Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (62 od 100)


Gostilna ocenjena 36 krat

Hrana:
36 krat
Vina:
35 krat
Postrežba:
36 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
36 krat
Cena/kakovost:
36 krat

Ocenite gostilno
 

V kozarcu in plasteh – čokoladna krema z viljamovko in prekmursko gibanico


Dodoli – prekmurska posebnost iz krompirja in moke, s kislo smetano in ocvrto čebulo


Narezano in namazano iz Prekmurja – tunka, šunka, tlačenka, zaseka


Tradicionalna gostilna v novi obleki - moderno in elegantno, toda toplih barv in dišečih okusov

 
Tonček, Beltinci, 4
Posodobljena prekmurska kuhinja; dodoli in čokoladna krema

Mladi gospodar je natakarsko obleko zamenjal za kuharsko, staro fasado tradicionalne prekmurske gostilne ob glavni cesti sredi vasi pa z moderno leseno obleko. Staro je združil z mladim, tradicionalno s sodobnim in gostom za pozdrav ponudil bučno olje in solni cvet, za slovo pa drobno pecivo. O Tončku se zdaj pripoveduje od polnih do praznih ust. Tako niso (le) Beltinci dobili rib in žara, temveč je Prekmurje dobilo najboljše dodole!


Čeprav te je najprej, najbrž, strah… Kar se ti to vselej godi, ko sredi vasi vidiš moderno gostilno s steklenimi vrati, kromiranimi lučmi in hlajenim solatnim bifejem; ko je na jedilnem listu vse od Jadrana do oceana; ko so krožniki valovitih oblik, kozarci visokih pecljev in natakarji poštirkanih ovratnikov. Ko ob rezervaciji glas na oni strani reče: “Saj ne bo polno, kar pridite…”, potem pa so na tvoji mizi ostanki prejšnjih gostov in natakarjev izgovor: “Saj bom hitro pripravil…”

Toda, čeprav ima tudi Tonček preoblečene stole, ki so na hrbtu zvezani s pentljo, ima tisto, česar modno preoblečene podeželske gostilne nimajo. Štiri kruhke, sveže, zvite, polnjene, posipane, ki so na mizi takoj, ko gost prisede.

Prekmurska gostilna, a ne tipična

Tonček ima, namreč, največji pozdrav iz kuhinje! Na veliki leseni deski so sveži domači kruh, piranski solni cvet, skutni namaz in bučno olje, ki mu je kuhar dodal še nekaj kapljic kisa, da tudi natakar ni mogel drugače. “Zrezek z bučnicami? Saj to je navaden dunajski! Ne bi raje kolin!?” Čeprav je ob prekmurskih specialitetah še vse tisto, brez česar slovenska podeželska gostilna pač ne more preživeti – pri Tončku so ribe na jedilnem listu iz Primorja, čevapčiči pa z vulkanskega žara -, je to vseeno ostala predvsem prekmurska gostilna. Čeprav (na srečo) ne – tipična!

Domača tunka, gorička šunka, ocvirki, zaseka, tlačenka govejega jezika in terina pitanih gosjih jeter z domačo jabolčno marmelado, vse to na enem krožniku, a brez skrbi, le sliši se preveč. Kajti kuhar si ni vzel le čas, temveč si je dal tudi delo. V porov list je zvil klobuk majhnega jurčka in vse skupaj povezal z drobnjakovo pentljo; zaseki je dodal mešanje in jo naredil penasto; hrena ni naribal, temveč narezljal; predvsem pa je na krožniku pustil še tudi belino. Le tunka je bila preveč slana.

Za dodole pravijo, da so pri Tončku najboljši v Prekmurju. Res so okusni, sočno-krompirjasti, s sicer v smetani preveč razmočenimi ocvirki, a s hrustljavo fritiranimi tankimi kolobarji čebule. Kar je ponekod “pocasto”, je tukaj prava jed.

Zato je bila škampova juha za test. Ima Tonček na jedilnem listu ribe le zaradi vtisa ali tudi okusa? Za slednjega je žrtvoval tri srednje velike primerke, ki hrbtno niso plavali le za okras. V gostljati juhi, v kateri na srečo ni bilo tartufove sintetike, je bilo dovolj oklepov, da so upravičili Tončkov primorski izlet. Škoda le, da so v všečni juhi, ki ji sicer ne bi škodila še kakšna pekoča kapljica, plavale tudi kozice, ki pa so bile skuhane na drugem kontinentu, zato jih je gretje med škampi le še dodatno izsušilo in jekleno otrdelo. So pa bile zato na robu krožnika sočne rezine v zeliščnem maslu opečenega kruha brez skorje, tanke in dopadljivo trikotne, ki so z juho vred dokazale, da Tonček – zna.

Pa še sveža zelišča ima! Predstavili so se nama timijan, rožmarin, meta in melisa. Tudi zato na Tončkovih krožnikih ni prostora za konfekcijske okraske, ki jih prepušča konkurenci, da mu ne seže do pasu. Priznam, pri Tončku bi si upal poskusiti celo žar.

Kaša in pražen krompir

Kolinam se zaradi natakarjevega navijanja ni dalo izogniti. Čeprav sem mu bil na koncu še hvaležen… Toda, še pred njimi je prišlo: “Še malo ocvirkovih pogačic, da boste lažje počakali.” Res, načakaš pa se pri Tončku. Midva sva za štiri hode porabila tri ure in pol. A kaj, ko nama na koncu ni bilo žal.

Kar drugje pride v velikih skodelah in požrešnih porcijah, je Tonček zložil v ovalni globok krožnik zelene barve, ki je imel na dnu prostora za dve majhni krvavici in tanek kos pečenke z veliko omake. Kar je drugje izsušeno do popra, je pri Tončku vredno zmage na festivalu praženega krompirja. Ajdovo kašo je združil z “restanim”, dodal še gobice in nastala je avtorska jed, ki je Tončku prinesla četrti sonček.

A tudi ajdov svinjski zrezek ni nemo gledal ob strani. Pravzaprav: ljubljanski zrezek, zgleduj se! Kar je drugod ocvrto, je pri Tončku ovito v ajdovo palačinko in napolnjeno z ajdovo kašo, podloženo z goričko šunko. Zrezek je bil sicer pretrd, toda saj ga nadev sploh ni potreboval.

Od jedi do jedi so se vrstila okusna presenečenja. Še posebej, ker se ni enostavno iti drugačnosti v okolju lokalnih posebnosti, ki so sicer tako krepkega in mišičastega okusa. A Tončku uspeva, da ostaja lahek in poskočen. Čeprav črevesu kašnice zmanjka hrustljavosti, nadevu pa ostaja višek vlažnosti, kar vse pa je pri krvavici na pravi strani, je pečenka sočna in mesnata, omaka z dodano vrednostjo, bujta repa pa tako prekmurskega okusa, da mestne kar zmoti. A ravno to je njena odlika.

Kot je odlika vsakega dobrega kuharja, da ne zaključi le s sladkim, temveč tudi slastnim. Tončkova prekmurska gibanica je med boljšimi na tistem koncu, z gubami, ki z različnostjo okusov dopolnjujejo druga drugo, enakomerno sočnimi in, predvsem, svežimi, ter z dekoracijo, ki je tako pisana, da je - smiselna. Kajti po celem krožniku je kuhar natrosil vse, kar je dal devetim plastem v nadev.

Zakaj obiskati?

Če ne verjamete drugačnosti prekmurskih specialitet, pa verjemite vsaj čokoladni kremi z viljamovko! Na krožniku na glavo poveznjen pecljati kozarec za žganje, napolnjen s čokoladno kremo, je natakar postavil na noge, dodal na vrh majhno viljamovko, ki jo je prelil z vanilijevo omako. Kombinacija okusov in dramaturgija predstave sta se lepo združila v elegantno sladico, ki jo je ob slovesu še dopolnilo drobno domače pecivo. Pa saj pravim, da Tonček zna! Oziroma pravi: ”Ključne besede? Dolgoletna tradicija, novi okusi, prijeten ambient, kakovost in prijazne cene.”

Vino 3

Pri vinski karti so kot premnogi;  jo pripravljajo… Do takrat pa Tončkovi ponujajo domače, pri čemer jim je najbližji Marof.

Beli križ, 2008, k tunki in šunki, ker ima svežino, sadnost, suhost, primerno kislino in je res lep predstavik Pomurja. Zeleni silvanec, 2009, tudi sveže saden, kot bi jedel hruško, ki v pookusu pusti celo nekaj viljamovke. Modra frankinja, Marof cru, 2007, da ob kolinah zadiši še rumov lonec poln jagodičevja. Za takšno vino pa bi že potrebovali someljejev nasvet ali vsaj informacijo. Vseeno, če je bilo nekoč tam morje, Krutzler in Valcl dokazujeta, da je zdaj lahko tudi rdeče vino. Tončkovi se poslovijo z domačim refoškovim likerjem.
Komentar bralcev:

16. 11. 2015: vse super .. še pridemo!
30. 1. 2014: Pohvale! Priporočamo!
30. 10. 2013: Super. Ostanite taki!
16. 10. 2013: Iskrene čestitke! V Prekmurju nimate konkurence.
26. 1. 2013: Ocena 6 je veliko prenizka za gostilno Tonček, saj tako dobro nisva jedla že ..., sploh ne vem kdaj nazadnje. Ambient je popoln, postrežba brez napak, hrana božanska, cene so dostopne glede na izbranost okusov. Še bova prišla!


Dodatni podatki

Kako do tja:  z avtoceste za Lipovce, sredi vasi

Regija:  Prekmurje

Značilnost:
prekmursko

Naslov:  Panonska 27, Beltinci

Telefon:  +386 (0)2 542 2290 i

www:  www.gostilna-toncek.si

E-pošta:  gostilna.toncek@gmail.com

Zaprto:  torek; odprto v ponedeljek, sredo in četrtek med 9. in 22. uro, v petek in soboto med 9. in 24. uro, v nedeljo med 10. in 16. uro

Lastnik:  Tonček Baligač

Kuhar:  Tonček Baligač

Cene:  hladne predjedi 2,40 do 9,80, juhe 2,40 do 8,80, glavne jedi 3,50 do 15,50, sladice 1,90 do 2,90

Jedi:
posodobljena prekmurska kuhinja

Dodatno:
ribe in žar

Leto obiska:  januar 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND