Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (63 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 

Mešane školjke – nežno in v sopari


Sladki krožnik – tiramisu, sorbet, mousse, strjenka


Rezanci s pokrovačami – spremljava skute, paradižničkov in špinače


Družinski hotel in tradicionalna gostilna – med gosti je Aleš Hvala (levo), v kuhinji Gorazd Marksl

 
Restavracija Topli val, Kobarid, 4
Morski val ob turistični Soči

Če bi sedel v kakšnem drugem mestu tako na cesti, bi bilo to dovolj kvečjemu za bife ali menzo. V Kobaridu pa je ravno to čar! Po dnevu polnem posoškega adrenalina se gostje iz vsega sveta zapodijo in razporedijo po gostilnah in restavracijah turističnega kraja, ki ima čisto v centru hotel Hvala, z morsko teraso na pločniku glavne ulice. Topli val ima zgodovino restavracije, ki je nekoč slovela kot najboljša slovenska kontinentalna ribja gostilna, in nadaljevanja te tradicije, ki je po nekaj poslovno razburkanih letih spet v družinskih in mladih rokah.


Surove kapesante z jagodami in oljčnim oljem imajo svojo nedolžnost, ki ji šele dva obrata iz več kot meter dolgega poprovega mlina (peugeot, seveda) dodata pikantnost, dobro olivno olje (hrvaški Chiavalon) pa se ob nekaj kapljah limonovega soka brez grenkobe preda morski čistosti nežne mesnatosti školjk.

Danes imam sveže

Zato v Toplem valu ne naročajte z jedilnega lista; ker potem nama ne bi verjeli. In bi bili ob presenečenje, kako drugače zveni, če vam mladi šef Aleš, ki se s sestro Vesno dnevno menjuje v gostiteljski vlogi, reče: ”Danes imam sveže …” V pozdravu iz kuhinje je preveč izgovora za couvert pribitek – čeprav je na kruhu lokalna skuta in je paradižnik doma pasiran – in na spisku je to, kar imajo tudi drugi, a karpačo brancina, pokrit s surovo feto lososa, je brez kašljanja in kihanja iz hladilnika, zgolj z začimbnostjo drobnjaka in z na hitro podušeno, torej upadlo, rukolo, ki tako ni le povsod prisotni solatni okras, pač pa koristna priloga.

A to je treba najprej dočakati. Še dobro, da imajo pri Toplem valu lepo navado točenja vin na kozarec, saj tega ne počno za šankom, pač pa pri mizi, s tem da steklenico pustijo, da si jo lahko v miru ogledaš ali … Koristi, čeprav je lahko tudi nevarno, ker se lahko čakanje v polnem avgustu zavleče v eno uro do prve jedi in za pet hodov preko polnoči, ob pogledu na pizze čez cesto in prisluškovanje pri lačnih sosedih, češ da je kuhinja preobremenjena. Toda, mar nismo v sezoni čakanja na cestah vajeni?!

A kar, z malo zamude, le pride, je zelo korektno! Topli val ve: kakovost sestavin potrebuje le dvoje, čim več prostora na mizi in čim manjši kuharjev ego. Res je sveže iz morja in v kuhinji res ne komplicirajo. Surove školjke, ki s solato prekritimi pladnji, velikimi krhlji limon, opečenim trgovinskim kruhom in steklenimi skodelicami prilog vizualno delujejo turistično, z okusom dokazujejo, da ima Topli val sicer velike krožnike in znane jedi v oddelku ”mesni kotiček”, toda njegov morski piš je še vedno zelo svež. Ostrige s kisom in šalotko, srčanke, mušole (Noetove barčice) in venernice čim bolj brez in direktno, ter nazaj grede velike kozice z drobnjakom in mali škampi z rdečo baziliko, so redkokje ob morju tako iskrene in prvinske.

Posebnost: soparjenje

Valov gospodar pa ima školjke najraje v sopari in tega ne skriva. ”Sem pristaš preprostih okusov, le sol, poper, limona in malo vina.” No, na srečo je kuhar mešanim školjkam v sopari (kompleksne barčice, nežne venernice, zelo sveže klapavice) dodal še malo pomarančne lupine in peteršilja. Obvezno na koncu najbolj vijugave ceste ob najbolj deroči reki v Sloveniji!

Kuharjevo spoštovanje do sestavin, ki jih ne zakriva s svojimi idejami, temveč jim raje priznava primat, je bilo všečno tudi pri širokih svežih rezancih z dovolj jajci, da se je v rumeno barvo lepo vključila kontrastnost sotiranih barv češnjevih paradižnikov in mlade špinače. Okus dišeči pašti so tako dajale majhne pokrovače, s katerimi se je lepo ujela sveža kobariška skuta.

Topli val se ne trudi, da bi pripovedoval izrazito regionalno zgodbo, saj se tudi pri školjkah, ribah in rakih zadovolji le s pridevnikom jadranski, želje turistov po domačem pa gasi z joto s kranjsko, ravioli z nadevom skute, prelitimi z zaseko in ovčjim parmezanom, ter, seveda, s kobariškimi štruklji. Zadostujeta mu polna terasa, na kateri je enakomerno razmerje med hitrimi mizami z velikimi krožniki mešanega mesa na žaru, in počasnimi s pladnji svežega morskega valovanja. Predvsem pa se tudi sredi Kobarida potrjuje morsko pravilo, ki je značilno tudi za druge naše ribje restavracije: najboljše se zgodi do glavne jedi!

Riba je pač riba, tudi v Toplem valu. Ima svojo ponosno ceno (60 evrov za dva), zaradi katere na koncu škarpini sicer priznaš čvrstost, tudi sladkost mesa, a si hkrati pikolovsko natančen v štetju sekund, ki so s kuhanjem (na lešo) šle čez vrhunec. So bile predjedi predobre ali pa v romantično osvetljeni leseni toplovalni pomol vseeno ne pljuska morje, temveč zgolj asfalt?!

Saj tudi sladki finale ni bil na nivoju surovo dobrega uvoda. Krožnik kuharjevega sladkega presenečenja je, namreč, zgolj turistična pričakovanost nezahtevnih gostov, ki jih prevzame, da je pod mlečnim steklom tekočega sorbeta list iz grma ob cesti, pod skodelico domačega tiramisuja pa z vrta za hotelom. Četudi je pod čokoladnim moussom jagodni coulis (gladka sadna kaša) in nad smetanovo strjenko karamelni brizg, je Topli val vseeno predvsem – morska gostilna!

Zakaj obiskati?

Za ljubitelje morskih jedi, seveda. Tako za tiste, ki tudi med gorami ne morejo brez buzare, kot za one, ki na morski promenadi ne naročajo surovih školjk in rakov. Topli val ima dobre zveze na obali, vešče roke v kuhinji in zgovorna gostitelja na terasi

VINSKA PONUDBA 4

Gostitelj pridno in dobro svetuje iz nabora 90 etiket pretežno primorskega porekla. Kozarci so visoki in veliki, kar ni vedno prednost, a zato vanje točijo pri mizi. Vsak mesec menjujejo hišnega vinarja; avgustovski je bil Pasji rep iz Vipave.

Najbolj priljubljeni vinarji so Pasji rep, Guerila, Danilo Mavrič, Batič, Borut Blažič. Pribitek na ceno: beli Jebačin 33 evrov, pri vinarju 13,20.


Komentar bralcev:

28. 10. 2014: Odlično, zeloooooo okusno v tednu restavracij-jesen 2014!
4. 3. 2014: Super restaurant.


Dodatni podatki

Kako do tja:  v centru Kobarida

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Trg svobode 1, Kobarid

Telefon:  +386 (0)5 389 9300

www:  www.hotelhvala.si

E-pošta:  topli.val@siol.net

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 12. in 22. uro

Lastnik:  Aleš in Tanja Hvala, Vesna in Gorazd Marksl

Kuhar:  Gorazd Marksl

Cene:  hladne predjedi 8 do 16, tople predjedi 8 do 26, glavne jedi 18 do 19, divje ribe in raki 50 do 98 €/kg, sladice 3 do 8; degustacijski meni 60 do 80 evrov

Jedi:
morska kuhinja

Dodatno:
hotel Hvala

Leto obiska:  avgust 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND