Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (68 od 100)


Gostilna ocenjena 23 krat

Hrana:
23 krat
Vina:
17 krat
Postrežba:
22 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
22 krat
Cena/kakovost:
22 krat

Ocenite gostilno
 
 
Sushimama, 2006
Med sushijem in barikom

Sushimama, moderna japonska restavracija v Ljubljani - Japonska hrana, torej sushi in sashimi pa še kaj, je hit, še posebej, če se ji dodajo sodoben interier, moderna glasba in slovenska vina - V Sushimami ni glaven okus, temveč vzdušje - Ljubljana je pač glavno mesto

Podnaslov je pomemben! V ljubljanski inačici Japonca piše: "Moderna!!" V graški (glejte Mimojede) Japonec v Gradcu. V mariborski, ki pa je več ni, pa podnaslova ni bilo. Ker je bila kar japonska hrana podnaslov tajski. Ta pa slovenski. In ta balkanski... Najbrž zato Japonca v Mariboru ni več. V Gradcu in Ljubljani pa boste brez rezervirane mize lačni.

Ljubljanski podnaslov pove, da Sushimama ni kitajski Japonec... Kitajci so namreč Evropo osvojili tako, da so enostavno emigrirali s svojimi domačimi štedilniki. In tako imamo obilje kitajskih gostiln, v katerih je glavno doživetje kitajska hrana. In nič več.

Ljubljanska japonska restavracija Sushimama pa hoče več. Hrano nadgrajuje v doživetje. V dogodek! V Sushimamo ne greš, ker si (le) lačen hrane, temveč, ker si (predvsem) lačen zabave. Kam gremo danes? V kino? V kafič? Na ples? V gledališče? V fotelj? K Japoncu?!

Sushimama je namreč tipična mestna gostilna. Pravzaprav velemestna. Z njo, torej, Ljubljana dokazuje, da je velemesto. Ali pa vsaj edino mesto v Sloveniji.

Zato je napisati o Sushimami kulinarično kritiko zelo težko. Če pa hrana sploh ni glavna! Če pa je bolj pomembno, da si tam. Če pa je glavno, da te vidijo. Da ti vidiš njih. Če pa je Sushimama le vmesna postaja. Med Bacchosom in Asom. Med levo in desno obalo Ljubljanice. Med Platano in EL Morom!! Med spogledovanjem in držanjem za roke. Med tračem in small talkom. Skratka, med sushijem in barikom.

Japonsko in/je moderno

Ljubljanska Sushimama ima, čeprav je moderna, vse, kar imajo Japonci. Oziroma, kar imamo ravnooki za japonsko: sushi (ki je na Japonskem, pravzaprav, zushi), palčke, sashimi, teriyaki, yakitori, tempuro, Kikkoman sojino omako na mizi... Celo pristnega kuharja!

Toda, čeprav je japonska, je brez tistega, kar imamo ravnooki za japonsko: lampiončkov, papirnatih cvetov, klečanja na bambusu in kimonov. Celo brez gejš! V črno-beli barvni kombinaciji moderne restavracije z velikim pultom, za katerim se tudi je in gleda kuharjem pod spretne prste, so pod visokimi stenami debele kockaste mize iz lepljenega lesa, s preprostimi japonskimi pogrinjki, ki jih krasijo le jedilne palčke in kozarec s papirnatimi servietami. Tudi stoli so, kljub usnjenemu oblazinjenju, bolj moderni kot udobni, namenjeni temu, da poješ in greš. Natakarice so Slovenke, v črnem, kot je zdaj moda v modernih, tudi nejaponskih, restavracijah. Znajo pa nekaj zagotovo boljše od Japonk. Angleško. Saj, kot je to v Ljubljani že v navadi, je veliko tujegovorečih gostov. Pomemben element modernega ljubljanskega Japonca je glasba, ki, seveda, ni japonska.

Jedilni list najprej pouči, kaj je japonska kuhinja: "Višek elegance v pripravi hrane, ena najbolj zdravih in zanimivih, vizualna privlačnost, sveže sestavine, tipičen sushi, ki je nastal kot preprečevanje kvarjenja hrane, ker so kis in začimbe vmešane v sveže kuhan riž, ki se ga s svežo zelenjavo in morskimi sadeži nato poljubno oblikuje..."

Sushije zvijajo tradicionalno, servirajo pa moderno, prvo, torej, z rokami in sproti, drugo pa ne na leseni deski, temveč v leseni črni skodeli (kot chirashi). Nigiri, maki, kalifornijski, celo bostonski, s svežim lososom, skušo, tuno, rdečim kaviarjem, rakovimi repki, jajcem, zelenjavo, vse umetelno zgneteno, zvito (v sušene morske alge nori), oblikovano z okisanim, lepljivim, kratkozrnatim japonskim rižem. Okusno, tudi pekoče, čeprav z obzirnim dodatkom wasabija, zelene paste iz japonske redkvije, tudi nenavadno, še najbolj zaradi tankih lističev vloženega ingverja. Sushimama deli sushije na tri kakovostne razrede, klasično, mix in special, po globini morja, v katerem plavajo ribe.

Ker juha pri Japoncih ni uvodna, temveč vmesna jed, ki pripravlja brbončice na nove okuse, je tovrstna ponudba tudi pri Sushimami dovolj pestra (klasična miso juha, bistra wakami, gosta kot enolončnica z jaki, rezanci, ali tankimi soba, iz ajdove moke, ali debelimi udon, iz bele moke), da je pričakovanje glavne jedi dovolj napeto. Upravičeno, saj se modernost šele zdaj prav začenja. Ne toliko pri praženih rezancih, ki so bili iz debelih pšeničnih rezancev, ne kot poznamo od Kitajcev mastno prepraženih, temveč kar sluzastih, a bogato pomešanih z drobno, na palčke, kot julien, zrezano mešano, pestro in svežo zelenjavo, na vrhu katere je vse migetalo. "To so morske alge," je hitro potolažila natakarica, a je že na jedilnem listu pisalo, da gre za vegetarijanske rezance.

Sladoled, toda iz fižola

Na štirioglatem belem in modernem krožniku ni bilo japonskega riža, ki Japoncem v enem zrnu zamenjuje hkrati kruh, testenine in krompir. Pri Sushimami imajo za rižoljubce riževo skledo, z lososom, pečeno tuno, piščancem in jajcem ali z jeguljo. Bil pa je zato vsaj rižev kis. Vmešan v krompir, ki bi mirno lahko nastopal na letnem srečanju ljubiteljev praženega krompirja. Duhovito! Namesto "tenstanega" riža "restan" krompir, toda z japonsko kiselkastim okusom. Tak je odlično vpijal sladko sojino omako, v kateri so se kopali popečeni hrustljavi kosi piščančjega mesa v družbi mrzlega manga. Moderno, skratka!

Prijetno presenečenje sta bili tudi sladici. Medtem ko so Kitajci na tem področju zelo dolgočasni s svojim pečenim sadjem, Sushimama dosti boljše skrbi za sladkanje Ljubljančanov. Mangov puding je sicer le puding, toda kot tak okusno preprost, sladoled iz rdečega fižola, ne dosti večjega od leče, pa zato pravi hit. Fižol ima fižolast okus, sladoled pa sladoledast in oba okusa se prav lepo objemata. Le kako se tega, da bi zamrznili matevža, niso domislili Dolenjci?

Pa še zaradi nečesa je sushimama moderna! Ker namesto toplega sakeja za aperitiv točijo penino (četudi le radgonsko), k jedem pa namesto zelenega čaja slovenska vina (ki pa so zato skrbno izbrana).Komentar bralcev:

6. 3. 2008: načeloma ocenjujem dokaj z visokim povprečjem; pripomba pa je na postrežbo - nenormalno dolgo čakanje na solato (več kot 25 minut) in neprijazno odrezavost gospodične - strežno osebje !!!! Nepozabno! In verjemite, da imam zelo visok prag tolerance. Nikoli več v Sushimamo !!! Pa brez zamere.
2. 8. 2007: Sushimama je odlična restavracija, ki ne razočara. Hrana je okusna in glede na ostalo ljubljansko ponudbo tudi unikatna. Premorejo nahraniti tudi vegetarijance pa tudi tiste ki si radi dajo meso na zob. Natakarji so uglajeni in komunikativni ter urejeni predvsem pa delujejo taktno, kar je v zadnjem času prava redkost, sploh v ljubljani. Resda še nisem preizkusil vse njihove ponudbe a glede na to da me je že po prvem obisku povsem prevzelo in sem postal kar reden gost ne manjka še dosti. Cene so morda res visoke sploh glede na moj osebni dohodek, ki načeloma ni pripravljen na tako grobe posege a vendar si je treba včasih tudi privoščiti saj je hrana vredna slehernege evra... Uživajte!
15. 6. 2007: Ljubljancanom lahko kot sushi prodas ocitno karkoli - miniaturne porcije, okusi primerljivi z najnizjim nivojem sushi postrezbe (fast food) v svetu in slaba izbira. Tempure ob mojem zadnjem obisku sploh niso delali (!?), ramen-juha pa je bila razkuhana in nabita s sojino omako. Pass!


Dodatni podatki

Kako do tja:  Od Kongresnega trga proti Tromostovju

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
japonsko

Naslov:  Wolfova 12, Ljubljana

Telefon:  01 426 9125

Zaprto:  Nikoli

Kuhar:  Japonec, s slovensko pomočjo

Cene:  japonske, kar pomeni, da niso ravno zmerne; miso juha 750, solata s tofujem 1200, praženi vegetarijanski rezanci 1450, riževa skleda z jeguljo 2690, pečen piščanec z mangom, krompirjem, sladko sojino omako 2480, japonski zrezek na železni plošči 2580, sushimama menu 6500: solata iz tofuja, 3 kosi sushijev, japonski zrezek na vroči železni plošči, sojin sladoled v palačinki.

Jedi:
japonska kuhinja na evropski modni način; od sushija in sashimija do vroče železne plošče

Plus:
moderen koncept velemestne gostilne, ki uspešno združuje japonsko kuhinjo z modnimi željami mladostne generacije; sveže sestavine, dovolj kakovostne, sveže pripravljene, dovolj okusne; uspešen japonsko-evropski zakon

Minus:
še najbolj cene, ki so japonske, kar pomeni malo nad ljubljanskim in močno nad slovenskim povprečjem

Dodatno:
sushi "za sabo", torej za domov

Leto obiska:  2004, 2006

Ponoven obisk:  z veseljem!

Komentar:  Nedelo 2007: 5   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND