Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (56 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
5 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 

Brez tega ne gre - morska plošča z žara s hobotnico, pokrovačo, škampom in lignji


Iz gozda in morja - njoki z jurčki in škampi


Morski uvod - surovi jadranski škampi in tunov tatarec


Krpanov vrt – senčen in odmaknjen od cestnega vrveža

 
Krpan, Ljubljana, 3,5
Morska kuhinja; gojeno, divje, sveže

Lounge pri vhodu, ameriški bar v pritličju, jedilnica v nadstropju, vrt v atriju. Znani obrazi po stenah, pajčevina med moeti na omari in prazni veliki beli magnumi na dvorišču. Predvsem pa dovolj prostora, da vsak najde svoj morski kotiček sredi Ljubljane, ki je ravno prav oddaljen iz središča mesta, da so kosila lahko hitra, večerje pa dolge. Krpan ima nek flair, ki ga dela posebnega lokalcem in hkrati prepoznavnega tujcem. Čeprav o njem krožijo različna mnenja in občutki, je prav, da ga Ljubljana ima. Saj je prestolnica morske države!


Še prav ne sedeš, kuharji že polnijo voziček. V atriju je sicer krepko čez trideset, toda kapitalcem, ki jih razkazujejo novim gostom, je hladno. Krpan so ribe! In to v celem, velike vsaj za dva, in niso redke, s katerimi se lahko spopade celotno omizje.
Natakar je že veliko doživel, zato je neučakan pri tistih, ki se obotavljamo, saj on že ve, kaj bo gost naročil. Pri Krpanu pa ni lahko izbrati. Vse je podrejeno ribi, ki si jo izbereš še pred aperitivom. Še kaj drugega? Hobotnica ali karpačo? Potem pa školjke ali škampi? Testenine so nasitne … Ker vseeno ni dobil odgovora, se je le spomnil: “Naj prinesem jedilni list?” Slišalo se je skoraj kot užaljenost, ker nisva izbrala “njegovega”. A če bi, potem bi bil ta članek le za prvi odstavek. Kaj pa je tako posebnega na ribi z žara? Oziroma, dajmo še kuharju priložnost, da se izkaže.

Od Krpana do Figovca

Za pozdrav je ribji namaz, ki mu natakar naredi krivico, ko ga odpravi le z: “Pašteta.” Resda je v njem za začetek preveč sardelnih filejev, kar se ne druži idealno z mehurčki v penini, a vseeno pove, o čem se bomo pri kosilu pogovarjali.
Ribe na jedilnem listu so gojene in divje. Predvsem za slednje je pomembno, da niso le na žaru, temveč tudi v soli in (kuhane) v belem vinu. Za tiste, ki v morski gostilni ne jejo rib, so žrebički, torej je Krpan tudi v tem specializiran, čeprav ima bifteke od telečjih do argentinskih, od črnih do belih (tartufov).
Tudi pri testeninah se ni dal. “Z jurčki in/ali škampi,” češ, zakaj sploh sprašujete, saj se ve. Še dobro, da sva fotografirala, saj naju sicer ne bi opazili … Zato ga spomnite na to, če se ne boste ravno slikali z morsko žabo iz pečice. Krpan da na pristni odnos s (stalnimi) gosti, zato bi moral razmisliti, kako se počutijo gostje, ki ne vedo, kako nad Ljubljanico sonce potuje po nebu in iz katere smeri pri Krpanu piha popoldne. Če se ne bi “po zvezah” presedla, bi morala bojišče predčasno zapustiti.
Pa bi bilo škoda, saj njokom ni bilo kaj očitati. Morda le to, da so jurčki premagali škampe, vseeno pa je bila omaka sveža in nežna, zato se kar strinjam s šefom, da je tega kuharja potrebno obdržati. “Šele tri tedne je pri nas, a me je presenetil. Zato, ker se zanima…”
Veliko drugega od ribje “klasike” pri Krpanu vseeno ni. Pa je kljub temu ljubljanska institucija! Ker se v Krpanu rado dogaja. Nekaj je najbrž tudi na tem, da je njegov šef vedno tam. Začel je s prvim Kavalom, postal medtem še lastnik Figovca, zdaj pa, ko so časi takšni, da je “poslovnih gostov vedno manj, ali pa smejo zapraviti vedno manj,”, je potrebno tudi rojstne dneve prirejati. Kolikor let, toliko popusta, oziroma od 18 do 50 odstotkov. Do vključno 100 let starosti!

Z drvmi in vinsko trto
Gradele so pred očmi na vrtu. Žerjavico dajejo drva in vinska trta, zato kapelunge (morske nožnice ali britvice) hitro ter prijetno zacvrčijo. Kozarce bi lahko lepše spolirali, pršut bi lahko umaknili s sonca, sveži kruh bi lahko takoj prinesli. Toda vse to so malenkosti v primerjavi s ceno, ki so jo Krpanovi gostje pripravljeni plačati. Jedi so v hladilniku, limoni, marinadah in ponudba je točno takšna kot jo večina hoče. Na uvodnem morskem krožniku so dalmatinska hobotnica (s krompirjem in čebulo), ribja in tunina pašteta, sipa s paradižnikom in oceanski rakci. Slednji so industrijski prešanec z okusom celuloze, zato jih hitro pozabimo, saj je bila sipina solata odlična. Surovi škampi so potrdili ažurnost dobav iz Hrvaške, tunin tatarec pa je v hladilniku pozabil okus.
Čeprav na jedilnem listu piše drugače, je strežba odločila, da je brancina z vozička škoda za fileje v omaki. Pod nož je šla tako le morska žaba, s katero je Krpan potrdil, da na kreativnost ne stavi. Vseeno pa menim, bi bila omaka boljša od prevročih rešetk in premalo blitve s krompirjem.
Da je Jadran najlepše morje na svetu, dokazuje Krpanovih 18 evrov dodatka za jadranske škampe na prav toliko konfekcijske podlage iz norveških rakov. Če ni ravno priložnost za proslavo, je zato boljša izbira vsega po malo, morski krožnik z žara, na katerem so razen velike limone še manjši škamp, (preveč) gratinirana pokrovača, okusne, mehke, karamelizirane lovke hobotnice in hrustljavo opečeni (ne-jadranski) lignji.
Sladice so sredi vrta, da so vsem na očeh. Sladoledi so Figovčevi, zato jih posebne naredi le velika skodela, sicer pa je borovničev štrudelj neprimerno boljši. Pravzaprav se je zgolj zanj vredno cijaziti po zabasani Zaloški, saj ima Krpan pri vhodu tudi nekaj kavarniških miz. Zato velja omeniti še (res sveži) tiramisu, ki se mu že od daleč vidi, da je pravi. Ker je dober zato, ker ni lep! Spomnite se tega, ko ga boste naročili kje drugje.

Zakaj obiskati?
Seveda, morski ulov ni poceni in Krpan se tega striktno drži. Je (malo) dražje kot drugod, kjer prav tako stavijo na slovensko ljubezen do Jadranskega morja, toda Krpan je vseeno specialist, zato vsak že vnaprej ve, kaj ga čaka. In očitno takšnih ni malo, saj je to izrazito gostilna s stalnimi gosti.

Vino 3
Gospodarjev komentar ob ne dovolj rosni penini: “Kozarca bi morala biti ohlajena.” Že to pa je nekaj, da sta bili na voljo dve, rose in klasična zlata.
Vinska karta bi potrebovala popravke, zato je najboljši ustni dogovor. Najbolj izdatno sta prisotna Marjan Simčič in Movia, Dalmacija, Istra in Italija ne ponujajo široke ponudbe, a da se dobiti tudi kak nasvet s primorskega in štajerskega konca, ki ni povsem klasičen.
Ker “barikov ne točimo na kozarec”, je bilo le sveže, zaradi česar pa se nobena riba, saj pri Krpanu ni zahtevnih omak, ni pritoževala. Med paštetami, njoki, školjkami in morskimi žabami se je osvežilno pretakala sveža briška linija (2009); s kmetije Kocjančič Zanut aromatičen sauvignon, ki se je ujel s surovo tuno, in polna rebula, ki lahko zaradi zrelega grozdja še malo počaka, ter Mavričev (Danilo) furlanski točaj (zeleni sauvignon), cveten in jabolčen, da je zbudil apetit, in igriv, a hkrati eleganten sivi pinot, ki je objel školjke.

Komentar bralcev:

4. 1. 2014: Zagotovo najboljša gostilna v Ljubljani. Izvrstna hrana in profesionalna postrežba.
30. 3. 2013: To je navaden molžni stroj ne pa gostilna. Za ribo, ki tehta komaj malo več kot pol kile, ti jo zaračunajo kot kilsko. Nato pa jo še prepečejo, da je popolnoma izsušena. Škampi oziroma bolje rečeno oba škampa na buzaro poleg skromnosti niso izstopali po nobeni drugi kvaliteti. Vino in postrežba nič posebnega. Za ambient poskrbijo tudi vlaki ki na vsake toliko prihrumijo po železniški progi. ki je speljana prav zraven gostinskega lokala. Pravo presenečenje je pa seveda račun ki te zlahka olajša za cca 100 € medtem, ko zapustiš gostilno pa si sit vsega drugega razen hrane.


Dodatni podatki

Kako do tja:  z Zaloške čez železnico

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
morsko

Naslov:  Ob Ljubljanici 24, Ljubljana

Telefon:  01 5211 220

www:  www.gostilna-krpan.si

E-pošta:  gostilna.krpan@siol.com

Zaprto:  nedelja in prazniki; odprto od ponedeljka do sobote med 12. in 24. uro

Lastnik:  Romana in Dare Simončič

Cene:  hladne predjedi 9 do 14, tople predjedi 9 do 36, testenine in rižote 10 do 25, glavne jedi 15 do 33, sladice 5 do 7; pogrinjek 2,50; degustacijski meni s 7 hodi 37 €

Jedi:
morska kuhinja

Dodatno:
popusti za rojstne dneve

Leto obiska:  julij 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND