Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (76 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Počasi poširano jajce v olivnem olju, pena iz jurčkov, botarga


Govedina dvakrat, dimljen file z žara in hrustljavi rep


Zinfandel – vrhunska restavracija najbolj elegantnega hotela

 
Zinfandel, Zagreb, Hrvaška, 5
Glavna restavracija glavnega mesta

Restavracija Zinfandel v elitnem zagrebškem hotelu Esplanade je to, kar Prasac na Gornjem gradu noče biti. Toda Zinfandlov chef Jeffrey Vella je to, kar je tudi Pujsov chef Dino Galvagno. Oba sta, namreč, najbolj avtorska in kreativna zagrebška kuharja. Oba sta, torej, najboljša kuharja hrvaške prestolnice!

Zinfandel je hotelska restavracija, ki si jo lahko privošči le najboljši hotel velikega mesta. Restavracija za svetovne popotnike, lokalne zvezdnike, poslovne uspešneže in dobrojedske radovedneže. Chefove jedi so filigranske, sestavine so vrhunske. Sommelier velja za najboljšega na Hrvaškem, slaščičar je temu zelo blizu. Bordojci so pravilno ohlajeni in natočeni, pogovor je poliglotski, jedi so natančno predstavljene.

 Najboljši in ”najslabši” kos

Topinamburjev macchiato je prilagojen krožniku, ki oponaša osmico. V kavni skodelici je topinamburjev consomme, ki je spenjen, da ustreza imenu. V majhni vdolbini je kremasti sipin bolonjeze, potresen z drobtinami njenega črnila. Okusi so azijski, zaznavata se ingver in limonina trava, toda očitno so glavne teksture, s katerimi kuhar, ki je prišel na Hrvaško z Malte, dokazuje svojo spretnost. To je šele začetek.

Ker v sodobni kulinariki ne gre brez počasnega kuhanja rumenjakov, tudi Vella noče biti izjema. Le da ga je on počasi poširal v olivnem olju. Na dnu je pena iz jurčkov, na vrhu molekularni oblat iz botarge. Ko razliješ rumenjak in krožnik pomažeš s kruhom, ti je žal, da si tako hitro opravil.

Rižota je s porom, toda čisto drugače. Riž ni le pravilno na zob, temveč je s pomočjo rahlo dimljenega sira caciocavallo (značilne čutaraste oblike) gostljata in polna, da je že na daleč jasen in glasen Vellin italijanski kuharski pedigré. A por je agregatno spremenjen v debeli želatinast disk, ki pa se kašasto grize, kar priča, da je šlo nekje nekaj narobe.

Povsem ne navduši tudi glavna jed, ki se igra s kombinacijo najboljšega in ”najslabšega” govejega kosa. Vella je file seveda spekel brezhibno, v soli, dimu in na žaru, da je njegov okus še bolj poln, telo pa še bolj mehko. A nasproti mu je postavil rep, ki ga je oblekel v hrustljavo ocvrto kocko. Žal pa mu je ostalo le za konico čopiča piščančje esence, ki je sicer uspela poslikati krožnik, ne pa osočiti hrustljavost. Mi je prav žal, toda z omako bi šlo neprimerno lažje in lepše dol.

Jeffrey Vella o svoji kuhinji: ”Hrvaške sestavine skušam predstaviti drugače, z majhno dozo humorja. Posebne želje pa pravočasno povejte, da grem na tržnico.”Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  hotel Regent Esplanade

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Mihanovićeva 1, Zagreb, Hrvaška

Telefon:  +385 (0)1 456 6000

www:  www.regenthotels.com

E-pošta:  Info.Zagreb@RegentHotels.com

Kuhar:  Jeffrey Vella

Cene:  predjedi 20 do 30, glavne jedi 20 do 40 €; menu 5 hodov 95 €

Leto obiska:  november 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND