Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (73 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Svetovno in slovensko – pasijonkin crème brulee in sladoled iz ajdove kaše


Odimljeno – pire črnega korena in kraljevi rak


Za oči in usta – srnin tartar s koromačevo solatko


Promenadina ekipa – chef Bine Volčič drugi z desne

 
Gourmet restavracija Promenada Bled, 5,ZAPRTO
Cordon Bleu, svobodno in z navdihom

Ko je prvi slovenski kuhar, ki je kdaj nosil Michelinovo zvezdico, zapuščal Bled, je vedel, koga želi za svojega naslednika. Ko je prvi slovenski kuhar, ki je diplomiral na kuharski šoli Cordon Bleu, zapuščal Pariz, je vedel, v kakšni restavraciji želi kuhati. Ko je Bine Volčič v Promenadi nasledil Andreja Kuharja, se mu je uresničilo to, kar je sen vsakega mladega, ambicioznega, izšolanega in talentiranega kuharja.


Toda ob terni na tomboli je bila to hkrati tudi velika obveznost in še večja nevarnost. Je še premlad, premalo izkušen, preveč vihrav? V Moravskih Toplicah je bila za njegovo ustvarjalnost hotelska kuhinja prevelika - so lahko na Bledu preveliki čevlji njegovega predhodnika?

Mladost brez treme in omejitev

”To ni samo za vaju, to dobijo vsi!” je chefovo pojasnilo, ko osebno predstavi pozdrav iz kuhinje. Kuhar z barvnim tatoojem je na črno ploščico zložil sestavine, tehnike in okuse, ki se nato prepletajo skozi celoten degustacijski meni. Kot piščančja juha s kožo … Le da je v juhi, mlačni, v kozarcu za eks, sled Azije, iz piščanca je mousse v obliki praline, ki je objeta v penasto ocvrtost kože, v zarezi kamna pa je list tanke in hrustljave tempure, začinjene s trisom poprov, sečuanskim, dolgim in rdečim. Mladost brez treme, ki ne gleda nazaj in si ne postavlja omejitev. Že pri vratih je na steni filozofija: ”Spoštovanje hrane je spoštovanje življenja, je to, kar smo, in to, kar delamo (Thomas Keller).” Ali po Binetovo:”Svoboden sem!”

Srnin tartar z gozdno jagodo je najbrž tisto, česar se naučijo kuharji v najbolj znani kuharski šoli na svetu. Cordon Bleu se sliši natanko tako kot se takšna jed okusi. Vrhunske sestavine, iz katerih znajo nevešči kuharji zmiksati razočaranje, vešči pa nastrgati presenečenje. Pri Volčiču oči ves čas jejo zraven, zato opazijo da jagodne pike niso v ravni vrsti, toda vseeno je to čisto nekaj drugega od velike prekmurske hotelske kuhinje, v kateri se je zaman skušal iti še prestiž. Za svojo odločitev, da gre v Pariz, je bil eden najbolj talentiranih slovenskih kuharjev mlajše generacije nagrajen s številnimi članki v časopisih, a ga uspeh ni dvignil v oblake, raje je kot dih tanko narezal koromač in njegov sladko-pekoči okus ponudil v oporo sladko-divji nežnosti surovega mesa, med katerima je za slogo poskrbela infuzija drobnjakovega olja.

Pire črnega korena s kraljevimi raki je v širokem kozarcu, zraven so hrustljavi rezanci čipsa črnega korena. Raki so nedolžni, zelišča so mlada, pire, oblit s peteršiljevim pestom, je globok, to različnost okusov pa uspešno povezuje – dim. Seveda, že videno, toda vseeno atraktivno in še vedno preprosto. Dober kuhar se spozna, ko ne podleže vtisom, saj sta mu cvetica v nosu in okus v ustih glavna argumenta pri prepričevanju gosta.

Sipini ravioli z dimljeno postrvijo in kozjim sirom so tisti, ki razložijo razliko v imenu. Namreč: gurman bi se jih ustrašil, gourmet jim bo zaploskal. Kdor le je, ima rad polne krožnike in mu za barve in kompozicije ni mar. Za to je levo, desno na blejski promenadi dovolj priložnosti, in zato ima Promenada le nekaj miz. Črno na belem, morje in jezero, zima in pomlad, Slovenija in svet. Žličnik rdeče pese je poln zemlje, ki jo še prekriva sneg, omaka je polna pen, ki jih začinja in barva wasabi, črna raviola pa sta hkrati al dente in sočna.

Dobrojedstvo nasproti blejske rezine

Kontrastov kolikor hočeš, saj takšen je ves Bled. Šest dni je čez cesto sveža kremšnita najboljša na svetu, a sedmi dan je svet ustvaril gourmet. Eno jezero in trije odličnjaki: v Vili Bled Igor Jagodic, svetovljansko in dovršeno, v restavraciji 1906 hotela Triglav Uroš Štefelin, tradicionalno, toda ustvarjalno, in v restavraciji Promenada Bine Volčič, svobodno in z navdihom. Prav minuli petek so se prvič skupaj predstavili (v Vili Bled), toda ne zadnjič. Prav je, da najbolj znani slovenski turistični kraj svojo prepoznavnost gradi (tudi) na vrhunski kulinariki. Za to ima tri razloge!

Sta si lahko dve jedi še boj različni?! Glazirana telečja lička in file polenovke v bananinem listu. Bine Volčič se res ne obremenjuje in omejuje. Ličnice (zanj) pripravi tako želatinasto, da se ustnice lepijo še drugi teden. Vijolični krompir je brezhiben, mlada zelenjava je tihožitje. Riba (zanjo) se poigrava z limonino travo in koriandrom, v krompirjevem pireju ni le limetinega olja, temveč tudi toliko masla, da je jasen kuharjev pedigree, najboljša pa je omaka, ki je pravzaprav espuma (pena), z okusom polnega krožnika marsejske ”bouilabaisse” (ribje juhe). Pa Slovenija? Za ščep! Iz vrečke piranskega solnega cveta.

Logično bi bilo, čez cesto blejske rezine, da bi se tu končalo. Toda Volčičeve sladice niso torte, kupe, kreme in druge pregrehe, ki ne bi imele nobene možnosti v sosedski tekmi, pač pa sladke kreacije živih barv, nenavadnih okusov in sladkih spominov. Pasijonkin crème brulee je zadnja ”moja popolnoma odštekana ideja”, ki se razbohoti, ko zraven poskusite sladoled iz ajdove kaše (!), nato pregriznete crumble (drobljenec) iz ajdove moke, namočen v kremo pasijonke, in vse skupaj ”poplaknete” s kavnim kulijem. Dokaz, da zimska kokosova panakota z belo čokolado, mangovim želejem in sladoledom iz črnega sezama ni bila slučaj. Ta kuhar res zna kuhati!

Zakaj obiskati?

Bine Volčič je v Promenadi odpihnil vse dvome! S podporo velikega hotelskega sistema in pomočjo mlade kuharske brigade kuha svobodno, brez zavor in z navdihom mladosti. Ker njegove sestavine ne poznajo meja in omejitev, njegovi krožniki poznajo barve, oblike, teksture in ideje. Njegove jedi so drzne, njihovi okusi pa nori. Skratka, doživetje! Visoka kuhinja s tatoojem.

VINO 3,5

Prav je, da je bila Promenadina investicija usmerjena najprej v vrhunsko kuhinjo. Zato je vrhunska klet (trenutno 80 etiket) šele v nastajanju. Vseeno pa lahko vinski svetovalec Igor Mrovlje že reče: ”Bruno! Edini ga imamo”, ko natoči hišni šampanjec Paillard. Sauvignon Vajgen, 2007, Dveri Pax, k odimljenim rakom, Stari D'or belo k polenovki, Duet lex, 2006, Edi Simčič, k telečjim ličnicam. Najbolj priljubljeni: Tilia, Santomas, Jakončič, Dveri Pax, Skaza. Pribitek na ceno vina: Stari D'or 34 EUR, pri vinarju 15.Komentar bralcev:

28. 12. 2012: Zelo prijetna gostilna, simpatična postrežba (diskretna, odlične razlage jedi in vin, ki smo jih pili zraven). Meni smo vzeli \\\\\\\"ala presenečenje\\\\\\\" in bili zelo zadovoljni. Cena? Ja, res je. Ni najbolj poceni, ampak spet pa ne takooo zelo pretirana (65 € za 5 jedi in 5 različnih vin). Se še vrnem!
24. 7. 2012: Naš prejšnji obisk je bil v januarju letos in komentar: odlično.
Še bolje kot odlično je bilo pa prejšnjo soboto.
Kuhar Bine Volčič in njegova podaljšana roka v restavraciji natakar Igor Mrovlje sta nas res presenetila. Prvi z izjemnimi krožniki, kjer vsak detajl
prispeva h končnemu užitku. Izvirno, z veliko osebno noto, izjemno okusno, unikatno.
Drugi pa z znanjem, prijaznostjo in občutkom za ugodje gosta. Še bomo prišli!


Dodatni podatki

Kako do tja:  na začetku blejske promenade

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
francosko

Naslov:  Cesta svobode 15, Bled

Telefon:  +386 (0)4 579 1839

www:  www.hotelibled.com

E-pošta:  restavracija.promenada@hotelibled.com

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od torka do nedelje med 12. in 22. uro

Lastnik:  Sava hoteli Bled

Kuhar:  Bine Volčič

Cene:  hladne predjedi in tople predjedi 11, glavne jedi 21, sladice 7; degustacijski meni 29 evrov (3 hodi), 38 evrov (4 hodi) in 52 evrov (5 hodov)

Jedi:
avtorska kuhinja s francoskim navdihom

Dodatno:
šola Cordon Bleu

Leto obiska:  marec 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND