Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 

Rižota z jurčki in fazanom – osvežitev ob Ljubljanici


Crème brulee in limetina strjenka – mednarodno na Petkovškovem nabrežju


Natakar Simon Bajec in chef Slavko Kečkeš – preprosto in domače v stari Ljubljani

 
Restavracija Most, Ljubljana, 3,5
Most med tržnico in glavnim mestom

Tržnica = dnevno sveže, zelenjava, ribe, začimbe. Ljubljanica = prenovljena stara Ljubljana ob obeh bregovih. Mesarski most = novi most in pomenljivo ime. Petkovškovo nabrežje = nova ljubljanska promenada. Restavracija Most = rezultat vseh teh naštetih značilnosti.


Rezervirana miza je bila, kot se to prevečkrat zgodi v naših gostilnah, ki se čudijo, zakaj se ljudje ne navadijo najavljati, čisto na koncu jedilnice in čisto ob sanitarijah. Zunaj je bil večer po deževnem popoldnevu, zato so bile mize mokre, notranjost pa brez zraka. Natakar je vino natočil sicer pri mizi, a dosti prehitro, da je bilo toplo še preden je bila steklenica vode prazna ... Toda, razvedrite se, zraven je postavil tudi košarico domačega kruha, vino je dišalo po rebuli, že pri vratih pa je pisalo: ”Priporočamo,” in napovedovalo nekaj drugega od Petkovškove turistične klasike. Ko sva prišla do fazana v rižoti, je bila sapa spet nazaj, razpoloženje pa za naprej. Most je presenetil! Na fasadi piše, sicer z decentnimi črkami, ”caffe, bar, restaurant”. Ne, to pa Most, na srečo, ni! Ker je več. Prava gostilna, namreč!

Pod oboki obrežne krčme

Vrt je lesen, limone rumene, chef pa priporoča na oknih in polknih stare hiše nasproti novega Mesarskega mosta ribji in žrebičkov karpačo, sipino buzaro, jelenov hrbet s polnozrnatimi štruklji, kovača z limetino omako. Svežina s tržnice čez Ljubljanico ni le PR puhlica za spletno stran (ki je vzorčno pregledna in tudi dnevno sveža!), pač pa jedi res spreminja ponudba branjevk, sam jedilni list pa tudi uspešno vijuga med skušnjavami novega promenadnega obrežja in oboki stare obrežne krčme.

Tatar dimljenega lososa bi se v mestni restavraciji, z naribanim maslom na rukoli in oljčnim oblivom na belini smetane, počutil štorasto, a z opečenim kruhom, ki res ni toast, s sivkinim oljem, ki res diši po vijoličnem polju Krasa, in žličnikoma dimljenega lososa, ki sta res iz ribarnice takoj čez, je to preprost in ravno zato primeren gostilniški uvod. Ne obljublja preveč, izpolni pa dovolj. In s tem predstavi gostilno, ki noče biti visoka, pač pa le iskrena, zato je daleč od množične površnosti. Glasba ni radijska, misli na stenah – ”Tu sem, da me čas prebavi …” – niso tapetne, flaškoni in suho cvetje na okenskih policah, vilice na lestencih, slike v staranih okvirjih ter lesene klopi pa niso imitacija iz kataloga slovenske domače gostilne.

Ko jurčki, opečeni, obdržijo obliko, svežino in vonj, to ni klasika. Kdor takšnih ne zna postaviti na mizo, jih ne bi smel niti pripravljati. A potem bi bilo v naših gostilnah več tartufov kot gobanov … Seveda, tudi Most si pomaga z gomoljikami, ki jih imajo radi ljubljanski turisti, ko se sprehajajo po stari Ljubljani. A stalni Mostovi gostje – gostilna je šele 4 leta mlada – raje pregledajo dnevno priporočilo in naročijo gobovo rižoto s fazanom. Ne le, da jurčki niso zgolj skuhani, so tudi sotirani in na koncu dodani, glavno značilnost pa jedi vseeno daje fazan, ki se je sicer pustil ujeti, a ne izsušiti. Mostu res uspeva, da ima vsaka jed svoj okus in lasten DNK.

Prideš lačen, greš sit

Tudi casarecce, po dolgem zviti rezanci. Pravo razmerje pravočasnega pristavljanja lonca majhnih sip na štedilnik in sprotnega osveževanja s čebulo in paradižnikom, iz česar je nastala gostljata morsko-poletna omaka, v kateri je čebula hrustala v molu, sipice pa na (po)molu. Še rožmarin je dobil svoj del vloge, le kuhar je pozabil, da je potrebno za sveže pripravljeno rižoto krožnik vseeno pogreti.

Če bi bilo tudi meso piščančjih prsi – polnjenih z mladim sirom, jurčki in kraško panceto, z idrijskimi žlikrofi in smetanovo omako – sočno, bi bilo, priznam, že preveč. Most je vendarle ”le” domača slovenska gostilna sredi glavnega mesta! Prideš lačen, greš sit, naročiš le eno jed, pa nisi izjema.

Saj je bil nadev tisti, ki je sočil grižljaj, in žlikrofi - krompir in majaron, z rahlim mesnim zapikom - zvezde, ki so dobile aplavz. Kovač v limetini omaki pa z debelino in okusom, ki sta v prestolnici redki. Še pire krompir, maslo bi mu sicer dodalo še lepši smehljaj, in na olju obrnjena mlada špinača, sta bila nasproti tržnice ob Ljubljanici deležna občutka in svežine.

Ker pa Most uradno ni slovenska gostilna, temveč restavracija z mednarodno kuhinjo, se je vsaj posladkati potrebno v tej smeri. Limetina strjenka z breskovim kulijem in crème brulee z jagodami in sladoledom nista potrebovala travarice na vrh zaradi zdravila, pač pa zaradi zaključka. Ko se po večerji (ob veceju) zadovoljno zavališ v trdo naslanjalo, ne da bi pred tem moral v banko po kredit, se spodobi nazdraviti.

Zakaj obiskati?

Za velike družbe je Most premajhen. Za posebne priložnosti je preblizu. Za prevelika pričakovanja je premlad. Kot domača gostilna nasproti tržnice, do katere je kratrek skok čez lepi most in polno Ljubljaničino gostinsko plažo, pa je ravno pravšenj! Da turisti spoznajo kaj drugega od kranjskih in velikih porcij, Ljubljančani pa od pizz in velikih krožnikov.

VINSKA PONUDBA 3,5

Tudi pri vinih je Most sodobno gostilniški, saj natakar preseneti rekoč: ”Vse je na kozarec, razen nekaj najdražjih!” Vina so primerno hlajena, steklenic ne skrivajo, izbor, v vinski karti sicer brez podrobnosti, je dovolj pester, da se turistom pohvali z vinsko deželo. Število vinskih etiket: 50; najbolj priljubljeni vinarji: Klinec (v razdelku Biološka pridelava), Jakončič, Brič, Pasji Rep, Dveri Pax. Pribitek na ceno: rumena rebula Ščurek 23 evrov, pri vinarju 8,40.

Komentar bralcev:

3. 12. 2015: škampi najboljši kar sem jih jedel,postrežba pa sproščeno prikupna
1. 12. 2012: super ambient, hrana ok, postrežba zakon, sanitarije urejene, parkinga ni.


Dodatni podatki

Kako do tja:  ob Mesarskem mostu nasproti tržnice

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Petkovškovo nabrežje 21, Ljubljana

Telefon:  +386 (0)1 232 8183

www:   www.restavracija-most.si

E-pošta:  most@t-2.net

Zaprto:  nikoli; odprto od ponedeljka do sobote med 11. in 23. uro, v nedeljo med 11. in 22. uro (v zimskem času do 17. ure)

Lastnik:  Čarli J. d.o.o.

Kuhar:  Slavko Kečkeš

Cene:  hladne predjedi 8 do 10, juhe 3 do 4,50, tople predjedi 7 do 16, glavne jedi 9 do 24, sladice 3,80 do 6; degustacijski meni 22 € (3 hodi) in 38 € (4 hodi)

Jedi:
internacionalizirana slovenska kuhinja

Dodatno:
dnevna ponudba

Leto obiska:  avgust 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND