Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (73 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Postrv – sveža in dimljena, v rženem testu na gomoljni zelenjavi


Jagenjček – z gratiniranimi skutnimi štruklji in blanširano zelenjavo


Marinirano – jelenov file in mlade lisičke


Kuhar Iztok Krajnc in sommelier Marko Pavlič – v jedilnici posestva Pule, ki gleda v konjsko stajo

 
Posestvo Pule, Drečji vrh, 4,5
Dobrodošli doma pri Anderličevih

Vsak krožnik in pladenj, vsak prtiček in prt, vsaka radovednost in pogled, imajo skrbno izvezen znak Posestva Pule in družine Anderlič. Upravičeno! Na to moraš biti ponosen. Na Pulah je pač lepo. Konji ti gledajo v krožnik, dvanajst generacij uspešne družine je na razstavi, lesene hiške so v bukovem gozdu, mesoreznica je v vinski kleti, na mizi pa so ambiciozne jedi, ki poznajo lokalne običaje in pridelovalce, saj jih kuharja s Pul pripravljata s spretnostjo in razgledanostjo. Posestvo, ki mu pri nas ni para!

Kruh, tudi ajda je vmes, je hrustljavo domač in svež, pa čeprav pozdrav, simpatično na hrastovi dogi, s svežim koprom in vršički origana, prestraši, da bo tudi tukaj med dolenjskimi griči preveč morsko. A losos, tatarsko zrezan, je sveže mariniran z limeto in paté iz tune je rahel in lahek, natakar pa že našteva dnevno ponudbo, prilagojeno zelenjavnemu vrtu, ki je le nekaj metrov stran, in gozdovom, ki so kamor po planoti seže oko čez njivo detelje, omejene s prvo letino cvetoče sivke.

Mokronoški žlikrofi in črni krajec

Jelenov file, mariniran v portovcu in olivnem olju, je kuhar le nežno opekel in ga združil z lisičkami, ki so ohranile čvrstost in svežino zgodnjega nabiralčevega jutra. A zraven je bila še sled goste, kremne gorčične omake, ki je zastrigla ušesa. Slučaj? Vsak naslednji krožnik ga je zanikal, dokler radovednost ni bila potešena. Četudi (nama) je kuhal le chefov namestnik, se Janez Bratovž (Restavracija JB) še zdaj spominja perspektivnosti Iztoka Krajnca, ki mu je ”pobegnil” v Ameriko.

Saj je bila tempura premalo vroča in je le zmočila nežen bučkin cvet, saj se je potočnim rakom poznalo, da so bili iz kozarca, saj so bile priloge na različnih krožnikih iz istega mise en placa, in saj bi celo al dente zavedni Italijan po grizenju raviola iskal zobotrebec. A kuharska ekipa na Pulah dokazuje, da še takšna lepota narave, kozolca, tradicije in urejenosti v kuhinji potrebuje mojstre, ki jo znajo (toplotno) obdelati.

Zato je bil bučkin cvet okusno polnjen s skuto, bučkami in parmezanom, položen na v maslu hitro sotirane bučke in osvežen z nežnimi vrtnimi solatkami. Zato je dolgočasne potočne rake spremljala mandljeva krema in jih prijetno grenko začinjal dušeni radič, ki je inteligentno dokazoval, da barve na krožniku niso le zaradi umetniškega vtisa. Zato so bile priloge na paralelnih hodih sicer enake, a zelenjava sveža, sezonska, hrustljava in zdrava. In zato ravioli sploh niso bili zgolj pašta, temveč mokronoški žlikrofi, polnjeni z mesom in proseno kašo, nežno obliti s kremno majaronovo omako, v katero je kuhar namočil še tanki feti kozjega sira, natakar pa ni pozabil povedati, da je govejo meso iz tafelspitza, torej vršička črnega krajca, ki je na Pule iz Avstrije našel, očitno, skupaj z družino Anderlič. Poskusite, torej, tudi njihovo govejo juho iz bakrene posode!

Račka s pomarančo, postrv z ržjo

Ko je kuharjeva pomočnica v zeliščnem vrtu dovolj natrgala, je somelje Marko Pavlič, ki se je dobro znašel med dolenjskimi steklenicami, potolažil z besedami: ”Več je krožnikov, manj je na njih …” Res ima takšen izlet na Pule svojo ceno, toda dvomim, da je pravemu dobrojedcu na koncu žal.

Velik račkin raviol, ki mu je okus prefinjeno dopolnjevala nežna in sočna kislina pomaranče, celotno jed pa zaokrožala odlična omaka iz račjega fonda, z umešano pregreto smetano, je imel na drugi strani mize družbo alpske postrvi, dimljene in sveže, v rženem testu. Z njo se je lepo dopolnjevala sotirana julien gomoljna zelenjava, pika na i pa je bila spet omaka, tokrat pehtranova. Prva jed, torej, iz ”ozimnice”, druga pa iz dnevnega, jutranjega navdiha, obe pa dokaz harmonije odličnih sestavin in kuharjeve spretnosti.

Ima po takšnih in toliko uvodih še smisel izzivati tudi na glavnih krožnikih? Z njimi je mladi kuhar opravil rutinsko, a še vedno dovolj pulsko-vrhunsko. To pomeni, da so bili jagenjčkovi kotleti rožnati in sočni, omaka pa spet druge gostote, barve, teksture in okusa. Kako ”preprosto” je, ko imaš dovolj velikih loncev za zgodnje vstajanje in dovolj zeliščnih gred za okopavanje ... Seveda so račje prsi, ki so jih v omaki suhega sadja spremljali spet zelo al dente dolenjski pipči (vodni žličniki), imeli svojo in žametno omako. Zakaj bi potem zmotilo, da je bila zelenjava tako hitro blanširana, da se ni imela časa niti pogreti?!

Le pri sladicah je bilo zgolj povprečno. Oziroma poenostavljeno. Pravzaprav razumljivo. Na Pulah je poudarek na sestavinah, regionalnosti in sezonskosti. Za posebnega slaščičarja še ni prostora, torej je bilo dovolj, da je bil po osmih različnih krožnikih zgolj današnji jabolčni zavitek, s poudarkom potrebne kislosti limone in jabolčnega olupka, ter skutina strjenka, oboje z dodatkom svežega sadja iz grmičevja (ribez, maline, borovnice). Saj se res konča šele s – štruco kruha (tradicionalno pulsko slovo v obliki moke iz kamnitega mlina). Simpatično.

Zakaj obiskati?

Izlet! Ravno v teh časih, ko se v dolini zdi vse narobe, zgoraj sredi travnikov, njiv in gozdov, pa je vse drugače. Lesene hiške za življenjski jubilej, velik šotor za poroko, stara domačija za zajtrk in krošnja ob kozlcu za dobrojedski obisk.

VINSKA PONUDBA 4,5

Obisk vinske kleti je pravi izlet. Prvotni poudarek na avstrijskih vinih se vse bolj spreminja v prid vinske dežele Posavje in najboljših slovenskih vin. Vinski svetovalec Marko Pavlič skrbi za 180 vinskih etiket. Hišna vinarja sta Domaine Slapšak (Francoz, 5 ha, še zori penine, iz Tržišča) in Zdravko Mastnak, ob njiju največ zanimanja še za Constantini, Dveri-pax in Alegrini Amarone. Pribitek na ceno: zeleni silvanec, Vinska klet Krško, 15 evrov, pri vinarju 3,50.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  iz Mokronoga za dobro vidnimi kažipoti

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
posodobljeno regionalno

Naslov:  Drečji vrh 16, Trebelno

Telefon:  +386 (0)7 349 9700

www:  www.pule.si

E-pošta:  info@pule.si

Zaprto:  ponedeljek in torek (možen zakup za zaključene družbe); od srede do sobote med 12. in 22. uro, v nedeljo in ob praznikih med 11. in 18. uro

Lastnik:  družina Anderlič

Kuhar:  Aleš Pelc

Cene:  hladne predjedi 6 do 11, juhe 4 do 7, tople predjedi 8 do 12, glavne jedi 11 do 23, sladice 4 do 7; degustacijski meni 45 evrov (4 hodi) in 54 evrov (5 hodov), tradicionalno pulsko kosilo (tafelspitz meni) 23 evrov (3 hodi)

Jedi:
sodobna in ambiciozna regionalna kuhinja

Dodatno:
luksuzni apartmaji in Spa; članstvo v Historic Hotels of Europe

Leto obiska:  avgust 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND