Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (57 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Zrezek Vila Hold po novem, s čemažem, sušenimi gobami in mletim prekajenim


Pomladna solata z regratom, kozjo skuto in travniškimi cvetovi


Amulet čarovnice Apolonije – jelenov file, makov kipnik, zelenjavni rezanci


Ekipa gostilne Mencinger – kuhar Matej Štefanec desno

 
Gostilna Mencinger, Črešnjevci, 3,5
Od starega zrezka do nove rulade

Slovenske podeželske gostilne, ki so odvisne od lokalnih gostov in naključnih popotnikov, v teh težkih časih, ki pa so kljub vsemu tudi vedno bolj dobrojedski, sprejemajo še težjo odločitev. Za plošče ali proti njim. Za velikost ali kakovost. Za tradicijo ali tudi sodobnost. Za prebujanje ali spanje … Gostilna Mencinger iz Črešnjevcev se je že odločila. Mladega kuharja je največ naučila babica, toda najraje ima goste, ki hočejo novo in drugače.


Na plošči Mencinger za dve osebi so ”2 x nadevan svinjski zrezek s šunko in sirom ocvrt po dunajsko, 1 x piščančji pariški zrezek, 2 x kotlet na žaru, 1 x puranji zrezek na žaru”. V tem se Mencinger (ni v sorodu s spodaj podpisanim!), ne razlikuje od tisočnije drugih slovenskih podeželskih gostiln. Plošča je še vedno zakon!

Toda Mencinger (zdaj se lastniki pišejo Štefanec) ima na jedilnem listu tudi zrezek Vila Hold, ki ga tvorita svinjski zrezek in prekajeno meso v smetanovi omaki z gobami in sirovimi štruklji. Ta zrezek pa ne predstavi le stare lokalne vile, ki jo je pred 150 leti za počitnice na vinogradniški deželi postavil avstrijski pivovar, temveč tudi novo slovensko podeželsko gostilno. Ta zrezek je namreč, dragi jedci, najboljša priložnost, da se preizkusite – ste za velike plošče ali za majhne rulade!

Doživetje panonske gastronomije

Zato sva bila pri Mencingerju prvič, toda ne zadnjič. Čez leto se, namreč, greva prepričat - kako ste se vi odločili! Oziroma: bodo pripravljali Holda po starem ali po novem? Gre slovenska podeželska kulinarika naprej ali nazaj? Se prebuja le pomlad, ali se tudi mi?

S starim zrezkom Hold ni, seveda, nič narobe. Razen, da je takšen kot povsod. Novi zrezek Hold pa ni nič posebnega. Razen, da ni takšen kot povsod.

Je velika umetnost, če štruklje namesto s skuto napolniš s čemažem? Če namesto odmrznjenih jurčkov omako narediš iz sušenih in mletih? Če namesto velikega zrezka zviješ dve tanki ruladi, ki ju s štruklji zložiš v stolpič? Če namesto debele prekajene obloge uporabiš drobne prekajene kockice?

Je! Kajti za to je bila potrebna predvsem hrabrost. Ko vsi naročajo plošče in ”stare“ zrezke, je potrebna hrabra odločitev, da se pridružiš prebujevalcem. A gre, če te je kuhati naučila babica in je v tebi dovolj ambicioznosti in radovednosti, da lačen še novega znanja obiskuješ kuharske delavnice, listaš knjige ter iščeš, odkrivaš, preizkušaš. Gre, če tudi v tvoji vasi diši po Prekmurju in je tudi tvoja gostilna del evropske naložbe v prihodnost, uresničene v akciji Doživetja panonske gastronomije, v katero je vključenih kar 38 slovenskih in madžarskih gostiln. Ker to ni le akcija, temveč že kar gibanje, ki je februarja in marca odkrivalo panonske zaklade, zdaj je prebudilo pomlad, do konca maja bo pričaralo naravo, junija razcvetelo žito.

Prababičina kisla juha

Čeprav so Črešnjevci, seveda, na tej strani … Zato pa je kisla juha prababičina, ocvrti zrezek pa štajerski. Svinjski želodčki so bili tako tanko in enakomerno zrezani, da se jih je tudi manj hrabrim dalo ”prodati” za kaj manj nenavadnega, juha pa tako domača in večna, da je jasno, zakaj so v takšni gostilni malice še zmeraj tako priljubljene. Z dodatno žlico vina štajerski vampi lepo pogrejejo želodec s pravo mero pikantnosti.

Zrezek po štajersko iz klasičnega repertoarja dunajsko ocvrtih polnjenih zrezkov, ki ponekod nosijo hišna, drugod pa krajinska imena, se pri Mencingerju predstavi v lažji inačici, ker topljivi sir zamenja skuta, prekajeno meso je dovolj tanko odrezano, da ni preveč štrleče, v panadi pa štajersko poreklo hrustljavo zastopajo bučna semena. Čeprav tak zrezek brez priloge deluje na krožniku nekoliko zgubljeno, pa se je kuhar uspet izogniti pasti ocvrte velikosti, ki bi gledala čez rob, ko je preprosto zarezal čez sredino.

Četudi je pomlad že prebujena (danes je zadnji dan akcije, ki jo bodo jutri zamenjale čarovnije narave, v gostilni Mencinger s peno iz špargljev), pa vseeno ne smemo mimo okusnega spomina. Začelo se je, namreč, z regratom, toda cvetoče in ne le v solati. Ker jejo tudi oči, je chef Matej regrat s toplim krompirjem zložil pravokotno, potresel s svežim kozjim sirom in okrasil s travnikom. Kar niti ni začudilo, saj je pri Štefanecih že pred hišo polno cvetov, v domačni jedilnici pa ob tiktakanju stenske ure črno-bele slike pričajo o dolgi gostinski tradiciji. Posluh za ohranjanje starega je tudi hitro po koncu radijskih poročil preklopil na tamburaški orkester Petra Dajnka (čebelar, pisatelj jezikoslovec, duhovnik).

Za skrivnostnim imenom amulet čarovnice Apolonije se je skrival jelenov file, dovolj nežno popečen, da je še ohranil jetrno-orehovo mehkobo, s tem da je sočnost črpal iz domačih brajd, ki so omaki dale prepoznavni okus in barvo izabele. Hrabrost iz uvoda pa je kuhar tudi v zaključku potrdil s prilogo, za katero si je dal najprej delo z rezanjem bučk v dolge in tanke rezance, potem pa še z dvigovanjem kipnika iz kopriv, ki ga je hrustljavo prekril s sušeno lupino paradižnika. Morda ne vse pomladno, a bilo je kuharsko spretno-korektno, zato verjamem, da v krožišču pri črpalki v Radgoni avtomobili ne bodo več zavijali zgolj proti Radencem, temveč zaradi Mencingerjeve malice ali kosila tudi proti Dajnkovi rojstni hiši.

Kajti le sladko je bilo takšno, pri katerem se panakota pač in žal ni posrečila. A kdor se je upa lotiti z regratom, ta bo zmogel tudi pasti želatine. Če ne, pa še vedno ostane štajerska gibanica, a le, ko je res sveža.

Zakaj obiskati?

V stari gostilni so spet stari lastniki, toda z mladim kuharjem. Ta povezava med tradicijo kisle juhe po babičinem receptu in mladostno ambicioznostjo vnukovih sezonskih menijev pa je tudi glavna odlika vaške gostilne, ki tudi z zunanjo in notranjo podobo vabi na izlet v Radgonsko-Kapelske gorice.

VINO 2,5

Vinski list je kratek, toda lokalen. Penina je radgonska, toda ne na kozarec. Hišni vinar je turistična kmetija Borko, toda gostje naročajo tudi buteljke: Radgonske gorice, Kapela, Marjan Simčič, P&F Jeruzalem Ormož. Pribitek na ceno: rizvanec kapela 10 EUR; pri vinarju 4,56.
Komentar bralcev:

13. 11. 2016: To je gostilna, ki mi polepša dan, če vem, da bom tam jedla. Z mojim stricem Martinom je bil to za naju poseben obred, saj njihova hrana je izvirno domača, s pridihom posebnih idej in domačih izdelkov, vina dobro izbrana, ambient pa ima svoj čar - dušo, ki da vedeti, da je to družina z vrednotami. Čestitke go. Danici, ki je znala vse to povezati in ohraniti. Imajo smisel za okolje, rožice..vse je tako usklajeno in lepo, kot njihov maček Muri, ki prav tako pozdravi obiskovalce in zadovoljno prede na okenski polici. Še na veliko uspešnih let jim želim, Dragica iz Maribora


Dodatni podatki

Kako do tja:  za Gornjo Radgono, pri bencinski črpalki desno

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Črešnjevci 93, Gornja Radgona

Telefon:  +386 (0)2 561 1241,

www:  www.gostilna-mencinger.si

E-pošta:  info@gostilna-mencinger.si

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od torka do sobote med 9. in 21. uro, v nedeljo med 11. in 15. uro

Lastnik:  družina Štefanec

Kuhar:  Matej Štefanec

Cene:  hladne predjedi 4,50, juhe 1,90 do 3,50, tople predjedi 2,50 do 4,90, glavne jedi 5 do 16, sladice 2,10 do 3,50; degustacijski meni 22 evrov

Jedi:
regionalna panonska kuhinja

Dodatno:
gosposka Vila Hold, ob njej pa tipična ilovnata panonska hiša Petra Dajnka

Leto obiska:  april 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND