Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (71 od 100)


Gostilna ocenjena 23 krat

Hrana:
23 krat
Vina:
22 krat
Postrežba:
21 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
22 krat
Cena/kakovost:
22 krat

Ocenite gostilno
 

Mladi kravji sir na balzamični kremi z vaniljo, gozdnimi jagodami in vrtno baziliko


Dimljeni jelen z naribanimi gosjimi jetri, črnimi orehi in malinovo omako


Tatar dimljene postrvi s potočnimi raki in zmrznjenim prahom hrena


Eleganten grajski ambient laškega Tabora je dobro prestal številne najemnike

 
Pavus, Laško, 5
Nova slovenska kuhinja

V hotelu Evropa je že presenetil, toda na svojem je eksplodiral. A to sploh ni eksplozija, ki bi se penila, kričala, bleščala. V tem je ravno moč mladega kuharja, ki je kot vajenec začel prav na laškem gradu. Marko Pavčnik je našel svoj stil; zna se igrati, zna ustvarjati, zna navduševati. Je estet, skoraj perfekcionist, pozna sodobne tehnike in jih tudi zelo uspešno izkorišča. In na vsakem krožniku zna umiriti svojo strast; takrat, ko je pomembno, da pusti glavno besedo sestavinam in ujemanju njihovih okusov. Pavus je odkritje!


Dva koščka kruha s piščančjo terino v ovoju slanine pod šotorsko streho. Dobro, a še nič ne izda. Tudi zato, ker je pivo, kljub pivskemu gradu, takšno kot v dolini. Presenečenje, ki čaka gosta, ki je zavil iz Laškega čez most, strmo, vijugavo in ozko v hrib, ker je slišal, da je grad Tabor spet dobil novega najemnika, je še skrbno skrito v kuhinji, kjer Marko Pavčnik v krog skrbno zlaga tatarec dimljene postrvi. Nanj položi še potočne rake, čvrste in sočne, ki jih potrese z belim prahom. Parmezan, pomisli nič tako dobrega sluteči gost. Toda ta “sir” se topi kot sneg in v ustih dobi svoj zato. Seveda, sladka voda kliče po hrenu, ki ga je kuhar zamrznil v prah, da se pred gostom začne razlivati po jedi, ki pa pove že čisto vse. Restavracija gradu Tabor nad Laškim, ki nosi zdaj ime Pavus, je po več neuspešnih poskusih zadela terno. Na celjskem se dobrojedcu ne more zgoditi nič lepšega!

Polentin vulkan sredi kopriv

Kako preprosto se sliši, ko chef, ki ne zamudi nobene jedi, da je ne bi osebno prinesel na mizo, pove: “Sosed jih dimi…” A dimljeni jelen ni le sosedov, saj ga je eden najbolj talentiranih slovenskih kuharjev obložil s črnimi orehi, pokapljal z malinovo omako in nanj naribal še gosja jetra. Kombinacija, da dol padeš, če ne bi bil grad tako visoko nad Laškim. Odlično ujemanje okusov; maline z olivnim oljem, črni oreh z jelenom, jelen z gosjimi jetri, povrhu pa še oblikovno dovršeno. Ne pomnim, kdaj so se tudi oči tako najedle! Marko Pavčnik kipari preprosto, toda učinkovito, predvsem pa uporablja barve, ki se smejejo in prelivajo, dopolnjujejo in cvetijo.

V juhi je bilo vse, kar zdaj raste, toda na travniku, zato so prevladovale koprive, v družbi drugih zeli, ki so plavale s hrustljavo slanino. Na sredini je bil majhen ocvrt in hrustljav otok, ki je v sebi skrival vulkan, tekočo, penasto, voljno vsebino. Marko polento meša dolgo, dolgo, zelo dolgo in ne varčuje z maslom, da je na koncu tako lahka in kremna. Najboljša polenta modernih slovenskih krožnikov! Pa je bil le ocvrtek v zeliščni juhi …

Ko je začel zlagati čemaževe raviole s skuto, je prišla chefova žena. Prinesla je svež šopek rož, šolarja pa sta se mu začela motati okrog nog. Ko je od vseh treh dobil poljub, je raviolom dodal še potočne rake in črn postrvji kaviar ter jih oblil z omako. Bilo je popolno!

Ne le okusi, tudi vidi se, da je kuhar srečen, da se je na gradu našel. Zato, ker zdaj sam odloča o jedilnem listu (avtorski, sezonski, vabi k več hodom), ker ima krožnike (le dveh oblik, le okrogla belina, le platno jedem), ki jih je želel, in, seveda, ker se na grad spet vračajo gostje, ki so jih pregnale spremembe in nihanje kvalitete.

Raviol je bil ocvrt, polnjen z račjim mesom, položen na topinamburjev pire s svežo hruško, skrbno zrezano na drobne kocke. Naj vam priznam, da se pri mizi, ko nihče ni videl, nisva lepo obnašala? Poliži, če je dobro!

Sir z gozdnimi jagodami kot darilo

Če kdo za več hodov nima časa ali ga je ustvarjalne kuhinje strah, lahko na gradu Tabor preveri le grajske hitre prigrizke: mesnine z vrha nad Laškim, Pavusovo cesarsko solato, hišne njoke, pivski golaž … A vzemite si čas!

Med vso dolgo večerjo, ki pa je kar prehitro minila, je bila le ena jed, ki se ji ni videlo petega sončka. Toda, kako vesel bi bil, če bi v vsaki slovenski gostilni dobil takšno jed! Na laškem gradu pa je imel smuč na korenčkovem pireju, z mavrahi in pistacijami, prehudo konkurenco, zato se je zdelo, da te jedi kuhar še ni do konca izpilil. Tako kot, na primer, file srne s suhimi jurčki, raviolom prekajenega jezika, korenčkovim pirejem in tekočim čemaževim kroketom. Kajti, ne popisujem vseh Pavčnikovih jedi in njihovih elementov tako podrobno slučajno. V kuhinji ima le enega pomočnika in za sedem hodov, ki jih je osebno prinašal k mizi, si je vzel le dobri dve uri. Srna je bila do topljivega pečena. Raviol bi zlahka dobil svoj krožnik in svoj nastop, pa se nihče ne bi čudil. Kroket je hrustal, a je bil tekoč. In vse to skupaj se je še rado imelo!

Za takšne jedi je potrebno zgodaj začeti! Predpriprava, ki se dogaja takrat, ko so gostje še pri zajtrku, je javna skrivnost vsakega odličnega kuharja. Marko Pavčnik bi o tem moral predavati na podiplomskem kuharskem študiju. Pa čeprav je, v bistvu, samouk!

“Opazil sem, da pri nas gostje niso vajeni naročati sirov. Toda sosedje Podpečani delajo odličen mladi sir. Zato ga ponudim vsem, brezplačno, kot predsladico,” je rekel in postavil na mizo dokaz, da gostje sploh ne vemo, kako radi imamo sire. Balzamična omaka z vaniljo je bila dovolj gosta, da je zdržala nežnost beline mladega kravjega sira, ki bi ga kdo zlahka zamenjal za panakoto, če Marko na vrh ne bi položil gozdnih jagod in vrtne bazilike ter nadrobil sočnega prepečenca. Ne oklevajte, rezervirajte!

Naslednji dan sva izpustila, zato se tisti večer meringi z jagodami, lešnikovo smetano in bezgovim sladoledom nisva mogla upreti. Še to sva postrugala.

Zakaj obiskati?

Kuhanje Marka Pavčnika je izrazito avtorsko. Zato se vam na gradu Tabor ne more zgoditi, da šefa ne bi bilo doma ali da bi ga kdo le skušal oponašati. Chef bo prišel k mizi in tisto, kar bo postavil pred vas, bo lepo in zelo dobro. Le to vas prosim: ne vzemite te ocene čisto zares. Tudi vi se pustite presenetiti. Kajti zgodi se zelo redko, da naletite na pet sončkov tam, kjer jih niste pričakovali. Zaradi Pavusa (spet) verjameva, da so pred slovensko kulinariko lepi časi. Nova slovenska kuhinja je realnost!

Vino 3,5

Že penina Sinefinis (slovensko italijansko sožitje na briški meji) je potrdila, da gre za nekaj več. Polsuh renski rizling, 2008, Joannes Protner, je presenetil ob dimljeni postrvi, saj jo je “petrolej” primerno začinil. Še eno odkritje je bil novi Marofov rose, 2010, ki se je ujel z račjim mesom, topinamburjem in hruško. Srno je nadgradil Štekarjev bio merlot, 2008, živo vino iz ekološko pridelanega grozdja, zaokroženo, mineralno bogato, polnega, značilno briškega okusa.

Ker je restavracija odprta šele dva meseca, se vinska klet šele polni. Takšna restavracija vsekakor potrebuje debelo vinsko karto.Komentar bralcev:

8. 11. 2014: G. Marko Pavčnik, nam je s svojim osebjem pripravil čudovito nedeljsko kosilo in praznovanje rojstnega dne. Nepozaben dogodek. Hvala celotni ekipi gradu Tabor Laško. Stane Malgaj, Celje.
10. 11. 2013: Vrhunsko!
1. 10. 2012: Bivanje v Rimskih Termah nama je polepšal obisk Grada Tabor in z prijazno postrežbo, vrhunsko kulinarično fantazijo in z dobrimi štajerskimi vini je nama pričaralo nepozabno doživetje. Anja in Jernej
11. 5. 2012: Za vse dobrojedce obvezna postaja. Predvsem smo bili navdušeni nad ponudbo prilagojeni sezoni. Oblizali smo si prste, pa na skrivaj še krožnik. Čestitke!
16. 8. 2011: Za posebne priložnosti... Vedno poskrbijo, da se počutiš kraljevo!
12. 8. 2011: Zelo priporočam! Če se ne morete odločiti a la carte, ne boste zgrešili z degustacijskimi meniji.
5. 8. 2011: PREPROSTO FANTASTIČNO!


Dodatni podatki

Kako do tja:  sredi Laškega čez most in v hrib

Regija:  Štajerska

Značilnost:
nova slovenska kuhinja

Naslov:  Cesta na Svetino 23, Laško

Telefon:  031 634 619

www:  www.pavus.si

E-pošta:  info@pavus.si

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od torka do sobote med 11. in 22. uro, v nedeljo med 11. in 20. uro

Kuhar:  Marko Pavčnik

Cene:  hladne predjedi 6,90 do 7,80, juhe 2,80 do 3,20, tople predjedi 7,50 do 9,80, glavne jedi 8,50 do 19,50, sladice 2,50 do 5,50; degustacijski meni 26 € (4 hodi), 35 € (5 hodov) in 45 € (7 hodov)

Jedi:
nova slovenska kuhinja

Dodatno:
grad Tabor Laško

Leto obiska:  maj 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND