoni ne iz slanice, paradižnik pa ne zvit v rozeto. Ali pa bi le krožnik morali zamenjati?! Nasploh, Sklejca je v ambientu, ki bi potreboval osvežitve, sicer restavracija, a v ponudbi bolj bistro, celo gostilna. Preprost (in bel) krožnik, toda ne mrzel, temveč ogret, bi dal čisto drugačen okus; tudi gorčičnim zvitkom s (spet) paprično omako (madžarski vpliv, ki pa se ne odrazi pekoče), pa še dodolom, v klasični čebulno-smetanovi izvedbi in lončeni skledi, bi bilo bolj domače.

Želim, namreč, reči, da ni potrebno tako veliko. Več prisotnosti chefa in manj površnosti, manj pogrevanja prekmurske gibanice in več navdušenja za posolanko … Slednja je edina res prepoznavna jed v Sklejci, ki želi biti hkrati prekmurska gostilna in mladostna picerija. Tako kot posolanka - pica in sirova gibanica hkrati! Toda, lepo prosim in spet, ne na štirioglatem porcelanskem krožniku z rumenim robom in rjavo črto, pač v rokah in na ulici. Če bi bil Diana, bi iz posolanke naredil street food franšizo. Sladka pizza je navsezadnje inovacija!

Zakaj obiskati?

Z direktorico Olgo Belec smo si po obisku malo dopisovali. ”Zelo me skrbi, če se nismo dobro odrezali, saj se res zelo trudim doseči pravi nivo. Res je, da je težko učiti ljudi novih prijemov in drugačne miselnosti, vendar se počasi premika. Tudi jedilni list je v prenovi. S Štefanom Srako ga spreminjava glede na lokalno pripadnost, sezonskost, kulinarične trende in seveda povpraševanje. Nared bo v decembru, skupaj z novo vinsko karto.” Malo, torej, še počakajte.

VINSKA PONUDBA 2

Vinski list je v pripravi, vinska vitrina pa v sosednji sobi. Komaj smo našli eno steklenico, pa še ta je bila le za sladico. Vseeno so naknadno prešteli 15 različnih etiket, v glavnem od hišnih vinarjev, Radgonskih goric, Kapele in P&F Jeruzalem Ormož. Od Prekmurcev sta zraven še Marof in Vina Gjerkeš. Na kozarec le iz litrskih steklenic. Zaradi pomanjkanja vin v trenutni ponudbi smo izbrali eno od vin iz Sklejcine vinske prihodnosti (ocena se nanaša na vinsko ponudbo, ne na vino!)Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  v hotelu Diana v središču mesta

Regija:  Prekmurje

Značilnost:
prekmursko

Naslov:  Slovenska ulica 52, Murska Sobota

Telefon:  +386 (0)2 514 1240

www:   www.hotel-diana.si

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 7. in 21. uro

Lastnik:  Hotel Diana d.o.o.

Kuhar:  Štefan Sraka

Cene:  hladne predjedi 6,50 do 7,90, juhe 2,20 do 5,50, tople predjedi 3,50 do 8,40, glavne jedi 6,30 do 12,90, sladice 2 do 2,80; degustacijski meni 15 € (4 hodi) in 19 € (6 hodov)

Jedi:
prekmurske jedi in testenine

Dodatno:
hotel

Leto obiska:  oktober 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND