Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 

Prekajeni janček na marinirani jušni zelenjavi


Bakalca z idrijskimi žlikrofi


Bleki z zajčkom, kozjim sirom in žajbljem


Kendov dvorec v Sp. Idriji – slovenska postojanka svetovnih popotnikov združenja Relais & Chateaux

 
Kendov dvorec, Sp. Idrija, 4
Idrijska kuhinja s sodobnim pridihom

Kdo je najlepši (hotel) v deželi tej?! Povsod so staro stilno pohištvo in predmeti Kendovih časov, debeli in dolgi prti na gosposkih mizah, visoki kozarci, veliko svežega cvetja z vrtov in travnikov, Skočirjeve slike, stekleničke s kozarci in domačim orehovcem, izpod drevesa, ki v višini tekmuje z dvorcem. Tam, kjer se pasejo jagenjčki in kjer iz Kanomljice skačejo postrvi ... Tam, kjer so na mizi stare idrijske jedi iz domačih, lokalnih in svežih sestavin.

Ni kaj, naredi vtis! Še posebej, ko se vzpneš med nizkimi bloki, kjer ne pričakuješ kozolca za parking, v mozaik oblečene (sosedove) hiške, volnenih odej na lesenih ležalnikih in mize pod košato senco ob vrtnem paviljonu. Kje pa so vsi? Jutri bo (spet) poroka, danes pa je ob Soči še toliko priložnosti za izleta.

Zeljna juha in zeliščna potica

Naredi vtis. Zeljna juha, namreč. Ker so pogrinjki tako skrbni, kruh tako hlebčkast in porcelan tako bel. Zeljna juha pa je tako kmečka in gosta, pravzaprav prababičina (smokavc) in gostljata, dolgo kuhana in zgoščena le s krompirjem, ”osladkana” s kumino in ”začinjena” s – potico. Zelševko, ker je iz vrtnih zelišč, ki rasejo okrog dvorca in na travnikih proti Kanomljici.

Juha, ki prikliče spomin. Kaj, je že osem let od takrat?! Ne začudijo le leta, ki bežijo, temveč tudi ponudba, ki ostaja. Tradicija je dobra, toda tukaj je tako lepo, da bi se vračal večkrat kot na desetletje. Bi se dalo malo bolj raznoliko spreminjati?

”Dolgo se kuha, a bom povprašal, ” se je natakar trudil, da bi opoldne sestavili šest različnih jedi, čeprav je še uro pred tem zagotavljal, da je za kosilo vse kot za večerjo. ”Malo je pohitel,” je nato prinesel jagnječje meso, že dovolj mehko, da je šlo kar z žlico. Drobnjak za svežino, korenje za globino in kosi mesa, ki bi v drugih krajih dali za ajmoht, če ne bi tukaj v bakalci z žlikrofi planinsko beketali.

Naredi vtis. Čeprav je Kendov dvorec iz 14. stoletja, njegova današnja lepota ni le iz starih časov bogate Kendove rodbine, temveč tudi iz mladih časov uspešne Svetlikove družine. Zato je za tiste, ki potujejo po vodiču svetovnega združenja vrhunskih restavracij in velikih chefov Relais & Chateaux in se potem začudijo, da je lahko tudi v Sloveniji tako lepo … A upam, da zanje meni začnejo s pozdravom iz kuhinje. Razen, če to ni bila lesena deska z nožem in hlebcem? Na okenskih policah je preveč cvetočih pelargonij, na klopi preveč mehkih blazin, na prtih preveč čipk, na lončeni peči preveč spominov, da bi smeli pozabiti na takšno gostoljubnost!

Zato pa je prekajeni janček na marinirani jušni zelenjavi, ki je skrbno zrezana, ob nežnem mesu, ki ne potrebuje nič drugega kot svoj gorski okus; in hrenovo peno, ki mu še dvigne rep. Tudi marinirana postrv na rdeči čebuli, s koromačem v limonovem prelivu in domačo skuto z okoliške kmetije, je pritrdila zavisti vseh tistih gostilničarjev, ki jim noben kmečki sosed ne potrka na vrata. V Kendovem dvorcu pa imajo sestavine domača imena, saj je postrv enkrat iz Trebušice, drugič iz Kanomljice, obe pa se tako zlivata v Idrijco. Zato se ji v pomanjkanju raznolikosti v Kendovi opoldanski ponudbi ni bilo težko posvetiti še enkrat, ko je na blitvi, zgolj povaljani v Obadovem olivnem olju, in krompirju, zgolj v oblicah, izstopala s svojo sočno belino in hrustljavo površino. Krožniki so prav veliki, ”nadevi” pa dovolj veliki, da še sit pomaže dno, saj kuhar ves čas ostane zvest svoji filozofiji – če imam dobre sestavine, jih ne mučim. Ustvarjalnost je le v vzdržnosti pred modnimi skušnjavami.

Domači bleki in domači zajec

Če ne bi bilo zgodbe, ki je v Kendovem dvorcu sklekljana iz tolminsko-idrijskega kulinaričnega izročila, bi mislil celo, da se je kuharju kam mudilo … Nobenih (težkih) omak, nobenih kompliciranih zgradb, nobenih dodatkov, podaljškov in olepšav. Le krožnik v peč, ki je razžarjena na 300 stopinj, nato pa nanj tanko zrezano in mlado žrtvovano govedino, le z rožmarinom z olivnim oljem poškropljeno. Sol, poper, žlikrofi in zgolj sok, ki se iz vsakega grižljaja cedi sproti. Natakar seveda ni pozabil povedati, da je govedina cerkljanska, a bila je dovolj mehka, da bi lahko bila tudi crkljana.

Še enkrat, če v Kendov dvorec pride od vsega blišča chateauxov in visokosti haute kuhanja razvajen gost, se na Kendovem, tako v Jakobovi sobi kot v Hanini sobani, zave svoje preprostosti. Na Pivkovi žlici je prostora le za en okus!

Da pa Kendov dvorec in njegov kuhar Franc Pivk (slovenski kuhar leta 2002) zmoreta tudi več, so dokazali bleki. Spet, sicer, nadvse preprosto, toda kuharsko precej več kot v vseh preostalih hodih skupaj. Že bleki kot testenina so bili bomba, že omaka kot juha je bila polna preciznih okusov, ki so bili več kot le zgodnje pristavljanje lonca na ogenj, že žajbelj kot sveže zelišče je ocvrt dodal simpatično hrustljavost, že kozji sir kot potresena dekoracija je še poudaril svoje kmetsko poreklo … V bistvu pa je šlo za zajčkov hrbet, nežen, a hkrati svojstven in prepoznaven. Jed, ki bi si jo želel (pa ne čez osem let) spet.

Drugače kot sladko. Panakota z gozdnimi sadeži, sicer z lepo zibajočo konsistenco, da ni bilo dvoma, da gre za kuharjev izdelek, v katerem tudi ni pretiraval z želatino, je za tak nivo preveč ”plebejska”, torej obcestna in s poreklom preveč odstopa od celotne Kendove zgodbe. Slivov zavitek je bil sicer del nje, tudi spretno hrustljav in oblikovan, a vseeno je deloval bolj kot tisto, kar v takšnih relais & chateauxih dobiš kot slovo kuhinje v dar. Tudi zato je bilo celotno kosilo v čudovitem okolju dvorca in njegovega vrta sicer dobro, a, žal, predrago.

Zakaj obiskati?

Da si enkrat v Relais & Chateaux … Za majhne in velike poroke, za seminarje, sestanke in praznike. Za zaljubljene. Pa za dobrojedce, ki so radovedni, kako so jedli njihovi idrijski predniki.

Vino 4

Končni ceni, ko sva se prepustila Kendovemu svetovalcu, so občutno prispevala tudi vina. Vipavska penina Zelena, 2006, Vipava 1894, suha in klasična, sodi v takšen ambient. A le zakaj jo je (prvič) natočil za šankom?! Takoj veš, da je iz zelena, saj se bolj rastlinsko, kar zelenjavno, ne da. Malvazija piana, Barbi V. Močivnik, iz vipavskega Dobravlja, je bila odkritje. Mladostna (nove trte), drugačna, nova, krepka (14 %), ob marinirani postrvi. Radikonov jakot, 2004, naravno, oranžno vino v ”literci” je bil začimba zajčku in blekom, ki jim je dodal aplavz dneva. Mervičev merlot, JNK, 2005, tudi po naravni metodi, z vonjem, ki ga dela še robatega, a telesom, ki je že resni spremljevalec pečenega mesa. Batičev Valentino, 2007, iz sušenega grozdja rebule in pinele, je sladicam dodal manjkajočo posebnost.Komentar bralcev:

30. 9. 2011: Ali je WC za goste v pritličju še zmeraj tak, kot je bil v YU bifejih? Ali ne vedo - ne vesta, da imajo hišno vino, macerirano rebulo Grace? Kako je možno, da za vinski karto podelita 5 sončkov, pa ne omenita niti enega ne-primorskega vina? Vsaj pol sončka preveč


Dodatni podatki

Kako do tja:  odcep v hrib sredi Sp. Idrije

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
idrijsko

Naslov:  Na griču 2, Sp. Idrija

Telefon:  +386 (0)5 372 5100

www:  www.kendov-dvorec.com

E-pošta:  info@kendov-dvorec.com

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 12. in 22. uro (zaželena rezervacija)

Lastnik:  družina Svetlik

Kuhar:  Franci Pivk

Cene:  hladne predjedi 7 do 16, juhe s slano potičko 5 do 10, tople predjedi 12 do 19, glavne jedi 19 do 32, sladice 5 do 12; degustacijski meni 60 € in dnevni meni 50 € (4 hodi)

Jedi:
idrijska kuhinja s sodobnim pridihom

Dodatno:
članstvo v Relais & Chateaux

Leto obiska:  avgust 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND