Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (59 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Posodobljena tradicija - štrukelj z dimljeno ovčjo skuto in čemažem na grahovi kremi


Sous vide – mladi pujs na fižolovi kremi s kruhovim cmokom


Za v nahrbtnik in na goro – suhe mesnine iz Posočja


Sebastijan Kovačič – sodobno, toda še vedno regionalno (posoško) na Lepeni

 
Pristava Lepena, Soča, 3,5
Nad Lepenjico: jemlje dih in odpira apetit

Prav tam, kjer jo žubori še Lepenjica, je Soča najbolj bistra hči planin. In prav tam je sredi gozda, s prisluškovanjem največjemu miru, našla planoto za konjski pašnik in romantične brunarice hotelska vas Pristave Lepena. Ker pogled, ki jemlje dih, odpira tudi apetit, njena restavracija ne vabi le hotelskih, temveč tudi posoške goste. Sodobna regionalna kuhinja sredi Triglavskega narodnega parka!

Če ne bi bilo pivovarskih marel, bi bilo celo prelepo … A  tudi pod takšno senco se hitro zaljubiš, ob sveži fokači in bovških čompah, ko na dirigentskem pultu pred kuhinjo, ki z odprtimi vrati na vrt pod vršaci prav nič ne skriva, izbiraš med jagnjem iz pečice in steakom tolminske Cike.

Štrukelj z dimljeno ovčjo skuto

Zato je ob svežem domačem kruhu, pod gorami, na pristavi, v planinskih čevljih ali vsaj z zadihanostjo, ki pusti avto spodaj v kampu in zagrize v hrib, narezek Lepena najhitrejša in najboljša rešitev: vratovina, goveja salama, domači špeh, pršut divjega prašiča, tolminski želodec in ovčji sir. Vsak posebej ima svoj okus, obliko, tradicijo in poreklo. S takšnimi mesninami v nahrbtniku poletiš ob Lepenjici vse do Konca!

Postrv, ki je od Piriha iz Gorenje Tribuše, na Pristavi sami odimijo in jo tudi po svoje obložijo. Kombinacija avokada, doma sušenih paradižnikov, majonezne curry omake in nežnega dima je bila vsekakor nekaj več od hitre rešitve iz hladilnika, ki jo sproži gost, ki bi še kaj več od dnevne jedi iz pečice. Spomnila je na butično bovško Dobro vilo, ki je imela vse, le gostov premalo. Zato je mlada družina Kovačič, ki je bila vmes še v ljubljanski Medani, v Lepeni zastavila drugače in predvsem bolj previdno. Stalne goste si je najprej potrebno nabrati – ”saj se že vračajo” -, naključne pa ne pregnati. Povprečen izletnik je še vedno predvsem lačen in zato je do dobrojedskih poskusov praviloma zadržan. Toda, kakšen krožnik tu in tam … Potemtakem je šla dobra ideja enostavno prehitro na krožnik! Prezentacija: filetirana postrv je lahko drugačna od le pol ribe, avokado je lahko kaj več od solate in omaka, ki ima tako lepo barvo, je lahko okras, ne le dodatek.

Zato pa je bil v pravi smeri štrukelj z dimljeno ovčjo skuto v grahovi omaki! V globokem krožniku, na živozeleni grahovi kremni podlagi, v vsej rumeno žareči lepoti, raztegnjeno-zvit, mehek in voljan, pa vseeno tudi na zob in kompakten. Najprej slika, potem tudi okus, razen dodatka v obliki čemaževega pesta, ki ni bil le prepozen, temveč predvsem predivji. Ko je romal na rob, je bila sredina hitro prazna.

Konji in moči

Vseeno pa je Pristava predvsem domača gostilna s prepoznavnimi jedmi in okusi. S tem se strinjajo tisti na konjih kot tudi oni s konjskimi silami. Zato je gobova juha gozdna, v njej pa ni obilja razmočenih, uvoženih in odmrznjenih gobanov, pač pa zgolj sprehod s košaro po Lepeni. Malo je bilo sicer potrebno popravljati s soljo in poprom, tudi več svežine v obliki svežih zelišč tik pred zdajci bi jo razveselilo, in če bi na koncu opekli še dve lepi klobučasti rezini jurčka za krono juhi na glavo, bi bilo že (spet) butično.

Da Pristava Lepena ni le sezonska najemniška zgodba, temveč je v senzibilnem kuhanju Sebastijana in prešernem gostoljubju njegove Andreje dolgoročna navezanost na ta najbrž najlepši konec najlepše dežele, se strinjajo njoki v omaki divjega prašiča. Dobri njoki, okusna omaka, sočno meso, vroča žlica, vonjave okrog nosa. Si lahko želite še kaj lepšega po raftingu, kajakingu, soteskanju, hydrospeedu, kolesarjenju, muharjenju, jadralnem padalstvu, planinarjenju in političnem kampiranju? Kvečjemu še piko na i, ki bi ji v Italiji rekli gremolata, tukaj pa bi zadoščalo za pest sesekljanega travnika z limonovo lupinico. Še do tistih spodaj v Klinu, ki ob šotorih pogrevajo konzerve, bi zadišalo.

Skoraj tako kot odojek, pravzaprav mlad pujs v omaki belega fižola s kruhovim cmokom. Chef ga je dolgo kuhal v vakuumu na nizki temperaturi in ga na koncu le hitro popekel do nežne hrustljavosti. Vratovina mu je bila hvaležna, s tem pa tudi jedec, ki ob takšni jedi ni bil le turist ali izletnik, pač pa tudi dobrojedec. Zunaj zapečen, v sredici pa prijazen, prav nič masten, z rahlo noto dima, na primerni in kremni podlagi iz belega fižola, ki ji je zmanjkalo le nekaj več kapelj naravne omake. Obojega pač ne moremo imeti, uči tehnika sous vide, ki vso sočnost raje obdrži v mesu.

Pa saj je pri kruhovih cmokih enako. Veliko jih priplava na površino slovenskih gostilniških loncev, a le malo s tako pravšnjim okusom muškatnega oreščka in takšno sočnostjo telesa, ki se res topi na jeziku, kot v Lepeni.

Pred sladkanjem v Lepeni, kjer imajo, seveda, tudi tiramisu in panakoto, saj je najlepša soška ”plaža” navsezadnje spodaj za dvema ovinkoma, pa na izlet do Šunikovega vodnega gaja (1 ura), in šele po njem na domače torte, z okusi orehov, čokolade in skute. Razen, če se ne boste raje predali medeni zmrzlini, s kandirano limonovo lupino, sokom limone in suho opraženimi pinjoli vred.

Zakaj obiskati?

Ob Soči in v Trenti je tako lepo in pestro, da kulinarika ni ne prvi ne glavni razlog obiska. Toda ravno zato bi bilo škoda zaviti na slepo in ko je ravno čas za okrepčilo. Pristava Lepena je, torej, dobra in dobrodošla izbira! Če iz tega nastanejo počitnice v eni najlepših in najbolj romantičnih slovenskih hotelskih vasi, bodo o tem poslušali še vnuki!

VINSKA PONUDBA 4

Malo so vina sicer že v letih, a vseeno je takšna vinska ponudba zanimivih letnikov in iz njih izbranih (slovenskih) vin le v malokateri slovenski gostilni. Če k temu dodamo še široko ponudbo na kozarec in zelo prijazne cene vin, potem je v Lepeni potrebno – prespati! Število vinskih etiket: 120. Hišni vinar Danilo Mavrič; najbolj priljubljeni: Mavrič, Edi Simčič, Širca, Četrtič, Movia. Pribitek na ceno, zeleni sauvignon Mavrič 17 evrov, pri vinarju 10.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Bovca v Trento, v Podklancu desno v Lepeno

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
posodobljeno regionalno

Naslov:  Lepena 2, Soča

Telefon:  +386 (0)5 388 9904

www:  www.pristava-lepena.com

E-pošta:  pristava.lepena@siol.net

Zaprto:  zaprto od 15. oktobra do 20. aprila; odprto vsak dan med 11. in 22. uro

Lastnik:  Andreja in Sebastijan Kovačič

Kuhar:  Sebastijan Kovačič

Cene:  hladne predjedi 8 do 10, juhe 4 do 4,50, testenine in rižote 9 do 14, glavne jedi 14 do 30, sladice 4 do 5

Jedi:
posodobljena regionalna kuhinja

Dodatno:
Triglavski narodni park

Leto obiska:  avgust 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND