Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
10 krat
Vina:
7 krat
Postrežba:
10 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
10 krat
Cena/kakovost:
9 krat

Ocenite gostilno
 

Kostanjeva tortica v družbi sacherjeve v kozarcu za vlaganje


Mulprata, krompirjeva tortica in sezonska zelenjava


Moderen ambient med debelimi bruni in s pogledom na zelenice na obeh straneh ceste

 
Evergreen, Smlednik, 3,5
Z vonjem po Mediteranu in z nostalgijo po slovenski domači kuhinji; žganci in sacher

Časi se spreminjajo. Včasih so bile restavracije na golf igriščih kraljevske, danes pa so predvsem praktične. To pa pomeni, da mora biti ambient še zmeraj eleganten, vendar ne izključujoč, vsebina pa sodobna, vendar ne brez spogledovanja s prestižem. Zato ne moreš zgrešiti, če s pogledom na zelenice na obeh straneh ceste, ki za Smlednikom blizu avtoceste vijuga proti Ljubljani, med debelimi skandinavskimi bruni in stoječimi dizajnerskimi lučmi zmešaš Toskano in Provanso ter jima dodaš še ščepec Slovenije.


Če naročiš več, že to traja. Če natakar streže stalne goste - nedeljska kosila za 10 evrov niso namenjena le golfistom - še bolj. Če te ne vpraša za aperitiv, če ti ne prinese niti kruha, kaj šele pozdrav iz kuhinje, za pogrinjek pa so tako le papirne serviete, si že pošteno lačen. In v takem razpoloženju ti gre preglasna glasba iz internetnega radia lahko pošteno na živce. Zato je najboljše, da se razgledaš. Na širokem platnu je, seveda, golf, v debelih foteljih požirek po zadnji luknji, sredi prostorne brunarice je velika steklena vinska omara, svetloba je dovolj pritajena, da ne moti pogleda navzven, velika jedilnica pa je bolj polna od restavracije sredi mesta. Sem ne prideš, da bi se jezil, temveč sprostil.


Zimzelene kulinarične melodije


Bučkina solata z bivoljo mocarelo, čiliji in lističi mete je klasična predstavnica novega slovenskega kuharskega vala. Včeraj pri Levu, danes na golfu, jutri … Sestavine iz domačega hladilnika, spretno zrezane in zložene, kombinirane tako, da naredijo večji vtis v ušesih kot v ustih. Zato se čilijev ni zaznalo, mete tudi ne, in zato je bila mocarela zelo dobra, res bivolja, kremasta, da se je lepo ujela z dobro mariniranimi bučkami, oljčnim oljem in celo okraskom reduciranega balsamica, ki je nato sicer spremljal celotno kosilo. Všečno, začetno, vzbudi apetit in radovednost.
Evergreen se ne trudi, da ne bi opravičeval imena. Zimzelene kulinarične melodije so trenutne, torej uglašene sredozemsko, znano in preverjeno. Bi naj bil Evergreen drugačen? Zdi se, da je formula prava, saj skupina Kaval kot pomemben ljubljanski gostinski igralec dokazuje, da se spozna na posel (in številke). To je točno tisto, kar si gostje, ki jih udarjanje žogice zlakotni, želijo. Fensi krožniki, domačno-eleganten ambient, velika vinska omara, poceni kosila in zimzelene jedi. Malo slovensko, malo globalno, gorenjska mulprata in florentinski biftek (s toskansko zelenjavo). Ali ajdovi žganci z ocvirki in romb iz pečice (s firensko zelenjavo).
Koromačeva juha z ingverjem in gamberi. Koromača (v okusu) zelo malo, ingverja še manj. Toda dopadljiva juha, za tiste, ki imajo radi smetano. Le bolj jo pogrejte ali hitreje (pri)nesite! Kmečka krompirjeva juha z jurčki, v lastnem mini loncu, na posebni deski iz olivnega lesa, res prijetno dviganje pokrovke, ko zadišijo zelišča, jurčki in krompir. Brez smetane, z veliko krompirja, potrpežljivo rezanega. Boljša gobova juha, a le do zadnjih žlic, ko se tekočina toliko zbistri, da se prepozna struktura jurčkovih betov. Je bila zato dobra, ker je bilo zraven tudi meso? Brez površnosti, prosim.
V tem ritmu gre naprej. Kdor ni preveč kritičen, je zadovoljen. Rižota s škampi in mlado špinačo. Izdelava b.p. Krožnik, al dente, kremavost. Toda, s čim so k zadovoljnemu popoldanskemu dremežu prispevali škampi in mlada špinača? Če pa so bili zaradi vtisa in besedila le vmešani, s surovimi češnjevimi paradižniki in njihovo kislino vred.

Slovenska mulprata z žara

Evergreenov slovenski spisek dokazuje, da golf tudi pri nas ni več le zato, da se po njem dogovori posel. Pravi igralci udarjajo žogico v megli in snegu, zato se jim na koncu priležeta telečja obara in divjačinski golaž. Na izbiro je lep prerez naše kulinarične tradicije, zato ne manjkajo pehtranovi štruklji, bakalca z idrijskimi žlikrofi, telečja krača s pečenim krompirjem, ocvrt piščanec, file postrvi v koruzni moki ocvrt v bučnem olju, prekmurska gibanica. Nič čudnega, da Evergreen (Kaval) tako dobro prepoznava trende; saj jih tudi sam ustvarja.
Spet pa se, ko usta zamenjajo oči, oglasi tisti kritik, ki bi rad, da bi še okusi zamenjali vtis. Mulprata (goveji file) s krompirjevo pogačo in sezonsko zelenjavo. Kaj je bilo tu tako slovenskega, razen imena, pa še pod njim smo včasih pljučno jedli v divjačinski omaki s kruhovimi cmoki? So sezonska zelenjava vedno in povsod le paprika, jajčevci, paradižnik? Izpadlo je kot izhod v sili, da je bil krožnik bolj poln. Toda krompir - tortica, pravi gratin, ki ga je še dopolnil sir, s katerim kuhar pravilno ni pretiraval - pa je bil res dober! Najboljši del kosila. Čeprav gre zahvala za njegov nastanek najbrž francoskim koreninam. Tako kot tudi pri mesu ni šlo našim. Slovenska mulprata z žara?! A zato meso lepo uležano in tudi kuhar ga je dobro (srednje) spekel ter počakal, da se je sok porazdelil. Zmanjkalo pa mu je časa…in je brez omake zgodba ostala brez poante.
Račji konfit s šalotkinim krompirjem je bil pa korekten kot Evergreen. Počivanje v masti je meso lepo omehčalo, da ni motilo, ker ga je pečica na koncu predolgo grela. A spet, če bi ob praženem krompirju s šalotkami namesto okraskov iz motovilca, češnjevcev in balzamične redukcije uporabil raje račji fond za žametno omako, ki bi jo za vtis natakar postregel v omačnici, bi si občutno izboljšal svoj hendikep.
Za sladkanje so ostale le torte, sicer pa je ponudba klasična: gibanica, panakota, tiramisu. V kozarcu (za vlaganje) je sacherjeva torta resnično ponudila znani dunajski okus in mu dodala še več sočnosti. Vsekakor domiselno in, spet, v zimzelenem slogu. Kostanjeva torta je bila prav tako moderna, kar pomeni na osnovi moussa. A najbrž sem to že prevečkrat omenil: restavracija ni slaščičarna, zato so zaželene "kuharske" sladice.
"Nekaj novega", je natakar ponosno napovedal sacherco. Ja, točno to je Evergreen. Ni hole in one, je pa zelo soliden driving range.


Zakaj obiskati?


Za igralce in gledalce. Prvim ni potrebno zardevati pred golfarji iz tujine, drugim pa ni potrebno vleči vozička od luknje do luknje. Po golfu, ker ni več le prestižno, brez golfa, ker slovenske jedi niso več le v stoletnih gostilnah.

Vino 3,5


Pri vinih kot pri hrani; ne smeš biti preveč kritičen. Oziroma, na vinskem listu je preko sto vin, toda nekomu je zmanjkalo časa, da bi s steklenic prepisal še letnice. Spet vtis pred vsebino!
Na kozarec so briška vina Belice, Jakončiča in Erzetiča, toda ne najdražja, kar pa je logično. "Za gospo…" imajo tudi posladek rumeni muškat (Ivan in Marko Jamšek, Manče, Vipavska dolina.
Sauvignon, 09, Belica, Goriška Brda, je natakar natočil za šankom in brez besed odložil, ker pa je sledilo precej radovednosti, je pri drugih puščal steklenice celo na mizi; primerno k bučkam in mocareli. Rumena rebula, 09, Belica se je ujela z rižoto, kar pa ni uspelo
cabernet sauvignonu, 08, Belica, ki ni zmogel mulprate. V takšnih primerih je pomembno someljejsko svetovanje! Cabernet sauvignon, 09, Jakončič, je s harmoničnostjo in presenetljivo zrelostjo zmogel. Tega bomo še pili.
Komentar bralcev:

27. 11. 2014: Riba servirana na hladne kroznike! Ne prevec ciste sanitarije. Hladno v retavraciji.Nejevoljen natakar.


Dodatni podatki

Kako do tja:  z avtoceste na izvozu Vodice

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
sredozemsko

Naslov:  Smlednik 200, Medvode

Telefon:  +386 (0)5 921 1743

www:  www.kaval-group.si/evergreen

E-pošta:  evergreen@kaval.group.si

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 9. in 22. uro (poleti med 7. in 22. uro)

Lastnik:  skupina Kaval Group

Kuhar:  Anže Gombač

Cene:  hladne predjedi 8 do 9,50, juhe 3 do 3,80, tople predjedi 7,50 do 14, testenine in rižote 8 do 13, glavne jedi 5 do 25, sladice 3 do 4,50

Jedi:
z vonjem po Sredozemlju in nostalgijo po slovenski domači kuhinji

Dodatno:
igrišče za golf

Leto obiska:  november 2010   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND