Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (52 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Šampinjoni s čemažem in slive s panceto


Svinjska ribica v testu, goveji biftek, polenta s kozjo skuto


Nina in Primož Dolničar – domača kuhinja v izložbeni gostilni

 
Izložba, Ljubljana, 3
Domača kuhinja brez zaves

”Lahko tudi tukaj,” pokaže na dva stola ob delovnem pultu svoje majhne kuhinje, ki bi lahko bila tudi v garsonjeri iz desetega nadstropja bloka, če ne bi bila spuščena v ”klet” gostilne, ki je bila nekoč ”največji ljubljanski pajzl”, danes pa v njej gostje iz televizijske perspektive opazujejo multitalente najbolj nenavadnega ljubljanskega chefa. Dobrodošli na domači zabavi bežigrajske soseske in kuharskem resničnostnem showu v prodajalni blaga na pločniku stare Mušičeve vile!


Za začetek ni nič penečega, ker to bi na teh trdih stolih iz masivnega lesa delovalo kot pačenje, ki nima nič skupnega z veliko leseno tablo pred vrati, ki okoliškim gospodinjam dnevno sporoča ponudbo na tržnici in kaj bodo, torej, skuhale. Za začetek je sok iz rdeče pese, korenja, pomaranče, stebelne zelene, koromača in zagotovo še česa, saj je vsak dan drugačen, tako kot se spreminjajo vreme in sporočila na facebooku dnevno ob 11. uri, ki od blizu in daleč vabijo lačne na malico v Izložbo. Le gostje, zato, ostajajo enaki, saj tukaj se vsi poznajo, pa ne le oni, ki leto in dan sedijo na vrtu pod vedrim nebom in se grejejo ob gašperčkih, iz katerih so cevi razvejane po najbolj toplem ljubljanskem vrtu pod topoli in kostanji Bežigrada.

Za začetek je, skratka, presenečenje, saj boste od zunaj mislili, da imajo notri hišno zabavo brez zaves, tako se na stenah smejijo okroglolični obrazi pred objektivom ribjega očesa Suzan Gabrijan.

Kuhar kot multipraktik

Deska, ki ob sočnih jabolčnih krhljih postreže z namazom iz skute, čemaža in bučnega olja, ima takšne oblike kot stoli in mize in takšen naglas kot njen nasmeh med rezanjem koroškega kruha. Ko je chef še plesal v gledališču, je zmanjkalo vlog in je šel v sceno. Zdaj pa izdeluje kuhinje in rezalne deske … V Dolničarjevi kuhinji so ameriški hladilnik, široka pečica in veliki plini. Multipraktika ni. To je on sam.

Bučna juha se je znašla na mizi, ker se je tudi smokavc poslavljal. ”Danes je zadnji dan,” oznani chef posebnost dogodka, ob katerem je potrebno nazdraviti s kozarcem Valterja Sirka. Tisto o vikendu nad Idrijo, kjer so ohrovtove liste nabirali vso zimo, da so jih na veselje stalnih gostov ves dan kuhali v gosto enolončnico, v kateri je k boljši storilnosti okoliških bežigrajskih podjetij prispevala še kranjska klobasa, se sliši kot pravljica otrokom, ki jih mora dati Primož zvečer spat, zato je Izložba odprta čez kosila, zvečer pa, ko je varstvo (in rezervacija).

Jušne skodele so takšne, da jih primeš v roko in daš med kolena. Grejejo in nasitijo, namreč. Ravno to in zato pa je Izložba! Nič ni tako kot v drugih gostilnah, ker je vse res kot doma. Ali sediš pri chefu za šankom ali v izložbi med mimoidočimi, vedno gre tako počasi in tako hitro hkrati. Čim spoznaš nove sosede, čim izveš novo zgodbo, čim pozabiš, da si v gostilni in ne doma, že/končno dobiš novo jed. Čim v jušni globočini najdeš okus hokaida, ki se je kuhal, seveda, z lupino, ker tako to počneta Jamie in - kako je že ime tistemu televizijskemu kuharju, ki posebej skuha lečo, na koncu pa začini z bučnim oljem -, Primož, seveda, že/šele Nina očisti regrat in olupi jajce. ”Z ocvirki ali le s krompirjem?” In smo ga pohrustali s panceto.

Svinjska ribica je Vendelinina, toda ”malo prirejena”. Primož jo popeče z žajbljem, napolni s slivami, zavije v testo. A škoda, da ni gledal kuharske oddaje Primoža Dolničarja, ki je kuhati začel tako, da je Bulcu pomagal pri Turistici, kjer je obiskoval slovenske gostilne in njihovim kuharjem pomagal mešati lonce. Ker potem v mesu ne bi ostala sočna le sliva.

Sosedska spontana zabava

Imajo pa tudi gosja jetra. ”A ta niso za vaju!” Zakaj pa ne? ”Zato, ker jih ne naredim najboljše …” Ni kaj, simpatičen je, s tisto kapo in nemirnimi lasmi, ko ves čas nekaj išče po kuhinji in odpira predale, kot da bi mu jih žena pospravila; ko malo meša pa pristavlja in odstavlja, ko zbuja vtis, da bo trajalo še veliko dlje, a se na koncu vseeno vse lepo izide. ”Oziroma, nič posebnega niso.”

Saj to je ravno čar vseh jedi, ki se menjujejo v izložbi ob Mušičevi vili. Nobena jed ni kaj posebnega, a vsaka je takšna, da je sosednja miza vsakih nekaj minut daljša. Prvi so naročili malo bifteka in kozic, potem pa so drugi kar prisedali in pikali z vilicami s sredine mize. Tukaj je tako drugače in nekonvencionalno, tako babičino za vnuke, tako sosedsko za spontano zabavo, da je vsaka mestna soseska lahko le zavistna Bežigradu. V tem resničnostnem showu ne nastopata Primož in Nina, temveč njuni gostje!

Zato pa je goveji biftek ”lep” in ”prava limuzinka”. Zato pa so šparglji ubito razkuhani in zato pa je med polento kozja skuta. Ker ”naredimo tako kot je nam všeč!”

Preden nastopi mamin recept za pehtranov polžek, presekamo s tekočim jabolčnim štrudljem, v katerem se vodka in bio jabolčni sok (”Grčin s Polzele, šnopc pa je od Matica”) lepo povežeta v sveže spečeni zavitek. Dovolj za radovednost, da je potrebno poskusiti še drugo Izložbino specialiteto, ki ji pravijo Ljubljanica – sveže stisnjeni pomarančni sok s pelinkovcem. Celo preživiš. Da se lahko še vrneš.

Zakaj obiskati?

Izložba je dokaz! Da jemo vsak dan. Zato je potrebno zjutraj na tržnico, zvečer pa pozno spat. Da vsakodnevno kuhanje ni umetnost, temveč ljubezen. Zato Primož kuha s srcem, Nina pa mu pomaga z nasmehom. Da je nova gostilna underground. Zato je Izložba na pločniku in pod njim, kuhar v televizijskem studiu, gostje pa v domačih copatih.

VINO 3

Hišni vinar je Valter Sirk (belo in črno ter vse buteljke na kozarec), najde pa se še kaj od Marjana Simčiča, Edija Simčiča, Sutorja, Burje, Nafe, Movie in Bjane. Pribitek na ceno: Tereza rosso 18 evrov, pri vinarju 10,50.
Komentar bralcev:

7. 3. 2013: Zelo slaba gostilna, bolj je izlozba kot gostilna


Dodatni podatki

Kako do tja:  z Dunajske za Gospodarskim razstaviščem levo

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
domače

Naslov:  Bežigrad 12, Ljubljana

Telefon:  +386 (0)41 456 582 i

www:  Facebook: Izložba bar

Zaprto:  sobota in nedelja; odprto od ponedeljka do petka med 11.30 in 19. uro, večerje po predhodnem naročilu

Lastnik:  Nina in Primož Dolničar

Kuhar:  Primož Dolničar

Cene:  meni v času kosila 9,20 do 20,50 evrov in meni v času večerje 22 do 35 evrov

Jedi:
babičina kuhinja za vnuke

Dodatno:
kuharjev multitalent (plesalec, novinar, fotograf, TV zvezda, mizar …)

Leto obiska:  marec 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND