Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (67 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Zlatovščica, krebuljica, čebula in jabolčni sladoled z wasabijem


File morskega lista z zeliščno polento


Ješprenjček s šparglji in temperiranim jajcem v pesini marinadi


Borut Jovan (desno) in Aljaž Novšak – restavracija Prestige iz Moravskih Toplic

 
Restavracija Prestige, Moravske Toplice, 4,5
Proste roke kuharja prihodnosti

Prestige te lahko vrže na hrbet. A lahko te tudi zasvoji … Glede tega ima restavracija najboljšega hotela Term 3000 v Moravskih Toplicah pravšnje ime. Chef Borut Jovan pri svojih 27 letih kuha že zdaj tako, da je med desetimi najboljšimi slovenskimi kuharji prihodnosti le še devet prostih mest. A hkrati je ravno zdaj pred največjim izzivom. Tako kot najboljše sestavine, ki dajo sprva sicer dobro juho, a iz nje le z redukcijo nastane tudi vrhunski, prestižni glaze.

V Livadi Prestige je bilo res dobro! Toda takšna večerja tudi pošteno utrudi. Ne zaradi količine, temveč zaradi – količine. Ne, namreč, zaradi prevelikih porcij, temveč zaradi preveč informacij. Tehnike, kapo dol. Sestavine, vrhunske. Borut Jovan priznava: ”Pustijo mi proste roke.” Krožniki lepi. Jedi dovršene. A značilnost prestiža in Prestigea (še) ni, da je manj več!
A morate ga razumeti. Borut Jovan, diplomant mariborske višje gostinske šole, s svojo ekipo in desno roko Aljažem Novšakom (z izkušnjami iz Agli Amici, Videm, dve mišelinki), vsak dan pripravlja nekaj sto obrokov za hotelske goste in komaj čaka, da se bo kateri zvečer ojunačil doplačati 14 evrov in naročiti “prestižni” menu. Zato mu je treba pomagati in se odpeljati na kopanje v Moravce. Kajti, ko bo znal določiti prednost in vrstni red, dati prave poudarke in reducirati preveč na bistveno, se bo začel na krožnike tudi podpisovati. Takrat bo slovenski kuharski zvezdnik in vi boste lahko rekli, da ste ga spoznali že dolgo pred tem!

Sprehod po prekmurskih travnikih

Chef najprej nareže kruh, bombetko s čemažem, kruh z ajdovo kašo in focaccio z olivami in pinjoli. Da, jutri boste hujšali. Potem pozdravi po prekmursko z langašem. Zraven so domači jogurt s papriko, kumaro in zelišči ter dimljena pašteta Kodila, s črnim čipsom in marinirano hruško. Da, res zna!
Ravno zato pa opozorilo: pred neželenimi učinki nadaljnjega branja se posvetujte s celotnim omizjem in naročite vsi enako, menjavanje krožnikov pa prepustite profesionalcem.
Ob dimljenem govejem jeziku so, tako, še penasta terina gosjih jeter, hrenova krema, hruška, črni oreh in drobtine, ki vzbudijo največ radovednosti. Kako hrustajo, boste izvedeli, če boste star rženi kruh ocvrli, nato pa ga v pečici sušili pet ur na 62 stopinjah, da bo ovojni papir popil vso maščobo.
Krožnik marinirane zlatovščice, ki bi lahko, lep kot slika, visel tudi na steni, zaznamuje krebuljica, ki napolni rdečo in belo čebulo. Provokacijo okusov dovršita nasprotji, sladkovodni kaviar in sladoledni wasabi.
File lista z zeliščno polento predstavi Jovanovo romantično plat sprehodov po okoliških travnikih. Za začimbno noto ob kandiranem paradižniku, sušenih olivah, grahovi kremi in stebelni zeleni skrbijo koprc in listi divjih jagod. Z redukcijo na manj je več ta jed ni le kandidatka za umami, temveč tudi omamo.
Zato je dobro, ker te mini ješprenjček, kuhan z gomoljno zelenjavo, svežo kumaro in šparglji, zbudi s svojo rustikalno sodobnostjo. Na vrhu je tekoče jajce, ki ga je chef temperiral do 62 stopinj, nato pa ohladil in mariniral v pesinem soku. Hladno se lepo razlije čez vročekrvna divja zelišča, od gozdnih jagod do robid, rmana, divje melise in še česa. Zmoti le skromen, majhen in ”neprestižni” krožnik.

Zaradi mlečnega odojka v Španijo

Ko je čas za pranje ust, nova provokacija. Mojito, kislo-sladko! Želiran metin bonbon se v ustih tekoče razpočeno utekočini v limetin sorbet, ki ga poplakne ledeni čaj rdeče bazilike. Na vrhu je meringa iz sladke smetane. Zakaj je pesnik hotel, da v ustih ostane sladko? Ker je šel v Španijo po znanje o mlečno-sladkem odojku!
Če se še spominjate, hrvaški (Monte) odojek prejšnji teden ni navdušil. Zato, ker je Jovanov boljši! ”Vedno sem bil radoveden, kako se naredi sendvič iz mlečnega odojka!” Tako, da se iz odojkovega repa in suhe slive naredi bonbon, iz rjavega fižola in pljučnega odojkovega fileja pa praline ocvrt v prašičkovi koži.
Za Španijo je Jovana navdušila Ana Roš, ki ga je kot vajenca v Hiši Franko popeljala na ekskurzijo v El Celler de Can Roca (3 mišelinke). Potem je šel sam stažirat še v Barcelono v Hisop (1 mišelinka). ”Mlad, prijazen šef, odprt, takšni niso povsod …” Pomurski prispevek tej jedi je mini repa, marinirana v repinem soku. Pripravite se, da bo tudi kislo.
S prepeličjimi prsmi je kuhar povedal, da pozna tudi sous vide tehniko. Bilo je mehko in sočno, a hkrati še al dente (ajdove krpice) in kremasto-gladko (panakota sveže bazilike). Ob naravni omaki bi lahko piriranje česna in pečenje paprike tudi izostalo.
Da pa se chef in njegov pomočnik ne ustrašita dela, je potrdilo še sladko. Čokoladni fondant je bil z juho iz agrumov, toploto sta hladila sladoleda iz sveže pasijonke in mandljev, njuno topljivost je brzdala mandljeva moka. Preveč? Kje pa, saj je bilo na drugem krožniku krat dva: zloženka hrustljavega drobljenca z gozdnimi jagodami, sladko smetano z vanilijevim strokom in sladoledom iz kozjega jogurta, ter špargljev raviol (bolj praline) v beli čokoladi s karameliziranimi šparglji in jagodno omako. Je dotolklo? Sploh ne, saj je bilo še: marinirana figa v sladkornem sirupu, nadevana s čokoladno peno z grand marnierom, pa mandljev hrustljav kruh, na živem ognju pečena (žgana) hruška in sladoled iz gorgonzole. Ko bo ”manj”, bo za pet!

Zakaj obiskati?

Lahko, da črna termalna voda, ki je v Livadi Prestige kar v vsaki sobi, (po)zdravi, toda še večja odlika prestižnega hotela s petimi zvezdicami so proste roke njegovega kuharja, ki tako lahko vzporedno še vrhunsko in kreativno ustvarja. Izkoristite, dokler tega niso spoznali tudi hotelski gostje.

VINO 3,5

Za takšno restavracijo skromna bera buteljk (88 etiket), a zato z lokalno prevlado. Škoda, ker natakar ni točil pri mizi, saj je sicer strokovno priporočal. Vinski svetovalec Andrej Jandrašič. Najbolj priljubljeni vinarji: Erzetič, Santomas, Steyer, Marof, Alojz Režonja. Pribitek na ceno – laški rizling, Marof  22 evrov, v kleti 5,70.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  v hotelu Livada Prestige

Regija:  Prekmurje

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Krajnčeva 12, Moravske Toplice

Telefon:  +386 (0)2 512 5050

www:  www.sava-hotels-resorts.com

E-pošta:  recepcija.livada@terme3000.si

Zaprto:  nedelja, ponedeljek in torek; odprto od srede do sobote med 12. in 15. uro ter med 18. in 22. uro

Lastnik:  Sava hoteli

Kuhar:  Borut Jovan

Cene:  meni šefa kuhinje 32 evrov (4 hodi), 38 evrov (5 hodov) in 48 evrov (6 hodov)

Jedi:
visoka prekmurska kuhinja

Dodatno:
Terme 3000

Leto obiska:  maj 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND