Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (62 od 100)


Gostilna ocenjena 20 krat

Hrana:
20 krat
Vina:
20 krat
Postrežba:
20 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
20 krat
Cena/kakovost:
20 krat

Ocenite gostilno
 

Malinova rezina z belo čokolado in pehtranov parfait z jabolčno čežano


Jelenov hrbet s sirovim štrukljem in fritirano zeleno


Ajdove palačinke z jakobovimi pokrovačami in blitvo


Korošica

 
Hotel Korošica, Dravograd, 4
Morska kuhinja

Na koncu pride kuharica. Oči ji žarijo, saj ne skrivajo, da koroška dečva uživa v svojem delu. Tudi obrazi gostov ničesar ne skrivajo. Zadovoljni so! Pa na Koroškem, žal, za to ni veliko priložnosti. Zato je hotel Korošica še večja posebnost. Ne zaradi rib med hribi, temveč zaradi okusa jedi med povprečnostjo konkurence. Lepo doživetje tam, kjer ga sploh ne pričakuješ!

Otiški vrh ima dva Šentjanža, enega prej in enega potem. Seveda se po pravilu zapelješ v napačnega. Zakaj pa ni nobene table? “Saj je,” se opraviči lastnica hotela, ki je zrasel iz gostilne. “Tabla za Koroško dečvo…”


Tako ji pravijo in tako jo poznajo domačini.; tisti, ki ne potrebujejo kažipotov. Njim je tudi prilagojena ponudba Korošice. Mežerle imajo doma, ko gredo na lepše, pa naročijo kot je slovensko pravilo. Tisti, torej, ki najdejo, so zato trikrat presenečeni. Hotel je videti kot premnogi novi hoteli na slovenskem podeželju. Veliko je barv in veliko se sveti, malo je domačnosti in še manj koroškosti ... A le na prvi pogled! Morske jedi, kjer bo vsak turist iskal nekaj domačega in regionalno značilnega ... A le do prvega grižljaja! Štirje sončki v odročnem hotelu, ko je naokrog dovolj stoletnih gostiln … A le do ajdovih palačink!

Morje med tremi dolinami

Prvi grižljaj, torej. Nič posebnega … Le skuta z bučnim oljem in bučnicami. Pa vseeno, je skuta in ni bakalar, zraven pa je kislo zelje, a ne za okras, temveč za okus. Ravno zato je Korošica koroška dečva in ravno zato je ta dečva Zofka. Nobena jed ni tako posebna, da bi navdušila zaradi kreativnosti. To so le morske jedi, ki jih po imenu pozna najmanj vsak drugi slovenski gostilniški jedilni list. Njihova posebnost ni ne v hitrosti plavanja na relaciji morje – Dravograd, ne v novih krožnikih novih oblik novega hotela. Gre le za to, da se v vsaki jedi (s)pozna kuharica. Ker ni v službi, ampak za štedilnikom! Ker ne ponavlja, temveč se trudi. Ker je (zato) hobotnica v solati bolj mehka kot drugje in jo spremlja krompir, ki je bolj čvrst kot drugje. A tudi, ker je drugje preveč česna, tukaj pa (pre)malo paprike, ker je drugje porcija velika, tukaj pa tako majhna, da je za njo nujno nadaljevanje.

Vseeno pa je hobotnica dobila piko na i šele pri mizi. Ker je bila na njej steklenička oljčnega olja z nalepko Jože & Valter Grbec, Korte. Zeleni odtenek s pikantno noto je začinil solato in pustil vprašaj – kaj pa je prilila kuharica?

Bil je nek navaden večer. Tudi Korošica je bila tako videti. Malo avtomobilov, veliko arhitekture, škatlasta zgradba v sivem in svetlo zelenem, velik napis, vstop v recepcijsko avlo z veliko sliko. V jedilnici nekaj domačinov, v posebni sobi mir in tišina. Oblečeni stoli, belina med toplimi barvami sten, na mizi rdeča vrtnica, v zlatem ogledalu umetniška slika. Da je drugače, je pokazal natakar, ki se ni dal zmesti, a je vseeno poklical še okrepitev. Potem je vse teklo gladko, vključno z vini, hodi, odmori, opisi … Kot Korošica, ko jo vidiš podnevi. Med tremi dolinami in ob igrišču (vadbišču) za golf, z velnesom, tajsko masažo, poslovno usmeritvijo, avtobusnim parkiriščem, štirimi zvezdicami in, ne nazadnje, tradicijo znane koroške restavracije.

Ajdove palačinke s pokrovačami

Pri hladnih predjed je klasika, da se ne moreš izogniti govejemu karpaču, ki pa ni ne prehlajen ne podhlajen, a vseeno tanek kot dih. Krasilo ga je svetlo zdravje rdečih lic, da je bilo škoda, ker se je pokril s tako velikim pletenim klobukom. A košarica pečenega parmezana je hitro uplahnila, da je na vrhu ostal le čop ocvrte rukole. Grobo mleti poper in balzamiko iz razpršilca sicer nista poseben kuharski dosežek, toda na naši morski sceni je pomembno že to, če se ne pretirava. Lokalnim junakom naj bo, torej, jasno, da se jim godi boljše kot marsikje drugje.

Še najbolj se to vidi pri ribji juhi Korošica. Redkokje tako bogata vsebina; barbon, brancin, srčanke, klapavice, nožnice, kozice, škamp, zelišča in začimbe. Curry ni motil, tudi premalo soli ne, saj je bila na mizi havajska (naj se ve …) v mlinčku. Le majhen ščep je bil dovolj, da se je okus zravnal in poudaril bistvo začimb.

Potem so priporočili jakobove pokrovače in to kar v duetu. Če so pri vseh gostih z njimi tako radodarni, potem je že to zadosten razlog za potovanje do največjega slovenskega mesta brez avtoceste. Rižota je sicer imela obliko kope, kar si original ne upa, toda s pomočjo poletnih tartufov in kuharičinega vrtenja ponve je nastala jed, od katere se v kuhinjo ni vrnil niti šopek bazilike.

Pravo koroško-morsko odkritje pa so bile palačinke. Bile so ajdove in direktno iz ponve, da se jim je rob še hrustljavo vihal. Za nadev je bila nežna omaka pokrovač, blitve in smetane, ki predvsem ni pretiravala z sit(n)ostjo. Na vročem kvadratnem krožniku je bilo ajdovemu mošnjičku, ki ga je povezala mlada čebula, prav prijetno.

Rdeče rezine sočnega jelenovega hrbta so s seneno zeleno dokazale, da se Korošica zna tudi mesno obrniti, zobatec na jurčkih v foliji pa je pojasnil, zakaj je koroška dečva vodna specialistka.

Na koncu je na oranžnem, steklenem, hrapavem krožniku ostalo le nekaj lističev, na prav takšnem, le zelenem in zavitem, pa nekaj vejic. Pa sva zamenjala, da je pehtranov parfait na jabolčni čežani dobil še malo mete, malinova rezina z belo čokolado pa pehtrana. Korošica je res drugačna!

Zakaj obiskati?

Prva koroška izbira za poslovneže. Mestna konkurenca koroškim hribovskim kmetijam. Najbližje do morja za lokalce treh dolin, Koroške, Mislinjske in Dravske doline. Koroška dečva za posebne in lepe priložnosti.

Vino 3,5

Četudi je na informativni (in lepi) spletni strani vinska karta še v izgradnji, se tudi pri vinih Korošica znajde nad koroškim povprečjem. Samuel Poljšak iz Gradišča pri Vipavi je eden od tistih (petnajstih) vipavskih vinarjev, ki so slavo lastnega imena podredili skupnemu tržnemu nastopu konzorcija Zelen. Lep avtohtonež, s cvetico zrelega ananasa in eleganco lesenega soda, zelen, 2009, k hladnim predjedem.

Rižoto, ajdo in jakobinke je povezal sivi pinot Dušana Kristančiča iz Brd, 2009. Vino za tople morske jedi. Ker je bilo nekoč Prekmurje morje, se Marofov renski rizling, 2009, ni ustrašil niti zobatca, saj so bile zraven še gobe. Z Jakončičevo rdečo Karolino, 2007, je Korošica tudi pri vinih potrdila njeno usmerjenost pri jedeh: na sigurno, brez eksperimentiranja.Komentar bralcev:

13. 10. 2013: Odlično! Toplo priporočam. Njami. Odlična hrana in postrežba. Pohvale Elvisu, Zofki in celotnemu kolektivu!
11. 10. 2013: Super. Toplo priporočam.
3. 11. 2011: Lignji tako mehki in okusni, motil je samo česen s peteršiljem, ki ni bil prelit z olivnim oljem. Kostanjeva juha- kapučino je sploh brez primerjave. Ravno prav vsega je v njej. Sladica pa, več kot poješ boljše je!
2. 9. 2011: ODLIČNI SO
1. 9. 2011: Ob obisku restavracije smo bili zelo pozitivno presenečeni na okusnostjo hrane, postržbo in ambientom, ki sprva ko smo se pripeljali do hotela ni delovalo tako v natranjosti pa čisto drugače.


Dodatni podatki

Kako do tja:  pri Dravogradu

Regija:  Koroška

Značilnost:
morsko

Naslov:  Otiški vrh 25d, Šentjanž pri Dravogradu

Telefon:  02 878 6912

www:  www.korosica.si

E-pošta:  info@korosica.si

Zaprto:  nikoli; odprto od nedelje do četrtka med 9. in 22. uro, v petek in soboto med 9. in 24. uro

Lastnik:  Zofka Kanovnik

Kuhar:  Zofka Kanovnik

Cene:  hladne predjedi 4,50 do 10,50, juhe 2,50 do 4,50, tople predjedi 5,50 do 23, glavne jedi 7,10 do 15,20, sladice 3,50 do 3,80; degustacijski meni 25 do 35 €

Jedi:
morska kuhinja

Dodatno:
hotel s 4 zvezdicami

Leto obiska:  avgust 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND