Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (52 od 100)


Gostilna ocenjena 7 krat

Hrana:
7 krat
Vina:
7 krat
Postrežba:
7 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
7 krat
Cena/kakovost:
7 krat

Ocenite gostilno
 

V tempuri pečen file soma so polento z rumenim muškatom


Počasi pečena potrebušina na oglju s slivovim čatnijem


Račkina terina z višnjevim želejem in tlačenka govejega jezika z bučnim oljem


Milenium je gostilna v domači hiši, z brvito jedilnico in podstrešnimi okni

 
Milenium, Hoče, 3
Moderna štajerska kuhinja pod tujim vplivom; hrbtiščna juha in volovski rep

Je ob cesti, ki pelje na največje slovensko smučišče. Je na robu drugega največjega mesta. Je sredi vasi, ki je čisto blizu avtoceste. Toda, čeprav mu manjka ena črka, je Milenium predvsem na prelomu tisočletja. Zato je drugačen. Še posebej na Štajerskem. Zato si zasluži medaljo za hrabrost! Izbral si je težko pot, toda na njej vztraja. S počasnim kuhanjem in vinsko banko!


Ko so v tlačenki tanke rezine govejega jezika lepo zložene v sočno terino, ki jo obliva gosto bučno olje in začinja pekoča bela čebula, je Milenium klasična vaška gostilna, ki ima premajhno parkirišče, četudi obcestna tabla zavije med mestne hiše. Ker pa je ob njej še račkina terina, sicer tudi podeželska (in rustikalna), toda bolj francoska kot smučarska, z višnjevim želejem in s kosom (žal) toasta, Milenium takoj pokaže še svoj drugačni značaj. Krožnik je tako bel, stene so tako oranžne, prti tako rdeči, leseni stebri tako svetleči… Parkirišče ni premajhno, smučarski čevlji ne zmorejo po ploščicah do jedilnice s podstrešnimi okni in na jedilniku ni ne goveje juhe ne ocvrtega piščanca.

USC ali zelo počasi pečeno

Natakar, pravzaprav mladi gospodar, somelje in predsednik (društvo za napredek kulinarike; www.svetkulinarike.si), je poln energije, pa vseeno se opira na prazen stol. Ko servira, ima belo rokavico, pa vseeno govori in hodi prehitro. Toda, ko natoči, pove toliko o vinu kot malokdo!

Kuhar, v svoji hiši, ima plakete na steni, ki hvalijo njegovo delo v veliki bolnišnici, pa vseeno je njegova kuhinja majhna, njegov nasmeh pa velik, ko se pohvali: “Zdaj sem v penziji!” Ko kuha, nosi trak kakovosti za varovalno prehrano, zato so meniji tudi dietni, z natančnimi podatki o ogljikovih hidratih, beljakovinah, maščobah, vlakninah. Pa vseeno so ob nedeljskih menijih, ki postrežejo tudi s cvrtjem, a varovalnim, tudi degustacijski, od bronastega do milenijskega, od treh do osmih hodov, od spreminjanja po navdihu in ponudbi do ultra počasne kuhinje in USC oznake. Milenium ne govori le z imenom, temveč tudi s ponudbo, da želi biti sodoben, moderen, napreden.

Hrbtiščna juha je višje ob pohorski cesti s kostmi, da je potrebno pošteno zavihati rokave. Tukaj je s palačinkami, v majhni porcelanski skodelici, toda vseeno, smrkavi gredo po njej rdečih lic domov. Krepka je in polna, palačinke pa napite, a še vedno z okusom sveže ponve. Če ambient deluje hladno, milenijeve juhe, iz volovskega repa ali česnova spenjena v kapučino, pogrejejo. Pri juhah se kuhar prepozna, kajne.

Čeprav velikokrat hoče preveč. Pa čeprav ponuja tudi le po četrt in pol porcije… Toda, ko v tempuri opeče file soma, je panada predolgo plavala v olju, zato so hrustljavi le robovi, sredica pa oljno razmočena, da se njenega okusa navzame še riba. Tudi kitajsko zelje je premastno, tako ga je napojila tempura, ki nadvlada še masleni zeliščni omaki. Škoda, ker se je trudil in je zvito žlico napolnil s polento, a kaj ko je pijana vina, četudi rumeno-muškatnega.

Krožnik se preveč sveti, okus pa je zato preveč maščoben, tudi pri rački. Ker je počasi pečena in stisnjena, je mehka in sočna, pripravljena je z omako modrega pinota, marinirana je z medom, dodatno oblita z omako belega balzamičnega kisa, za prilogo ima debeli rezini, prav nič izsušeni, kruhove rulade, toda vseeno okus krožniku diktira rdeče zelje, njemu pa, žal in preveč, belo olje. Ko se bo Milenium osvobodil vpliva velike kuhinje, bo s tem znanjem tehnik in ambicioznostjo mladosti odškrnil vrata visoke kuhinje.

Revolucionarnost na vasi

Počasi pečena prašičkova potrebušina, postrežena na oglju s slivovim čatnijem, ni bila le eksperiment, temveč že prav okusna (moška) dogodivščina. Da se sicer potrebušino tudi med nekajurnim pečenjem v vinski tekočini po vrhu, ki gleda iz nje, bolj hrustljavo zapeči, toda ideja z ogljem, ki jo v kozarcu na grobi soli še na mizi prijetno odimi, je všečna. Če slivov čatni ne bi zaradi čebule, ki je bila tudi moteče (na predolge niti) zrezana, (spet) deloval tako mastno – z dolgim pečenjem se je vendar nevtralizirala maščoba potrebušine, ki je s tem postala prijetno mesnata, zato ne potrebuje nobene nelojalne konkurence -, bi to bila jed za sonček več.

Ramstek šefa kuhinje naj bi bil v zelo pekoči omaki, a je je bil predvsem zelo mehek in sočen kos boljšega govejega kosa, tanko odrezanega, hitro opečenega, položenega na sotirano zelenjavo in pečen krompir. Korektno oddelano, brez pripomb pojedeno.

Je pa potrebno omeniti še nekaj drugega. Je bil le slučaj ali je to pravilo? Na vsakem krožniku je bil še kak sladek element (višnjev žele, slivov čatni, rdeče zelje). Nič proti tovrstnemu širjenju okusov, čeprav tudi takšna sladkost povzroči oljnati videz. A tudi to je še dodatna potrditev Mileniumove drugačnosti. Želi nalašč biti revolucionaren na vasi? Zdi se mi, da zato naključne in prve goste lahko prestraši; res pa je, da tisti, ki se vračajo, znajo v tej “drugačni” ponudbi najti kaj zase. Saj v gostilno gremo tudi zato, da ni tako kot doma (in drugod), kajne.

Sicer pa bi dal le en nasvet: manj je več. Milenium zdaj hoče, namreč, veliko naenkrat. Toda zelo težko se je prilagoditi vsem, od dietnih do mimojedočih, od športnih do počasnih, od zahtevnih do tradicionalnih, še posebej, če hočeš to doseči skupaj in na vsakem krožniku.  Dosti boljše je ponujati manj, pa čeprav z manj trenutnega navdiha, toda zato to dovršeno. Ali, raje le karameliziran orehov žličnik, ki se topi, kot pa še čokoladni fondant (iz 70-odstotne čokolade), ki se strdi. Saj sta za navdih ob prvem še slivov praženec, ki ga bodo veseli tuji gostje, in vaniljeva espuma, ki bo presenetila domače.

Zakaj obiskati?

Mar se ne bere dišeče - počasi pečena pljučna v srajčki s slanino in temno omako z brusnicami in počasi pečena teletina na krompirjevem hrustavcu z masleno omako? Zato, ker je iz novega tisočletja in zato, ker je hrabrost potrebno nagraditi. Pa še boljši bodo!

Vino 4

V milenijski hiši je tudi Vinska banka. Po španskem vzoru in za 16 evrov letno trenutnih 50 članov hrani vina, ki jih pije po vinarjevi ceni. Čar je (tudi) v tem, ker je med 19 vinarji malo zelo znanih in večina zelo zanimivih. Slednje se odraža tudi na vzorni (vinarji, letniki, alkoholne stopnje) vinski karti. Hišni vinar je Lah (Frančišek in Marija, Stanovščak, rose k jeziku, polsuhi šipon k račji terini, višnjevina k sladici), dvorska penina je od Jane Sever (Pesniški dvor), Šumenjakov (Jakobski dol) je lepo sorten šipon (2006, k somu), lokalci so še Franc Oder (Zg. Polskava, medena penina), Gaube, Dveri pax, Verus. K chefovemu ramsteku je somelje dobro izbral Capris merlot, 2005, Vinakoper.
Komentar bralcev:

2. 12. 2012: Res dobro! Priporočam
1. 2. 2011: Vrhunsko!
11. 1. 2011: Vse več kot odlično, le prostor spodnja jedilnica sploh, brez duše, brez topline


Dodatni podatki

Kako do tja:  po Pohorski cesti, v Zgornjih Hočah levo

Regija:  Štajerska

Naslov:  Zg. Hoče 64, Hoče

Telefon:  +386 (0)2 618 1714

www:  www.milenium.si

E-pošta:  info@gostilna-milenium.si

Zaprto:  v pondeljek; odprto od torka do petka do petka med 16. in 22. uro, v soboto med 11. in 22. uro, v nedeljo med 11. in 18. uro

Lastnik:  Samo Kramberger

Kuhar:  Mirko Kramberger

Cene:  hladne predjedi 5,50 do 8, juhe 2 do 3,50, tople predjedi 6 do 10, glavne jedi 7,50 do 20, sladice 4 do 7,50; degustacijski meni 16,50 (3 hodi) do 49,90 (8 hodov)

Jedi:
moderna štajerska kuhinja pod tujim vplivom

Dodatno:
varovalna kuhinja in počasno kuhanje

Leto obiska:  januar 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND